Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология

Обща микробиология

от 05 авг 2016г., обновено на 08 май 2018г.
Обща микробиология - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Коментари
Инфо
Инфо
Подраздели
Коментари

Микробиологията представлява научна дисциплина, чиито основен предмет на дейност е изучаването на най-малките и невидими с просто око организми - бактерии, архибактерии, гъби, приони, вируси, протозои и едноклетъчни водорасли, които се обединяват под названието микроорганизми или микроби.

Значението на този научен клон за човечеството е голямо, тъй като микроорганизмите са повсеместно разпространени, обитават почвата и водите, а някои от тях са се приспособили за живот в организма на животните, растенията и човека. Те играят ключова роля в кръговрата на хранителните вещества в природата, биоразграждането, изменението на климата, развалата на хранителните продукти, етиологията и контрола на болестите, както и в областта на биотехнологиите. Значението на микробите за съвременното общество се определя и от възможностите, които предоставят за включването им методики за изготвяне на животоспасяващи медикаменти, производството на биогорива, обезвреждане на биологични отпадъци, както и в производството или преработката храни и напитки.

Важността на микробиологичната наука за човечеството се доказва от откритията на известни микробиолози като д-р Едуард Дженър и неговата ваксина срещу едра шарка (вариола), Александър Флеминг и откриването на пеницилинa, проф. Бари Маршал и идентифицирането на връзката между инфекцията с Helicobacter pylori и язви на стомаха, както и zur Hausen, който разкрива връзката между човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на шийката на матката и др.

Основно подразделени на медицинската микробиология е общата микробиология, която използва класически и съвременни подходи към изследването на микроорганизмите са цел изучаване на техните морфологични характеристики, физиологични процеси, генетични особености, както повлияването им от различни физични, химични и противомикробни средства. В раздел обща микробиология се разглежда класификацията на бактериите и вирусите, които са от съществено значение за човешката патология.

Морфологията на микробите описва структурни характеристики като форма, размери, вътреклетъчна организация и строеж, както и промените, които възникват в отделните етапи от растежа, размножаването и развитието им или поради изменения в условията на живот.

Важен момент за разбиране естеството на микроорганизмите, възможностите им да причиняват заболявания при животните и човека, както и за откриване на ефикасни средства за борба с тях е изучаването, не само на структурните им особеност, но така и физиологичните им характеристики като химичен състав на микробната клетка, жизнени процеси като хранене, дишане, размножаване и др.

Общата микробиология разглежда и основните групи противомикробни лекарствени средства, механизмът и мястото им на действие в микробната клетка, както и специфичните механизми, чрез които микроорганизмите изработват резистентност срещу тези средства.

4.5/5 6 оценки

Подраздели на Обща микробиология

  • Бактериална генетика

  • Противомикробна химиотерапия

  • Физиология на микроорганизмите

  • Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите

  • Устройство на гъбите

  • Устройство на бактериите

  • Класификация на вирусите

Коментари към Обща микробиология

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Обща микробиология
    www.framar.bg 
    на 02 March 2021 в 20:03
    Коментирайте "Обща микробиология"

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах