Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ретинол-свързващ протеин тест

Ретинол-свързващ протеин тест

Ретинол-свързващият белтък представлява транспортен протеин, който се синтезира в хепатоцитите с ниско молекулно тегло от 21 kDa (килодалтона). Участва в транспортирането на ретинол (витамин А) и метаболитите му от черния дроб до периферните тъкани. В плазмата циркулира заедно с преалбумина свързани в комплекс, което предпазва отделянето му в урината. Поемането на ретинола от прицелните клетки води до разпадане на протеиновия комплекс, а свободния ретинол-свързващ белтък преминава свободно през гломерулната мембрана и се реабсорбира в проксималните тубули на бъбрека, където се преработва.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Поради обширната тубулна резорбция, при нормални условия много малка част от филтрирания ретинол-свързващ протеин се отделя с урината. Отчитане на повишени нива в уринната на ретинол-свързващия протеин показва увреждане или нарушена тубулна функция. Измерване на ретинол-свързващ протеин в урината е полезно при проследяване или в диагностициране на бъбречно заболяване. Увеличените нива в урината сочат за тубулно-интерстициално бъбречно увреждане или тубулна токсичност от тежки метали или лекарства. Гломерулонефропатиите и бъбречните васкулопатии често се асоциират с вече съществуващо тубулно увреждане, което също може да е в резултат на повишени нива на ретинол-свързващия белтък в урината. Ретинол-свързващ протеин тест се използва също за скрининг при тубулни аномалии или за откриване на хронична асимптоматична тубулна дисфункция на бъбреците.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка за пациента.

Метод на провеждане на изследването:

За да се извърши тестът е необходима 24 часова събирана урина. От която се отделят около 5 мл центрофугирана урина. Ако тестът не може да се извърши веднага урината може да се съхранява в хладилник или да се замрази до 7 дни.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пациентът не усеща дискомфорт по време на изследването.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове за пациента.

Резултати от проведеното изследване:

Концентрацията на ретинол-свързващия белтък в плазмата е между 0,03-0,06 g/l, а в урината се отделя до 100 mcg/24h.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Фалшиво негативни резултати от  ретинол-свързващ протеин тест се наблюдават при ниско серумно ниво на ретинол-свързващия белтък при дефицит на витамин А, тъй като синтезът му съответства на чернодробната концентрация на витамин А. Наличие на хемолиза, липемия, иктер може също да окаже влияние на резултата.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеИсторияЗаведенияЗдравни съветиХранене при...ВидеоЛюбопитноПатологияДиетиФизиологияПсихологияЛайфстайлСнимкиКлинични пътекиНаучни публикацииЛеченияСпортСоциални грижиБотаника