Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на стомашен сок

Изследване на стомашен сок

Изследване на стомашен сок - изображение

Стомашният сок е продукт от секрецията на повърхностния слой епителни клетки и жлезите на стомашната лигавица. Нормално стомашният сок на здравия човек представлява безцветна, прозрачна течност, която съдържа органични и неорганични съставки. Последните се отделят в различно количество под действието на фактори, които стимулират или потискат секрецията.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на стомашен сок се прави, за да се определи количеството, вида и състава му. Те могат да се повлияят от различни болестни процеси.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

В зависимост от метода и целта, подготовката за изследване на стомашен сок може да бъде различна. Преди да се състои изследването, ще получите подробни инструкции за подготовката, която е необходима.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследване на стомашен сок може да цели измерването на различни показатели:

  • Измерване на количествени показатели — тук може да се установи дали продукцията на стомашен сок е увеличена (хиперсекреция), намалена (хипосекреция) или липсваща (ахилия). Това се осъществява чрез две основни групи методи — сондови (чрез въвеждане на сонда в стомаха и стимулация с различни вещества, най-често пентагастрин) и безсондови (с йонообменни смоли, радиосонда и радиотелеметрия)
  • Макроскопско изследване (с невъоръжено око) — следят се цвят, миризма, пластов коефициент (съотношение между течния слой и утайката на стомашния сок) и наличие или отсъствие на слуз
  • Химическо изследване на стомашен сок — определят се киселинността, ензимния състав и съдържанието на някои вещества (кръв, млечна киселина, летливи мастни киселини, сиалова киселина)
  • Микроскопско изследване — търсят се някои микроорганизми (сарцини, квасни гъбички и др.), клетки (левкоцити, епителни и туморни клетки) и други (скорбелни зърна) съставки. Тук може да се включи и микробиологично изследване за някои патогенни микроорганизми (например хеликобактер пилори)

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да се получи неприятно усещане, гадене при въвеждане на сондата при сондовите методи за изследване на стомашен сок.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма съществени рискове при провеждане на изследване на стомашен сок.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от изследване на стомашен сок може да се разделят на няколко групи:

  • Киселинност — променя се при следните заболявания: хроничен атрофичен гастрит, хроничен повърхностен гастрит, язвена болест на стомаха, рак на стомаха, язвена болест на дванадесетопръстника, синдром на Zollinger-Ellison
  • Ензимен и химичен състав — променя се при различни състояния (пилорна стеноза, задържане на храна в стомаха, рак на стомаха и др.)
  • Седимент (утайка)  — наличие на различни частици и клетки в различен състав, в зависимост от възникналото състояние

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма причини, поради които да се избягва изследване на стомашен сок.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаСпециалистиНовиниЗдравни съветиЛеченияИсторияНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)ИнтервютаНормативни актовеОрганизацииПроизводителиЛайфстайлСпортХранене при...ФизиологияДиетиКлинични пътекиСнимкиЗаведенияПсихологияСоциални грижи