Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология Физиология на микроорганизмите Химичен състав на микроорганизмите

Химичен състав на микроорганизмите

от 19 юли 2017г., обновено на 10 май 2022г.
Химичен състав на микроорганизмите - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Химичният състав на прокариотните микробни клетки е сходен с този на еукариотните клетки на животните и растенията. Състои се вода и сухо вещество. За състава на сухото вещество са характерни химични елементи като въглерод (C), азот (N), водород (H), кислород (O), сяра (S), фосфор (P), които са представени в различен процент при отделните видове микроорганизми, както и в един и същ вид, но при различни условия на външната среда. За определяне на химичния състав на микроорганизмите се използват качествен и количествен химичен анализ.

Съдържание на вода в микроорганизмите

Водното съдържание в микробните клетки е около 80% от общата клетъчна маса, но варира в границите между 72-98%. Подобно на еукариотните клетки, водата в прокариотите е основното химично съединение, служещо като среда, в която се извършват всички вътреклетъчни обменни процеси, и е основен разтворител на органични и неорганични вещества. Критичното значение на водата за жизнената дейност на клетките се доказва при понижаване на нейното съдържание в средата, при което настъпва задържане или спиране на клетъчното размножаване, а често се наблюдава и спиране на жизнените процеси. Определени микробни видове, като представителите на род Clostridium и антраксния бацил (Bacillus anthracis), образуват спори при понижаване на водата в заобикалящата ги среда. В този случай водното съдържание в спорите спада до 40% от масата им.

Стихването на жизнените процеси в микробните клетки при ниско съдържание на вода се използва в промишлеността за производството и съхранението на хранителните продукти чрез изсушаване. Този метод обикновено води до загиване на повечето микроорганизми. Лиофилизацията представлява специален метод на изсушаване на микробните клетки, при който изсушаването се извършва в условия на вакуум и замразяване на клетките при температура между -20 и -30 °C, при която водата e замразена, но не кристализира. Този метод довежда микробните клетки до анабиоза, в която могат да се запазят жизнеспособни с десетилетия. Поради тази причина, методът на лиофилизация служи за съхранение на важни бактериални и вирусни щамове, ваксини и пр.

Сухо вещество в микробните клетки

Сухото вещество на микроорганизмите, като процент от тяхната маса, варира между 3-25%. То включва неорганични и органични съединения.

Неорганични вещества в химичния състав на микроорганизмите

Към неорганичните вещества, влизащи в състава на микробните клетки, се отнасят минералите и техните соли. Определянето на минералния им състав се извършва след изгаряне на клетките, при което се унищожават органичните съединения и се отделят органогенни елементи като C, N, O и H. Минералното съдържание зависи от химичния състав на външната среда, включва елементи като калий, калций, цинк, магнезий, желязо, молибден, манган, никел, кобалт и др., и представлява 3-14% от сухото вещество. Важен елемент в състава на сухия остатък е въглеродът, тъй като въглерод-съдържащите съединения са основа и важен елемент на органичните вещества, както в прокариотните, така и в еукариотните клетки. Други органогенни елементи със съществено значение са кислородът и азотът. При изгаряне на микроорганизмите в пепелта се открива голямо количество фосфор, който участва в изграждането ензимите, фосфолипидите и нуклеиновите киселини. В по-малко количество се съдържа сяра, която влиза в състава на някои аминокиселини и участва в окислително-редукционните процеси, както и желязо - важен елемент в множество ензимни системи на клетката.

Органични вещества в химичния състав на микроорганизмите

Органичните вещества на микробните клетки включват белтъци, въглехидрати, липиди и нуклеинови киселини.

1. Белтъците представлява най-големия процент от сухото клетъчно вещество - 40-80%. Към тях се отнасят простите белтъци (протеини) и по-сложно организираните протеиди. Протеините съставляват 20-40% от белтъчния състав и по аминокиселинно съдържание не се различават съществено от това при еукариотните клетки. Протеидите могат да съставляват до 80% от белтъчната компонента на микробното сухо вещество. Към тези сложни белтъци се отнасят гликопротеиди, липопротеиди, хромопротеиди, както и нуклеопротеидите, които са най-силно застъпени. Аминокиселинният състав на протеидите зависи от вида на микроорганизма и условията, при които той се култивира.

Отделните бактериални видове притежават специфичен за тях белтъчен състав, който опредял и основните им физиологични характеристики - антигенен строеж, патогенност и вирулентност, биохимична производителност и токсичност. По тези характеристики отделните бактерии могат да бъдат идентифицирани и да се изработи специфична профилактика срещу тях.

2. Въглехидратите съставляват 11-27% от сухата клетъчна маса и са представени от полизахариди, от по-малки въглехидратни молекули (моно-, ди и олигозахариди) и поливалентни алкохоли. Част от полизахаридите под формата на гранули от гликоген и нишесте служат като резервни хранителни вещества. Друга част влизат в състава и са важен структурен елемент на съединения от клетъчната стена - пептидогликан, липополизахариди, гликолипиди. Полизахаридите играят, също така, роля на антигени при редица Грам-положителни и Грам-отрицателни бактериални видове - салмонели, коли бактерии, стрептококи, пневмококи и др. Те са структурни елементи в капсулите и капсулуподобни образувания при множество бактерии - пневмококи (St. pneumoniae), менингококи (Neisseria meningitidis), хемофилни бактерии (Haemophilus influenzae) и др. Липополизахаридите са компоненти от външната мембрана на Грам-отрицателните бактерии. Освен имуногенни свойства, полизахаридите на микробите служат за прикрепянето им към клетките на макроорганизма и ги предпазват от действието на някои от механизмите на неспецифичния имунен отговор.

3. Липидите са важен граднивен елемент в химичния състав на микроорганизмите и са представени от свободни мастни киселини, неутрални масти и липоиди. Те са основен компонент в структурата на клетъчните обвивки и обикновено влизат в съединения с други макромолекули - гликолипиди, липопротеиди. Липидната съставка на липополизахаридите от външната мембрана на Грам-отрицателните бактерии определя ендотоксичния им характер. В някои микроорганизми липидите са форма на складиране на хранителни вещества. Процентното съдържание на липиди в микробните клетки е различно при отделите видове и може да варира от 2-40% от сухото тегло. Микробните видове, които натрупват липиди като резерв, съдържат най-виско процент на мастите в сухото си клетъчно вещество.

Липоидите включват фосфолипиди, восъци и восакоидни вещества. Клетъчните мембрани са изградени предимно от фосфолипидни молекули. Восъците и восакоподобните субстанции се съдържат в голямо количество в микобактериите и заедно с останалите липиди определят киселинната им устойчивост.

4. Нуклеиновите киселини в микробната клетка - ДНК и РНК, са носители на наследствената й информация и в тях са заложени гени, регулиращи протичането на всички жизнени процеси. Бактериалните клетки и гъбите съдържат и двете нуклеинови киселини, като процентното съдържание на ДНК от сухата им маса е 3-4%, а това на РНК е 10-20%. За разлика от тях, вирусите и бактериофагите могат да съдържат само една от двете киселини. РНК при бактериите и гъбите е представена от свободна форма иРНК и тРНК, както и в свързано състояние - рибозомните нуклеопротеиди. Количеството на отделните нуклеинови киселини варира в зависимост от микробния вид, физиологичното състояние на клетката, както и условията, при които се култивират микроорганизмите.

5.0/5 4 оценки

Библиография

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7919/#mmed_ch4
Microbial Physiology, 4th Edition (A. G. Moat, J. W. Foster & M. P. Spector)
https://www.scribd.com/document/340682690/jawetz-2013 medical miceobiology-pdf
http://197.14.51.10:81/pmb/BIOLOGIE/02_Microbiology.pdf
JAWETZ, MELNICK & ADELBERG`S MEDICAL MICROBIOLOGY, 27th Edition. th Edition
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

Коментари към Химичен състав на микроорганизмите

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Химичен състав на микроорганизмите
    www.framar.bg 
    на 09 May 2025 в 07:27
    Коментирайте "Химичен състав на микроорганизмите"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща микробиология
  • Физиология на микроорганизмите
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Микробиология - мнения и въпроси

преди 2297 дни, 14 часа и 14 мин.

Сухи хранителни среди и реагенти за микробиология.

преди 2949 дни, 13 часа и 48 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Международен форум "Заедно срещу сколиозата" - 7 юни, 2025 година - София

преди 10 дни, 17 часа и 50 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 19 дни, 10 часа и 2 мин.

Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC) 2025 година - "The art of medicine: The sparkle of life”

преди 29 дни, 20 часа и 36 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 34 дни, 16 часа и 57 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕМУТОПИК ЛИПОГЕЛ 30 мл

ОСТРОВИТ МОРСКИ КОЛАГЕН 200 г

ЕКВИЛИБРА КРЕМ ПРОТИВ БРЪЧКИ С АРГАНОВО МАСЛО 50 мл

ЖАВАЛАТ ЙЕРБА МАТЕ капсули * 60

ЖАВАЛАТ КИСЕЛЕЦ (СЕМЕНА) капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 май 2025г. в 16:35:23

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: Анонимен от 08 май 2025г. в 16:21:24

СПИРАЛА МИРЕНА интраутерална BAYER

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 май 2025г. в 15:31:02

ТРИПТОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 май 2025г. в 15:30:21

СПИРАЛА МИРЕНА интраутерална BAYER

Коментар на: Нина Колева от 08 май 2025г. в 14:51:32
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival