Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология Физиология на микроорганизмите

Физиология на микроорганизмите

от 19 юли 2017г., обновено на 13 март 2018г.
Физиология на микроорганизмите - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Подраздели
Коментари
Свързаност

Микробните видове могат да съществуват и осъществяват жизнените си процеси единствено при определи условия на заобикалящата ги среда, които отговарят на физиологичните изисквания на техните клетки. Прокариотните клетки на отделните микроорганизми се характеризират с определен химичен състав и специфични жизнени процеси, сред които основно значение се отдава на обмяната на веществата с околната среда.

Физиологията на микроорганизмите и важен раздел на микробиологичната наука, който се занимава с изучаване на химичния им състав, протичането на процеси като дишане, хранене и размножаване на микробните клетки, тяхната биохимична и токсична производителност, както и взаимоотношението им с различните фактори на околната среда. Изследването на микробната физиология е от съществено теоретично и практическо значение за съвременната медицина и промишлената микробиология.

Проучванията относно химичния клетъчен състав на микроорганизмите, необходимите условия за развитието им и настъпващите изменения в клетките във външната среда, чрез съвременни биохимични, генетични и биофизични методи, дават възможност на човека да насочва и управлява физиологичните процеси. Така например Луи Пастьор изучава физиологията на антраксния бацил (Bacillus anthracis), причинителя на холера при птици и вируса на беса (Rabies virus), като в резултат се създават първите живи ваксини. Натрупаните познания за физиологията на грипните вируси, тези на полиомиелита, морбили, рубеола, както и на множество бактерии, позволиха изработването на живи вирусни и атенюирани бактериални ваксини. Друго поле на приложение на тези познания е в областта на диагностичната медицинска практика, при която се дава възможност за изолиране на болестотворни микроорганизми от заболели, заразоносители и контактни лица. Съществено е значението на физиологията на микроорганизмите в промишлената микробиология, създаването на убити вирусни и бактериални ваксини, пречистване на отпадъчни води, възстановяване на почвата, производство на химикали, биогорива и възстановяване ценни на метали. Едно от най-големите постижения на този раздел на микробиологичната наука е развитието на учението за антагонизма и антибиозата, в резултат на което се откриват и разработват различните противомикробни антибиотици и химиотерапевтици.

3.7/5 3 оценки

Подраздели на Физиология на микроорганизмите

  • Растеж и размножаване на бактериите

  • Култивиране на бактериите

  • Химичен състав на микроорганизмите

Коментари към Физиология на микроорганизмите

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Физиология на микроорганизмите
    www.framar.bg 
    на 17 January 2021 в 15:17
    Коментирайте "Физиология на микроорганизмите"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща микробиология

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах