Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Нон-стрес-тест на плода

Нон-стрес-тест на плода

Нон-стрес-тест на плода - изображение

Нон-стрес-тест на плода (NST) е неинвазивен метод, който се провежда по време на бременността над 28-ма гестационна седмица с помощта на специален акушерски монитор.

По време на теста плодът се изследва в условията на вътрематочния живот без допълнителни натоварвания. Приложението на акушерския монитор в случая цели да провери състоянието на сърдечната дейност на плода при условията на усложнена бременност.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Нон-стрес-тест на плода се препоръчва в случаите на усложнена бременност. Усложнението на бременността често е съпроводено с нарушен утеро-плацентарен обмен (обмяна на кислород, хранителни вещества и отпадни метаболитни продукти между майката и плода). Нарушението на утеро-плацентарния обмен води до продължително недохранване и изоставане в развитието на плода.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждането на нон-стрес-тест на плода NST не е необходима предварителна подготовка от страна на бременната жена.

 

Метод на провеждане на изследването:

Нон-стрес-тест на плода включва поставяне върху корема на майката на специален колан, който измерва дали има или не маточните контракции и друг колан - за измерване на сърдечната честота на плода.

По време на теста се прави запис с акушерски монитор най-често при гръбно положение на майката и продължителност на записа не по-малко от 20-30 минути.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на провеждане на нон-стрес-тест на плода по никакъв начин не се обременява организмът на майката и на плода. Изследването протича напълно безболезнено.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Нон-стрес-тест на плода е неинвазивно изследване и до сега не са описани случаи, в които да има риск за майката и плода.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нон-стрес-тест на плода е показателен за адекватното насищане на плода с кръв богата на кислород и хранителни вещества, необходими за неговото правилно развитие.

По време на извършване на NST нормално се установява повишаване на сърдечната дейност на здравия плод, в резултат на движение и намаляване на сърдечната честота при покой.

Концепцията за теста е, че за извършване на дейност, плода изисква достатъчно количество кислород, за да се запази сърдечната честота в рамките на нормалната (120-160 удара/мин.). Ако нивата на кислород са ниски, това означава наличие на нарушено кръвообращение на плацентата или в пъпната връв.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

За провеждане на нон-стрес-тест на плода не са установени определени противопоказания. Единствено е необходимо да се отбележи, че теста е показателен след 28-ма гестационна седмица, тъй като преди този период плода не е достатъчно развит.

Тест без натоварване е неинвазивен метод, който се провежда по време на бременността над 28 гестационна седмица с помощта на специален акушерски монитор. По време на теста плодът се изследва в условията на вътрематочния живот без допълнителни натоварвания. Приложението на акушерския монитор в случая цели да провери състоянието на сърдечната дейност на плода при условията на усложнена бременност.
3.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиПсихологияПроизводителиИсторияЛайфстайлСпециалистиСоциални грижиХранене при...СпортОрганизацииЗаведенияЛеченияБотаникаНормативни актовеНаучни публикацииВидеоПатологияФизиологияЗдравни проблемиИнтервюта