Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите

Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите

от 19 юли 2017г., обновено на 28 дек 2017г.
Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Подраздели
Библиография
Коментари
Свързаност

Микроорганизмите представляват невидими с невъоръжено око форми на живот, които са повсеместно разпространени в околната среда и живите организми. Това се дължи на изключителната им приспособимост към различни условия на средата поради способността им да усвояват прости органични и неорганични вещества, бързото размножаване и развитие, както и възможност за промени в наследствената информация, позволяващи бързо адаптиране при действие на неблагоприятни фактори. Те се откриват в почвите, водите, растенията, животните и човека, и непрекъснато взаимодействат с физичните, химичните и биологичните фактори на средата.

Действието на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите може да ги повлияе по два начина:

  • благоприятно - под тяхно влияние се създават оптимални условия, при които микробите могат да се развиват и размножава;
  • негативно - развитието и размножаването им се потиска или могат да бъдат унищожени.

За медицинската практика и индустриалната микробиология е от съществено значение познаването на различните фактори и ефектът им върху микроорганизмите. Изготвянето на подходяща среда за развитието им дава възможност за култивиране на микроорганизмите с цел получаване на различни биологични продукти, ензими, ваксини, хранителни добавки и др., както и изолирането им от клинични материални и тяхното идентифициране при извършване на микробиологично изследване. Познаването на микробната резистентност и неблагоприятния ефект на различните физични и химични фактори, позволява потискане на развитието им, както и тяхното унищожение при провеждане на методите за дезинфекция и стерилизация.

5.0/5 4 оценки

Подраздели на Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите

  • Химична дезинфекция

  • Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите

  • Влияние на физичните фактори върху микроорганизмите

  • Стерилизация

Библиография

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7627/
https://www.scribd.com/document/340682690/jawetz-2013 medical miceobiology-pdf
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

Коментари към Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите
    www.framar.bg 
    на 25 January 2021 в 03:45
    Коментирайте "Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща микробиология

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах