Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни свойства на желатин Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни свойства на желатин

Полезни свойства на желатин - изображение

Желатинът, познат на много хора и като Е441, представлява широко използвана субстанция, намираща приложение в редица сфери.

Почитателите на кулинарията го познават като един от най-известните, най-използваните и ефективни желиращи агенти и стабилизатори, тъй като субстанцията има способността да желира (променя консистенцията от течна и водниста в мека, полутвърда до твърда) течни консистенции.

Освен в изработката на всевъзможни сладкиши и кулинарни изкушения с причудливи форми, поклащащи се смешно при контакт с вилицата, желатинът се прилага в хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрия.

По същество представлява белтък, получен при обработката (хидролизата) на колагена, съдържащ се във високи концентрации в някои животински части и структури, каквито са хрущялът, костите и костният мозък, сухожилията и кожата.

Масово използваният и наличен желатин е с животински произход (домашно отглеждани говеда, прасета, кокошки, риба).

Представлява безцветна субстанция, без мирис, вкус и калории. Може да го намерите под формата на ленти, прах или гранули. Получава се по специални технологии, подлагащи колагена на обработка и извличане на съответните субстанции.

Съдържа богат аминокиселинен състав, главно заменими, неесенциални аминокиселини (такива, които организмът и сам си набавя, но в ограничени количества с напредване на възрастта). Желатинът е изключително богат на аминокиселините пролин и глицин, които съставляват приблизително една трета от неговия обем. Изолиран от колагена, съдържа до 99% протеини (в изсушено състояние).

Аминокиселинният състав на желатина включва следните основни неесенциални аминокиселини:

 • глицин: 21%
 • пролин: 12%
 • хидроксипролин: 12%
 • глутаминова киселина: 10%
 • аланин: 9%
 • аргинин: 8%
 • аспарагинова киселина: 6%
 • лизин: 4%

В значителна степен приложението и полезните свойства на субстанцията са свързани с неговия състав и високото съдържание на глицин. Аминокиселинният състав на колаген е идентичен с малки разлики, но неговото усвояване от хранителните източници е слабо, за разлика от желатина, поради което се препоръчва допълнителна употреба под формата на хранителни добавки.

Глицинът участва в редица важни физиологични реакции, необходим е за процесите на детоксикация на организма (особено детоксикация на тежки метали и токсични субстанции). Аминокиселината способства за повишаване продукцията на глутатион, един от най-важните компоненти, способстващи чернодробно-очистителните процеси и участващ в пречистването на кръвта от съдържащите се в нея вредни, токсични субстанции, попаднали по различни пътища.

Пролин от своя страна е необходим за формирането на нови клетки и поддържането на изправността на компонентите на опорно-двигателната система. Аминокиселината поддържа мускулния баланс, предпазва от понижение на мускулната маса при атлети и протектира стомашно-чревния тракт.

Желатин

Приложение на желатин

Желатин се използва широко в редица сфери, като особено застъпена е употребата му в следните области:

 • Хранителна индустрия

Известен е като желиращ агент и стабилизатор, използван при производството на желирани десерти (любимите на млади и стари желирани бонбони), сладкиши, конфитюри, пюрета, сладолед, кисело мляко, маргарин и много други.

Намира приложение в състава на редица диетични храни, бедни на мазнини, тъй като създава обем на самия хранителен продукт, води до бързо засищане при консумация и не съдържа калории. Прилага се широко и в производството на енергийните блокчета, любими на почитателите на фитнеса, както и под формата на шейкове, напитки и други.

 • Фармацевтична индустрия

Слабо известен на масовия потребител факт е, че обвивките на лекарствените средства, предлагани под формата на капсули, в масовия случай се произвеждат от желатин. Желатиновата обвивка предпазва медикаментите от разграждането им в стомашно-чревния тракт под въздействието на солната киселина, като често се използва и за прикриване на горчивия вкус на съдържащите се в капсулите медикаменти.

Освен в състава на обвивките на капсулите, Е441 се използва като покритие, носител или разделящ агент при някои добавки и медикаменти, като например бета-каротен. Желатинът превръща бета-каротените във водоразтворими и лесни за усвояване от организма субстанции и е причина за жълтото оцветяване на всички съдържащи ги напитки.

 • Козметична индустрия

Желатинът намира приложение в състава на някои от продуктите за коса, кожа и нокти. Подобрява състоянието и здравината на косата и ноктите, възвръщайки естествения им блясък, а по отношение на кожата ефектите му са многостранни.

Приложен локално или перорално желатинът видимо подобрява външния вид на кожата, като от една страна подсилва нейната здравина и подпомага обновяването на кожните клетки, а от друга страна предпазва кожата от увреждащото действие на слънчевите ултравиолетови лъчи и образуването на свободни радикали, отговорни за преждевременната поява на фини линии и бръчки в чувствителните зони на лицето (особено около очите).

 • Техническа индустрия

Сравнително ограничено е приложението на желатин във фотографията (фотографски ленти, фотографска хартия), както и при производството на материали от строителната сфера (например шкурка), кибрит и други.

Полезни свойства на желатин

Освен да впечатлите своите гости с някой засукан десерт и да изпъкнете като домакиня, желатинът ще ви помогне да изглеждате и да се чувствате по-добре, по-здрави и енергични.

 • Подобрява функцията на стомашно-чревния тракт

За да функционира пълноценно и оптимално, храносмилателната система подлежи на строг контрол и е налице фин баланс между увреждащите и протектиращите фактори. Редовната употреба на желатин способства за повишаване на защитните сили на гастроинтестиналния тракт, като увеличава продукцията на мукоза и регулира производството на стомашни ензими и киселини, необходими за разграждане и усвояване на приетите хранителни вещества.

Желатинът намалява задръжката на излишни течности и вода и по този начин се справя ефективно с подуването и неприятния дискомфорт.

Използва се ефективно като алтернативна терапия при лица с диспептични оплаквания и киселинен рефлукс (често образуване на киселини), както и при синдром на раздразненото черво.

Храните богати на желатин водят до бързо засищане и намаляват апетита, тъй като субстанцията повишава хормоните, отговорни за създаването на чувство на ситост (лептин) и понижава нивата на хормоните, повишаващи апетита (грелин). По този начин, освен с подобряване на състоянието на храносмилателната система като цяло, употребата на желатин се свързва и с улесняване на загубата на излишните килограми.

Желатин за добро храносмилане

 • Използва се като допълнително лечение и профилактика при заболявания на опорно-двигателния апарат

Желатинът (подобно на колагена) ефективно повлиява симптомите, съпътстващи много от заболявания на костно-ставната система, като например сутрешна скованост, болка, намалена подвижност и функционална активност.

Значително облекчава симптомите при остеоартрит, ревматоиден артрит, остеопороза, дегенеративни ставни и костни заболявания. Употребата му е препоръчителна особено при рискови пациенти, като спортисти, хора в напреднала възраст, както и при продължителна терапия с медикаменти, намаляващи костната плътност (кортикостероиди, естроген-съдържащи средства).

Желатинът е богат на калций, магнезий, фосфор, сяра и други минерали и елементи, необходими за поддържане изправността на костната обмяна. Препоръчва се като допълнително средство при лица с намалена костна плътност и здравина, хронични възпалителни заболявания на ставите, както и при фрактури (ускорява възстановителните процеси).

Желатин за здрави кости и стави

 • За добро настроение и пълноценен сън

Високото съдържание на глицин в желатина е причина за проявата на неговите антидепресивни ефекти. Подобно на някои от използваните в клиничната практика антидепресанти глцинът повлиява невротрансмисията, понижавайки хормоните на стреса и повишавайки хормоните на щастието.

Редовната му употреба намалява емоционалната лабилност, подобрява когнитивните възможности и се справя с ежедневния стрес.

Освен за доброто настроение през деня, желатинът се грижи и допринася за пълноценната почивка през нощта. Ефективен е при проблеми със съня, включващи безсъние, трудно заспиване, често събуждане, като подобрява качеството и продължителността на съня, намалява сънливостта през деня и не води до зависимост и странични нежелани ефекти, подобно на редица сънотворни и седативни средства.

Желатин за добро настроение и здрав сън

 • За здрава кожа, коса и нокти

С напредване на възрастта нивата на колагена в организма намаляват стремглаво и са причина за появата на фини линии още във възрастта около тридесетата годишнина.

Разбира се редица фактори оказват влияние на процеса на стареене на кожата (хранене, генетична предиспозиция, ежедневна грижа, стрес, често и незащитено излагане на естествени или изкуствени източници на ултравиолетови лъчи и други).

Вместо да инвестирате в скъпи кремове и козметични средства, обещаващи ви мигновени резултати и кожа като на бебе, можете да се доверите на много по-икономичен от финансова гледна точка и безвреден метод, а именно прием на достатъчни количества желатин с храната или под формата на хранителна добавка.

Желатинът участва в процесите на клетъчно обновяване в повърхностните слоеве на кожата, намалява образуването на свободни радикали и предпазва от увреждащото и пагубно действие на ултравиолетовата радиация.

По този начин редовната употреба на желатин ви гарантира свеж, младежки вид на кожата, здрава, гъста и лъскава грива и завиден маникюр. За оптимален ефект може да приемате желатин перорално (хранителни продукти или добавки), също и локално (домашни кремове и маски).

 Желатин за красива кожа, коса и нокти

 • Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система

Желатинът неутрализира вредните субстанции, които приемаме с храната, особено животинските източници, богати на метионин. Метионин от една страна (в ниски количества) оказва полезни ефекти върху здравословното ни състояние, но при прекомерна консумация на богати на метионин храни се повишават нивата на хомоцистеин.

Повишените серумни нива на хомоцистеин представляват независим рисков фактор за развитие на възпалителни процеси, атеросклероза, влошаване на когнитивния статус, повишен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Диетичните грешки, които често и безразсъдно допускаме, могат да ни причинят главоболие в дългосрочен план. За намаляване на риска от подобни събития се препоръчва по-честа консумация на продукти и субстанции като желатин (също и антиоксиданти, витамини, минерали), които неутрализират вредното въздействие на хомоцистеина, метионина и други.

 • Способства за детоксикацията на организма

Приеман в комбинация с друго съставки и добавки, желатинът спомага за пречистване на организма от натрупаните с времето токсични вещества. Повишавайки нивата на глутатион, субстанцията спомага за отстраняване на натрупаните тежки метали, токсични вторични метаболити от преработката на хранителните продукти и други продукти на разпад и метаболитна трансформация.

Сладки изкушения

Как да си набавим достатъчно желатин?

Изключително богат на желатин е така нареченият костен бульон, известен на нашите баби и дядовци и набиращ все повече популярност. Със сигурност не е в челните места в списъка с любими храни, но костният бульон (приготвен от кости, хрущяли, сухожилия на животни) е истински вулкан от полезни субстанции, поради което се препоръчва горещо при лица с храносмилателни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат.

В миналото набавянето на необходимия желатин с храната не е представлявало проблем, поради системната консумация на животински продукти от главата до петите.

В днешно време съвременният човек е малко по-капризен и гнуслив, поради което предпочита само бялото месо и се мръщи на кожа, хрущяли, костен мозък, карантия, които всъщност са ценен ресурс за набавяне на редица полезни субстанции.

Можете да използвате желатин на прах, лентички или гранули за приготвяне на кулинарни изкушения, пудинг, домашни желирани бонбони. Съчетаване на вкусното и приятното с полезното може да осъществите с приготвянето на домашни желирани витамини, чиито състав включва желатин, прясно изцеден плодов сок и мед, като можете да импровизирате и експериментирате на воля.

Може да си набавите желатин и под формата на хранителна добавки (ще го откриете под името колаген хидролизат).

Подробна информация може да намерите в раздел Хранене:

Крие ли рискове употребата на желатин?

При чувствителни пациенти е възможна в изключително редки случаи проява на алергична реакция под формата на уртикария, зачервяване на кожата, сърбеж, световъртеж, анафилаксия.

За намаляване на риска от нежелани ефекти се препоръчва закупуване на желатин от сигурни и достоверни източници. Необходим е строг ветеринарно-санитарен контрол във връзка с прилагането на антибиотични средства при животните и консумираната от тях трева, богата на пестициди, които се отлагат в костните им структури, кожата и съединителната тъкан.

При значително повишена консумация на желатин е възможно развитие на обща загуба на протеин и затрудняване на дейността на бъбреците и черния дроб.

Препоръчителна доза

Препоръчваната дневна доза желатин зависи от източника на набавяне, но обикновено е от порядъка на две до четири супени лъжици (в детска възраст между една и две супени лъжици).

При прием на хранителни добавки, съдържащи желатин (колагенов хидролизат) дозата варира в широки граници и обикновено е между 50 и 600 милиграма.

В случай, че имате колебания за необходимостта от допълнителен прием на желатин, се консултирайте с вашия лекар, който след обстоен разпит и физикален преглед ще прецени реалната нужда от допълнителен прием и ще ви даде насоки за промяна в диетата или прием на добавки от фирми с богат опит в областта.

 


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.7, 15 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com
http://www.webmd.com
https://wellnessmama.com
https://en.wikipedia.org
http://www.peta.org
http://thecrunchymoose.com
https://www.savorylotus.com
https://www.organicfacts.net
http://www.thehealthyhomeeconomist.com
http://thecoconutmama.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияСъставкиРецептиЛюбопитноХрани и ястияЕ-тата в хранитеЛайфстайлПатологияАлт. медицинаНовиниФизиологияСнимкиИсторияПсихологияСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииСпециалистиГеографияСпортДиетиАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаПроизводителиОткрития