Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Профилактична хирургична намеса Профилактична хирургична намеса, неуточнена

Профилактична хирургична намеса, неуточнена МКБ Z40.9

Профилактична хирургична намеса, неуточнена МКБ Z40.9 - изображение

Съществуват състояния, при които вероятността от развитие на неопластичен процес е голямa, затова се предприемат своевременно мерки. Рубриката профилактична хирургична намеса, неуточнена разглежда извършването на някои хирургични интервенции с цел предотвратяването на по-сериозни усложнения.

Например фамилната аденоматозна полипоза е сериозно състояние, при което рискът от развитие на малигнен процес е много голям. Това е наследствено заболяване, при което се образуват множество полипи основно в епитела на дебелото черво. Те са доброкачесвени при появата си, но често малигнизират.

ракова клеткаГенетичният фактор при фамилната полипоза може да предразположи и част от носителите на мутиралия ген към новообразувания на дванадесетопръстника или стомаха.

Колоноскопията е основен диагностичен метод на избор, защото може да осигури не само оглед на дебелото черво, но и вземане на материал за хистологично изследване. Има няколко хирургични варианта, които включват премахване или само на дебелото черво (колостомия), или на дебелото черво и ректума. Отстраняването на ректума се извършва при наличие на полипи в него.

Когато в даден орган има значителен риск от развитие на злокачествено заболяване, се препоръчва профилактично хирургично отстраняване. Ако в гените BRCA1 или BRCA2 при генетични изследвания, се установи мутация, за пациента съществува голям риск от развитие на рак на гърдата, ендометриума или шийката на матката. В световен мащаб ракът на гърдата се нарежда на трето място, а ракът на еднометриума на четвърта позиция. В тези случаи се препоръчва да се извърши мастектомия, хистеректомия и салпинго-оофоректомия. Чрез мастектомия се намалява шанса от развитие на рак на гърдата с 95%.

Вследствие на някои заболявания като например диабет, се получават усложнения, налагащи профилактична хирургична намеса. Раните на диабетици зарастват по-бавно и трудно в сравнение с тези на здрави лица. Тези рани представляват входна врата за много бактерии и рискът от инфекции е голям. Ако се стигне до инфекция на даден крайник, която не изчезва, профилактична интервенция е ампутацията, с цел да се спаси по-голяма част от крайника.

3.8, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29456469
https://thetruthaboutcancer.com/benign-malignant-tumors-difference/
https://www.webmd.com/colorectal-cancer/guide/treatment-precancerous-colon-conditions

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО