Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите

Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите

от 19 юли 2017г., обновено на 10 май 2022г.
Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Микроорганизмите са най-малките форми на живот, които могат да се наблюдават единствено с микроскоп. Те са повсеместно разпространени (обитават почва, води, живи макроорганизми) и жизнените им процеси се повлиява от редица фактори на обкръжаващата ги среда. Сред физичните фактори, който оказват най-силно влияние са температурата, лъчиста енергия, pH на средата, осмотичното и атмосферно налягане, звуковите вълни и др.

Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите - температура

Един от основните фактори, които повлияват жизнената активност при бактериите е температурата на среда. Тяхното съществуване се осъществява в определен температурен диапазон: минимален, оптимален и максимален.

В зависимост от това отделните видове бактерии се разделят в следните 3 основни групи:

1. Психрофилите (от гр. psichros - студ) са студолюбиви бактерии. Тяхната оптимална температура на растеж е между 10 °С и 15 °С, но могат да се размножават в границите от 0-30 °С. Обикновено обитават водите и почвите в районите на Арктика и Антарктика и в потоци на разтопяващи се ледници. В моретата на Арктика са открити бактериални видове, които се размножават при темп. от -5 °С. Някои патогенни бактерии като Listeria monocytogenes и Y. enterocolitica са жизнеспособни при темп. от 4 °С, каквато е обикновено и темп. в домашните хладилници.

2. Мезофилите са бактерии, които растат при умерени температури - между 20 °С и 40 °С. Максималните им температурни граници на съществуване са от 10-45 °С. Повечето видове бактерии са мезофилни и включват някои почвени и водни обитатели, представителите на нормалната микрофлора, както и всички болестотворни за човека и животни бактериални видове.

3. Термофилите се определят като топлолюбиви бактерии. Тяхната оптимална температура на растеж е между 45 °С и 70 °С, а максималните им граници, при които остават жизнеспособни са 25-90 °С. Термофилите обикновено се откриват в термални извори и компост. Млечнокиселите бактерии също принадлежат към термофилите.

Съществуват и хипертермофилни бактерии, които се развиват при много високи температури. Тяхната оптимална температура на растеж е между 70 °С и 110 °С. Към тях принадлежат представители на Археите (Archaea), които се срещат в близост до хидротермални отвори на големи дълбочини в океаните.

Оптималната температура на развитие за дадения вид бактерии отговаря на условията, при които клетъчният метаболизъм протича най-ефективно. Високите температури, които надвишават максималните за даден вид бактерии, увреждат метаболизма на клетките и те загиват. Голяма част от патогенните бактерии, гъбите и всички вируси умират при 50-60 °C за период от няколко минути до 1 час. Спорите на бацилите са най-устойчивите форми на живот и загиват при темп. над 100 °C за период от 2 и повече часа (C. butulinum - над 5 часа). Високата температура във водна среда или водната пара уврежда микроорганизмите чрез коагулация и денатурация на белтъците (особено чувствителни са ензимите), денатурация на ДНК и нарушаване целостта на клетъчната обвивка. При сухата стерилизация, при която високата температура въздейства на микроорганизмите във въздушна среда, микробите загиват поради окисление на органичните вещества в клетката и вследствие на повишеното електролитно ниво.

Ниските температури също повлияват жизнената активност на бактериите като забавят или спират клетъчния метаболизъм, увеличават вискозитета (гъстотата) на цитоплазмата и ограничават пропускливостта на плазмената мембрана. При голяма част от бактериите под 0 °С метаболитната активност на клетките се прекратява и изпадат в състояние на анабиоза. Замразяването на повечето микроорганизми в подходяща среда и при температури между -20 и -70 °C, както и в течен азот (-196 °С), се запазват жизнени за дълги периоди от време. Това се извършва в специализирани лаборатории с цел съхранение на ценни бактериални видове.

Ефектът на температурата на среда върху микроорганизмите се използва често в медицинската практика. Биологичните материали, които се взимат за микробиологично изследване се съхраняват и транспортират при оптимална температура за подозирания патоген, култивирането на бактериите също налага поддържане на подходяща температура. Влажната топлина се използва широко за стерилизация на медицински инструментариум и термостабилни консумативи.

Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите - лъчиста енергия

Лъченията, които оказват увреждащо въздействие върху микроорганизмите са късовълновия електромагнитен спектър - йонизираща радиация и ултравиолетовите лъчи. Ефектът им се обяснява с настъпване на фотохимични реакции в клетките и молекулна йонизация, вследствие на натрупване на високоенергийни частици.

Йонизиращата радиация с деструктивен ефект върху микробните агенти включва гама-лъчи, излъчвани от Co-60 и Ce-137, рентгенови лъчи и корпускуларни лъчения (бета-частици и високоенергийни електрони). Те имат висока проникваща способност, значителна енергия и упражняват директно и индиректно въздействие. Директният увреждащ ефект се постига с високи дози радиация, при което се засягат пряко бактериалната хромозома, клетъчните ензими, редица макромолекули с настъпване на необратими промени. Индиректното въздействие има водещо значение, тъй като в клетките преобладава водата. Рентгеновите и гама-лъчите са високоенергийни лъчения, който могат да предизвикват отделяне на електрон от атомите, което води до йонизиране на молекулите. В резултат на това се образуват реактивни свободни радикали - водородни (*H), хидроксилни (*OH) и др., от които в клетките възникват окислителни агенти като водороден пероксид и водороден прекис. Те от своя страна увреждат директно редица важни макромолекули, като най-чувствителна е тази на ДНК. Деструкцията на ДНК-макромолекулата е най-честата причина за клетъчна смърт, тъй като в нея често се съдържа само едно копие от даден ген. Вегетативните бактериални форми, техните спори и гъбите обикновено загиват при доза около 1,2 Mrad. За унищожаването на повечето вируси е необходима доза от 2,5 Mrad.

Ултравиолетовата радиация се използва като гермицид (микробицид) както от промишлеността, така и в медицинската практика повече от век. Най-силен ефект върху микроорганизмите имат ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната 250-260 nm, което съответства на максималното им поглъщане от базите на ДНК молекулата. Квантовата енергия, носена от ултравиолетовите лъчи (УВЛ) не води до йонизация, а инициира фотохимични реакции. Последните предизвиква ковалентно свързване на съседни тиминови бази в ДНК-молекулата и, когато те са част от две комплементарни вериги, свързването спира репликацията на хромозомата и микроба бива унищожен. При по-ниски дози на ултравиолетовото облъчване този процес причинява мутации. Изследване на случаи на облъчени с ниски дози УВЛ Escherichia coli, установява наличието на нарастващ брой мутанти, устойчиви на бактериофаги.

Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите - ph на средата и осмотично налягане

Реакцията на средата, която е оптимална за повечето болестотворни микроорганизми (бактерии и вируси), е неутралната или слабо алкална - pH 7-7,5. Някои бактерии като туберкулозните изискват слабо кисела среда (pH 6,8), причинителите на холера, плесените и дрождите - алкална среда (pH 8-9). Промяната на реакцията на средата повлиява силно метаболитната активност на микроорганизмите, което се използва широко в хранителната и фармацевтичната индустрия.

Микроорганизмите могат да бъдат причислени в една от следните групи на базата на стойностите на рН, необходими за оптималното им развитие:

1. Неутрофили - развиват се най-добре при рН от 5 до 8.

2. Ацидофили - подходяща е среда рН под 5.5.

3. Алкалифили - оптимално е рН над 8.5.

Осмозата представлява дифузия на водните молекули през мембрана от зона с по-висока концентрация на вода (по-ниска концентрация на разтвореното вещество) до област с по-ниска водна концентрацията или по-висока концентрация на разтвореното вещество. Осмотичното налягане се определя от предимно от концентрацията на разтвореното вещество в дадена среда.

За нормалното протичане на жизнените процеси в бактериалните клетки е необходима изотонична среда с определена концентрация на солите. В хранителните среди се използват 0,5% разтвори на NaCl за постигане на изоточниност. В океаните и моретата микроорганизмите издържат на значително по-високо осмотично налягане - до 29% NaCl. В хипотоничен разтвор (

За консервиране на хранителни продукти се използват разтвори с високо осмотично налягане (над 50% захар или 20% NaCl), при което спира развитието на микроорганизмите в тях. Болестотворните стафилококи (S. aureus) мога да оцелеят при среда с 15% NaCl.

Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите - изсушаване и звукови вълни

Изсушаването повлиява отделните микроорганизми в различна степен. Патогенни микроорганизми, които са особено чувствителни на загуба на вътреклетъчна вода са хемофилните бактерии, представители на род Найсерия (менингококи, гонококи), T. pallidum и др. От вирусите, които са чувствителни на изсушаване, могат да се посочат: грипни и парагрипни вируси, ХИВ, риновируси и др. Устойчиви на дехидратация са холерните вибриони (до 2 дни), шигелите (до 7 дни) и туберкулозните бактерии (от 3 месеца до 1 година). Силно резистентни на загуба на вътреклетъчна течност са спорите на бактериите (антраксен бацил - до 50 години) и гъбите.

Лиофилизацията представлява процес, при който микроорганизмите се изсушават при ниски температури и в условията на вакуум. Процесът включва поставяне на микробните агенти в защитна течност, след което се замразяват при темп. -20 до -70 °С и се поставят във вакуума среда в специални лиофилни апарати. Вакуумът предизвиква сублимация на водата в микроорганизмите и те се изсушават, като изпадат в анабиоза, но остават жизнеспособни за няколко години. Лиофилизацията служи за съхранение на важни бактериални и вирусни щамове, както и за изготвяне на живи ваксини.

Единствено ултразвуковите вълни могат да повлияят микробния растеж и развитие. Разпространяващите се в течна среда ултразвукови вълни предизвикват свиване и разширяване на средата, което води до формиране на мехурчета в цитоплазмата (кавитация). Тези мехурчета оказват високо налягане върху клетъчната обвивка с последствие разрушаване на клетката. От друга страна ултразвуковата енергима може да причини йонизация и дисоциация на водните молекули с образуване на реактивни радикали. Ултразвукът се използва за механично почистване на медицински и дентални инструменти, но не и за стерилизация, тъй като част от микроорганизмите оцеляват при този метод.

Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите - кислород

Бактериите се характеризират с голямо разнообразие по отношение на изискванията си съдържание на кислород в средата им на развитие. Те могат да бъдат групирани по следния начин:

1. Облигатни (задължителни) аероби - микроорганизми, които се развиват единствено в присъствието на кислород. Те получават енергията чрез аеробно дишане.

2. Микроаерофили - за жизнената им активност е необходима ниска концентрация на кислород (2% до 10%), а по-високите му концентрации са инхибиторни. Добиват енергията чрез аеробно дишане.

3. Облигатни анаеробни микроорганизми - растат само в безкислородна среда и често загиват при наличието му. Осъществяват разграждане на хранителните вещества с анаеробно или ферментация.

4. Аеротолерантни анаероби - подобно на облигатните анаеробни, не могат да използват кислород за извличане на енергия, но могат да преживяват в кислородна среда. Те са известни като облигатни ферментатори, тъй като използват единствено процесът на ферментация за извличане на енергия от храните.

5. Факултативните анаеробни микроорганизми - развиват се в присъствие или без кислород, но обикновено са по активни в кислородна среда. Те получават енергията си чрез аеробно дишане (при наличие на кислород), но използват и ферментация или анаеробно дишане, при липсата му. Повечето бактерии са факултативни анаеробни.

5.0/5 7 оценки

Библиография

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7627/
https://bio.libretexts.org/TextMaps/Map%3A_Microbiology_(Kaiser)/Unit_7%3A_Microbial_Genetics_and_Microbial_Metabolism/17%3A_Bacterial_Growth_and_Energy_Production/17.2%3A_Factors_that_Influence_Bacterial_Growth
https://en.wikipedia.org/wiki/Physical_factors_affecting_microbial_life
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

Коментари към Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите
    www.framar.bg 
    на 02 July 2025 в 02:21
    Коментирайте "Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща микробиология
  • Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 153 дни, 17 часа и 3 мин.

Микробиология - мнения и въпроси

преди 2351 дни, 9 часа и 8 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 4 дни, 10 часа и 32 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 6 дни, 3 часа и 13 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 18 дни, 10 часа и 5 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 18 дни, 17 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЖАВАЛАТ КАНЕЛА капсули * 60

ЛЮКСЕОЛ РИЦИНОВО МАСЛО (ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ) 50 мл

КОЛАГЕН ЕКСПРЕС саше * 30 ЗОНАФАРМ

ЛЮКСЕОЛ ПОДХРАНВАЩО МАСЛО ЗА БРАДА 50 мл

ЕЛЛЕН ДАМСКИ ТАМПОНИ ПРОБИОТИЧНИ МЕДИУМ * 12

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РЕЗИСТА ФОРТЕ таблетки за смучене * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 18:17:35

РЕЗИСТА ФОРТЕ таблетки за смучене * 30

Коментар на: Мария Петрова от 01 юли 2025г. в 17:11:09

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 16:53:08

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: Ангелова от 01 юли 2025г. в 16:17:46

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 15:46:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival