Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите Стерилизация

Стерилизация

от 19 юли 2017г., обновено на 10 май 2022г.
Стерилизация - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Стерилизацията представлява един от основните методи за унищожаване, премахване или деактивиране на всички живи микроорганизми (гъбички, бактерии, вируси, приони, едноклетъчни еукариотни организми като Plasmodium и др.) от външната среда, в това число и най-устойчивите форми на живот на земята - бактериалните спори. Този метод използва различни физични фактори (топлина, облъчване, високо налягане), филтриране, както и химични средства. За разлика от дезинфекцията, при която някои микроорганизми оцеляват, при стерилизацията не остават живи форми. Това определя голямото й значение за медицинската, лабораторната практика, хранителната, фармацевтичната промишленост и биотехнологиите.

Основните методи на стерилизация са:

  • стерилизация с топлина;
  • стерилизация с лъчиста енергия;
  • химическа стерилизация;
  • стерилизация посредством филтрация.

1. Стерилизацията с топлинна енергия е един от най-често прилаганите методи в практиката. Използва се предимно методи на стерилизация с влажна топлина, които се характеризира с висока ефективност и сравнително ниска себестойност. При някои от тези методи се постига само дезинфекция, при която могат да остана жизнесопособни микробни агенти. Водните пари имат висока проникваща способност и носят голямо количество топлина, която се отдава бързо на предметите в апаратите за стерилизация. Друга особеност на водните пари е разрушаването на нековалентни молекулни връзки, което нарушава вторичната и третична структура на редица молекули.

♦ Един от старите методи на топлинна обработка е изваряването с вряща вода при температура от 100 °C за период от 30 мин. до 1 час. С него се унищожават вегетативните форми, но не и всички бактериални спори, поради което изваряването се използва ограничено. Намира приложение единствено за дезинфекция на бельо, съдове за хранене и предмети на инфекциозно болни. Този метод не се използва за стерилизация на медицинско оборудване, инструменти, спринцовки или игли.

Автоклав♦ Автоклавирането е метод на влажна термична обработка, при която стерилизацията се извършва с водни пари под налягане. То представлява един от най-ефективните методи и се извършва със специален апарат - автоклав. В този вид устройства водата се загрява в херметична среда, при която точката на завиране на водата се покачва с повишаване на налягането в тях. Стерилизацията на предметите в автоклавите се осъществява в среда на нагорещени водни пари. За унищожаване на вегетативните форми (бактерии, фунги, вируси и др), както и на резистентните спори (вкл. C. botulinum), е необходимо достигане на налягане в апарата от 100 kPa (1 атмосфера), при което водата завира при температура от 121 °C за 15 мин. За елиминиране на прионите се препоръчва автоклавиране при 121-132 °C в продължение на 60 минути или 134 °C в продължение на поне 18 минути. Автоклавирането се използва за стерилизация на инструменти, съдове, бельо, гумени и пластмасови изделия.

♦ Стерилизацията с поточни водни пари се извършва с нехерметизиран автоклав или с апарат на Кох. При този метод предметите се обработват с пари на вряща вода при темп. от 100 C за 30 мин. Използва се в микробиологичните лаборатории за стерилизиране на хранителни среди и разтвори, който се увреждат при по-високи температури.

♦ Пастьоризацията представлява метод за дезинфекция на мляко и други течни продукти, които се загряват при темп. от 60-65 °C за период от 30-60 мин. С него се унищожават единствено вегетативните форми на бактерии, които са болестотворни и могат да заразят мляко от болни крави - салмонела, бруцела, листерия, туберкулозни бактерии (Micobacterium bovis). След извършване на пастьоризацията, продуктите престояват в хладилник, за да не настъпи развитие на оцелелите сапрофитни бактерии. Друг метод за стерилизиране на течности е фракционната стерилизация (тиндализиране), използвана при термична обработка на хранителни среди, лекарствени средства, в които са включени термолабилни съставки като захари и белтъци. Извършва се във водна баня 3-кратно по 30 мин. при темп. от 100 °C в апарат на Кох за период от няколко дни. При него първото загряване цели да убие вегетативните форми, на следващия ден при стайна температура преживелите спори прорастват и при ново загряване техните вегетативни форми се унищожават.

♦ Сухата стерилизация се извършва в сухи стерилизатори с електрически нагреватели. В зависимост от температурата престоят на обработваните предмети е различен - при 121 °C за 16 часа, при 106 °C за 2 часа, а при 171 °C за 1 час. Влиза в съображение при обработка на стъклени съдове, инструментариум и други термоустойчиви предмети. Обгарянето на пособията, използвани в микробиологичните и др. лаборатории е също метод за суха стерилизация. Недостатък на сухият метод за стерилизация е, че се извършва във въздушна среда, която е изолатор, и е необходимо повече време за достигане на желаната температура върху стерилизираните предмети.

2. Стерилизацията с лъчиста енергия се постига чрез използване на електромагнитни лъчения, като например електронни, рентгенови и гама-лъчи или облъчване от субатомни частици. В зависимост от енергията на електромагнитното лъчение се различават йонизиращи и нейонизираща радиация. Използването на йонизиращо лъчение за стерилизация е съвременен метод, който се прилага при обработка на медицински и лабораторни пластмасови консумативи, хирургични конци, превързочни материали, лекарства, хранителни продукти и др. Прилага се стерилизация с гама-лъчи в гама камери и рентгенови лъчи, но методът е ограничен поради високата му себестойност, възможността за химични промени в материалните и опасност за работниците. Ултравиолетовите лъчи са пример за нейонизираща радиация, която се извършва с бактерицидни кварцови лампи. Използват се за дезинфекция на въздух в здравни заведения и за стерилизация на лекарствени средства.

3. Химическата стерилизация (студена стерилизация) включва използването на газове или разтвори като пероцетна киселина и глутаралдехит. Газовата стерилизация се извършва в специални камери с пари на етилен оксид, формалдехит, водороден прекис, хлордиоксид, и газове като азотен диоксид и озон. Тези методи влизат в съображение при стерилизация на чувствителните на топлина материали като биологични продукти, фиброоптика, електроника и пластмасови изделия. Използването на газови и течни химични стериланти преодолява проблема с щетите, които може да причини топлината, но на преден план излиза съвместимостта на стерилизирания предмет с използваните вещества с бактерициден ефект. Освен това, използването на химически стерилизиращи вещества поставя нови предизвикателства по отношение на безопасността на работното място, тъй като свойствата, които правят химикалите ефективни стерилизатори, обикновено ги правят и вредни за хората.

4. Стерилизацията посредством филтрация се използва широко за обеззаразяване на течности, съдържащи термолабилни съставки като хранителни среди, ваксини, разтвори за венозна инфузия, вирусни серуми, лекарства и др. Употребяват се мембранни филтри, съставени от полимерни материали (целулозен естер или полиетерсулфон), и такива от азбест, стъкло или керамика с големина на порите 0,2-0,4 μm. Микрофилтри с размер на порите от 0,2 μm обикновено са ефикасни за отстранява микроорганизмите. Някои стафилококови видове, обаче, са достатъчно гъвкави и преминат през филтри с размер 0,22 μm. Недостатък на тези филтри е, че не задържат вирусите и микоплазмите. При обработката на биологични течности, вирусите трябва да бъдат отстранени или инактивирани, като се налага използването на нанофилтри с по-малък размер на порите (20-50 nm). В специализирани лаборатории, стаи за стерилна работа, във фармацевтичната промишленост се използва специални високо ефективни филтри за въздух (HEPA-филтри).

5.0/5 6 оценки

Библиография

http://generalbacteriology.weebly.com/sterilization-and-disinfection.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Sterilization_(microbiology)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7627/
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

Коментари към Стерилизация

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Стерилизация
    www.framar.bg 
    на 17 August 2025 в 23:02
    Коментирайте "Стерилизация"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща микробиология
  • Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечениеИнфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 32 дни, 9 часа и 44 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 37 дни, 13 часа и 7 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival