Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Единбург постнатална скала за депресия

Единбург постнатална скала за депресия

Единбург постнатална скала за  депресия - изображение

Единбург постнаталната скала за депресия (EPDS) е метод за изследване на емоционалното и психическото състояние на жената - родилка. Методът е въведен през 1987 година в университета в Единбург - катедра по Психиатрия.

Постнаталната (след периода на раждане) депресия е едно от честите усложнения на раждането, което е характерно при жени с минал епизод на депресия. Следродилната депресия се среща до 15% от жените. Някои от тях развиват само леко безпокойствие и се справят по-бързо и успешно. Но при други жени следродилната депресия може да бъде по-тежко изразена с развитие на значителни симптоми или дори психоза.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Единбург постнаталната скала за депресия се препоръчва да се извършва при всички родилки и най-вече при тези жени, за които има данни, че са по-чувствителни, с по-лабилна психика и изпадат често в депресивни състояния.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка за извършване на изследването EPDS.

 

Метод на провеждане на изследването:

Методът, по който се извършва Единбург постнаталната скала за депресия се състои от 10 въпроса, на които жената трябва да посочи един от дадените отговори. Въпросите са насочени към следните състояния:

  • чувство за вина;
  • нарушение на съня;
  • липса на положителни мисли и енергия;
  • желание или мисли за самоубийство (суицидни мисли) и други подобни състояния и емоции.

Важно е да се обясни, че отговорът трябва да включва не настоящото състояние на жената, а това как тя се е чувствала през последните 7 дни.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на провеждане на Единбург постнаталната скала за депресия жената може да изпита кратък дискомфорт или раздразнителност при задаване на въпросите от страна на медицинския персонал.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са описани случаи, при които да има рискове от провеждането на EPDS.

 

Резултати от проведеното изследване

Обща оценка на резултата се определя от отговорите на въпросите, които жената е посочила. Всеки отговор носи съответен брой точки. Ако сумата на всички резултати е равна или по-голяма от 12, тогава се диагностицира постнатална депресия.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани случаи, при които не трябва да се извършва Единбург постнаталната скала за депресия.

2.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСпортПроизводителиСнимкиИсторияКлинични пътекиСпециалистиВидеоСоциални грижиНовиниХранене при...ОрганизацииЛеченияЗаведенияБотаникаТестовеАнкетиЗдравни проблемиНормативни актовеПатологияНаучни публикацииФизиологияИнтервюта