Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Обща микробиология Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите

Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите

от 19 юли 2017г., обновено на 10 май 2022г.
Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

В природата всички живи организми непрекъснато взаимодействат помежду си при осъществяване на жизнената си дейност. Микроорганизмите, като един от най-разпространените форми на живот, взаимодействат широко помежду си, с различни фактори на околната среда и макроорганизмите, които населяват. В резултат на този процес настъпва продължителна селекция, при която най-приспособимите микроби образуват относително постоянни съобщества (биоценози).

Влиянието на биологичните фактори върху микроорганизмите се изразява предимно със сложните форми на взаимоотношение между различните микробни популации, както и тези, които възникват при контакт с макроорганизмите. В околната среда, както и в животинските и растителните организми, рядко се срещат микробни популации на единични видове. В големия процент от случаите се установява съществуването многовидови съобщества, в които протичат разнообразни форми на взаимодействие. Те могат да бъдат обединени в две основни форми - симбиоза и антагонизъм.

1. Симбиозата се определя като сдружение на два или повече различни вида, при което всеки от тях може да има полза от взаимното съжителство или ползата да бъде едностранна. Установени са следните форми на симбиоза:

  • мутуализъм - взаимно съжителство, което осигурява реципрочна полза за взаимодействащите организми;
  • коменсализъм - микроорганизмът (коменсал) извлича полза от гостоприемника, докато последния не е повлиян от това взаимодействие; често микроорганизмът споделя същия източник на хранителни вещества с домакина си;
  • паразитизъм - единият организъм (паразит) използва ресурсите на другия (гостоприемник), като в резултат на това взаимоотношение гостоприемникът бива увреден. Патогенните за човека, животните и растенията микроорганизми проявяват паразитизъм по отношение на взаимодействието си със своя гостоприемник.

Пример за симбиотично съжителство в естествени условия е съвместното развитие на аеробни и анаеробни микроорганизми при нарушение на целостта на кожата и при увреждане на пародонта. В тези случаи аеробните представители консумират свободния кислород, с което създават благоприятна среда за развитие на анаеробните клостридии и пептострептококи. Инфлуетичните бактерии могат да усилят растежа си в присъствие на стафилококи и стрептококи, което се определя като феномена сателитизъм и също е пример за симбиотично взаимоотношение.

Друг пример за подобно взаимодействие е това между човешкия организъм и нормалната му микрофлора. Човешкият микробиом започва своето развитие веднага след раждането и продължава да съществува през целия живот, като оказва съществено влияние при модулирането на имунната система и различни физиологични или морфологични аспекти в организма на гостоприемника. За развитието на тази резидентна микробна общност основно значение има способността на микроорганизмите да заемат т.нар. ниши, да взаимодействат по определен начин с други видове микроорганизми и тъканите на гостоприемника. Това се осъществява посредством образуването на специфични секреторни метаболитни продукти в процес, наречен създаване на ниша. По време на този процес микроорганизмите изграждат своята ниша чрез усвояване на наличните хранителни вещества, потискане на възможни конкуренти чрез синтеза на екстрацелуларни ензими, антимикробни съединения или чрез активиране, или потискане имунната система на гостоприемника.

При поселяването на червата от нормалния микробиом, микроорганизмите взаимодействат с чревните епителни клетки, експресиращи адхезивни молекули на повърхността си, което от своя страна предизвиква реакции от страна имунната система на гостоприемника. Именно за тези залавни места се конкурират отделните микроби от нормалната микрофлора и болестотворните прокариоти. Най-важните бактериални адхезивни структури са пилите или фимбриите на Грам-отрицателни бактерии, но също така са установени и други мономерни повърхностно-свързани адхезивни протеини.

Интерес представлява и взаимодействието на кожата с множеството патогенни и условнопатогенни микроорганизми. Клетките на епидермиса (най-външния кожен слой) - кератиноцитите, селектират микробите, които колонизират кожната повърхност чрез рецептори (Toll-like рецептори, манозни рецептори, NOD-подобни рецептори) за разпознаване на представителите от коменсалната микрофлора. Активирането на тези рецептори за разпознаване на болестотворни агенти води до активиране на вродения имунитет и секреция на антимикробни пептиди, цитокини и хемокини. Чрез посочения механизъм кожата може да разграничи безвредните коменсални обитатели от патогенните, независимо от постоянния контакт с голям брой микроорганизми.

2. Антагонизмът е друга форма на влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите. Определя се като взаимодействие, при което даден микробен вид понася вреда от друг микроб в съобществото. Формите на антагонизъм са най-разнообразни и пример за подобно взаимоотношение е това между резидентната микрофлора на човека с болестотворните микроби. Множество от представителите на нормалните обитатели на кожата и лигавиците потискат развитието на определени патогени посредством механизмите на бактериална интерференция. Те включват синтезата и секрецията на субстанции с бактериостатичен и бактерициден ефект - алкохоли, млечна и мастни киселини, водороден пероксид; бактериоцини; конкуренция за хранителни вещества и залавни места за клетките на макроорганизма и др. Посочените механизми на бактериална интерференция на нормалната микрофлора спрямо патогенните бактериални видове представлява един от основните способи на естествената защита за макроорганизма.

АнтибиозаОпределени видове микроорганизми синтезират и излъчват в заобикалящата ги среда специфични вещества, които антагонизират развитието на останалите микроби. Тази форма на антагонизъм е известна като антибиоза, излъчваните субстанции - антибиотици. Актиномицетите, плесените и някои почвени бактерии са микроорганизми, които се характеризират с най-силно изразена продуктивност на антибактериални вещества. Произведените от тях антибиотчни субстанции се използват широко в медицинската практика за лечение на редица бактериални инфекции, както и като основа са разработване на противобактериални химиотерапевтици.

Проучените актиномицети се определят като продуценти на множество биологично активни субстанции с широк спектър на действие. Така например е установено, че при взаимодействието на Streptomyces coelicolor с други актиномицети се синтезират съединения, които са уникални при всяко отделно взаимодействие и разкриват различен отговор във всеки отделен случай. Описани са над 227 съединения, произведени при отделените взаимодействия; половината от тях са известни метаболити: продигинини, актинордини, коеличелини и ацил-десфериоксамини.

Друг пример за влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите е въздействието на бактериофагите върху бактериите. Те могат да лизират чувствителните микроби, а при други умерените фаги могат да променят бактериалната генетичнта информация, с което се изменят и техните жизнени характеристики.

5.0/5 5 оценки

Библиография

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S151783821631036X
http://www.oneonta.edu/faculty/bairdk/Microbial%20Ecology%20web.doc
https://www.scribd.com/document/340682690/jawetz-2013 medical miceobiology-pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8526/
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

Коментари към Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите
    www.framar.bg 
    на 02 July 2025 в 02:23
    Коментирайте "Влияние на биологичните фактори върху микроорганизмите"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Обща микробиология
  • Действие на физичните, химичните и биологичните фактори върху микроорганизмите
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 153 дни, 17 часа и 5 мин.

Микробиология - мнения и въпроси

преди 2351 дни, 9 часа и 10 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 4 дни, 10 часа и 34 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 6 дни, 3 часа и 15 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 18 дни, 10 часа и 6 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 18 дни, 17 часа и 8 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЖАВАЛАТ КАНЕЛА капсули * 60

ЛЮКСЕОЛ РИЦИНОВО МАСЛО (ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ) 50 мл

КОЛАГЕН ЕКСПРЕС саше * 30 ЗОНАФАРМ

ЛЮКСЕОЛ ПОДХРАНВАЩО МАСЛО ЗА БРАДА 50 мл

ЕЛЛЕН ДАМСКИ ТАМПОНИ ПРОБИОТИЧНИ МЕДИУМ * 12

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РЕЗИСТА ФОРТЕ таблетки за смучене * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 18:17:35

РЕЗИСТА ФОРТЕ таблетки за смучене * 30

Коментар на: Мария Петрова от 01 юли 2025г. в 17:11:09

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 16:53:08

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: Ангелова от 01 юли 2025г. в 16:17:46

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 15:46:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival