Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Други и неуточнени ефекти от въздействие на външни причини Въздействие на други външни причини Прилошаване при пътуване

Прилошаване при пътуване МКБ T75.3

Прилошаване при пътуване МКБ T75.3 - изображение

Кинетозата, известна още като болест на пътуването, е състояние, при което съществува несъответствие между визуалното възприемане на движението и усещането на вестибуларната система за движението, тоест когато движението, което възприема с вътрешното ухо, е различно от движението, което се визуализира с очите. Това е често срещано състояние, което се появява при някои хора, които пътуват с кола, влак, самолет или лодка. Много хора страдат от това състояние, ако се возят на различни по-екстремни съоръжения в увеселителен парк.

Кинетозата прогресира от чувство на безпокойство към потене и / или замайване. Тези симптоми обикновено са последвани бързо от гадене и / или повръщане.

В зависимост от причината прилошаването при пътуване може да бъде определено като

 • морска болест
 • въздушна болест
 • прилошаване при движение (с кола).

Най-често срещаната хипотеза за причината за прилошаването при пътуване е, че то действа като защитен механизъм срещу невротоксини.

Вътрешно ухоВъв вътрешното ухо има група от канали, пълни с течност, наречена лабиринт, който включва три полуокръжни канали. Когато главата се премества, движение на течността вътре в тези канали казва на мозъка точно колко далеч, колко бързо и в каква посока се движи главата. Информация от тези канали се подава на мозъка чрез вестибуларния нерв, който се намира в непосредствена близост до кохлеарния нерв. Ако мозъкът знае положението на главата, може да разбере позицията на останалата част от тялото. Мозъкът също се позовава на информация от очите и от мускулите (наречено мускулно усещане или кинестезия). Мозъкът използва вътрешното ухо, очите и мускулите за определяне на мястото на тялото по всяко време.

Area postrema в мозъка е отговорна за предизвикване на повръщане, когато бъдат открити отрови, както и за разрешаване на конфликтите между зрение и баланс. Когато човек усеща движение, но не го вижда (например в кораб без прозорци), вътрешното ухо изпраща към мозъка сигнал, че усеща движение, но очите изпращат сигнал на мозъка, че всичко е на едно място. В резултат на несъответствието мозъкът решава, че халюцинацията се дължи на поглъщане на отрова, и реагира чрез предизвикване на повръщане, за да изчисти организма от отровата.

Прилошаване при пътуване може да бъде разделено в три категории:

 1. Прилошаване при пътуване, причинено от движение, което се усеща, но не се вижда
 2. Прилошаване при пътуване, причинено от движение, което се вижда, но не се усеща
 3. Прилошаване при пътуване, причинено от откриване на движение от двете системи, но не си кореспондират

Прилошаване при движение с колаПрилошаване при движение (с кола) е специфична форма на кинетозата, която е често срещано явление и често се доказва чрез невъзможност за четене на книга по време на пътуването. Това състояние е резултат от сетивен конфликт, възникнал в мозъка поради постъпили различни сетивни сигнали. Очите виждат най-вече вътрешността на колата, която е неподвижна, докато вестибуларният апарат на вътрешното ухо долавя движение, когато превозното средство се движи по завои, хълмове или леки издатини по пътя. Ефектът е по-лош, ако човек гледа надолу, но може да намали, ако човек погледне извън превозното средство.

Въздушна болестВъздушна болест е усещане, което се предизвиква при използване на въздушен транспорт. Това е специфична форма на прилошаването при пътуване и се счита за нормална реакция при здрави индивиди. Това състояние се случва, когато централната нервна система получава противоречиви съобщения от тялото (включително вътрешното ухо, очите и мускулите), засягащи баланса и равновесието. В основата си въздушната болест е същата като прилошаване при движение (с кола), но се появява в самолет.

Морска болестМорска болест е форма на прилошаването при пътуване, която се характеризира с чувство на гадене и при по-тежки случаи световъртеж след прекарано време на плавателен съд във вода. Обикновено се причинява от люлеещото се движение на плавателния съд или движението на плавателния съд във водата.

 

 

Някои хора са с по-голям риск от развитие на прилошаване при пътуване:

 • Жени, особено по време на менструация, бременност или приемащи хормонална терапия
 • Хора, страдащи от мигрена
 • Деца на възраст от 2 до 12 години
 • Хора, изпитващи страх или тревога при пътуване
 • Хора, които приемат определени видове медикаменти - някои антибиотици, лекарства за астма, антидепресанти и дори лекарства, като ибупрофен или напроксен

Деца на възраст 2-12 години са особено податливи на прилошаване при пътуване. Симптомите на болест на пътуването могат да варират от леки до тежки. Често прозяване може да е първият признак на болест по време на движение. Някои хора стават по-раздразнителни. Честото повръщане може да доведе до дехидратация и ниско кръвно налягане, така че е важно да се потърси незабавно медицинска помощ, ако пострадалият изпитва тежки ефекти от болестта.

Симптомите на прилошаване при пътуване могат да включват:

 • общо неразположение
 • прекомерното слюноотделяне
 • главоболие
 • виене на свят
 • раздразнителност
 • бързо и повърхностно дишане
 • значително изпотяване (студена пот)
 • слабост
 • пребледняване или зачервяване на лицето
 • гадене
 • повръщане
 • повишена чувствителност към миризми и задушни помещения

Симптоми при кинетоза

Обикновено болестта на пътуването се диагностицира от анамнезата на пациента и от физикалното му изследване. Описанието на индивида за симптомите и условията, при които се появяват, най-често са достатъчни, за да се постави диагнозата. Лабораторните тестове обикновено не се изискват.

При обмислянето на лечение за болест по време на движение трябва да се има предвид, че превенцията е много по-ефективна от опитите за "лекуване" на симптомите, след като са възникнали. Както фармакологичното, така и нефармакологичното лечение са по-ефективни, ако се прилагат преди появата на стимулите за движение и със сигурност действат най-добре, ако се прилагат преди развитието на значими симптоми.

Лечението при кинетоза може да включва медикаменти, прости промени в околната среда (например отворен прозорец на кола), както и някои домашни средства. Освен това, някои хора с този проблем реагират добре на биофидбек и техники за релаксация. Въпреки че малко проучвания са изследвали ефективността на домашните средства, хората използват билки, като джинджифил и мента, за лечение на прилошаване при пътуване. Повече информация за алтернативните методи при прилошаване при пътуване може да прочетете тук:

При избора на фармакологична терапия трябва да се има предвид възрастта на пациента, коморбидността Лекарства при кинетоза(придружаващите заболявания) и настоящите медикаменти, както и продължителността на пътуването, при което пациентът може да бъде податлив на болест на движението. Най-често използваните два класа лекарства са антихолинергични средства (скополамин) и антихистамини (дименхидринат). Много от тези лекарства могат да предизвикат странични ефекти, които включват сънливост, сухота в устата, замъглено виждане и понякога дезориентация, поради което не трябва да се приемат от хора, които управляват моторни превозни средства или работят с опасни машини.

Скополамин, антихолинергично средство, се използва за предотвратяване на болест по време на движение и за остро лечение. Ефективността на скополамина вероятно се дължи на неговите централни антихолинергични свойства. Скополаминът най-често се предписва като трансдермален пластир, който се поставя зад ухото.

Трансдермалният скополамин е най-ефективният лекарствен продукт за профилактика и лечение на болест на движението. Скополаминът може също да се използва заедно с антихистамини, въпреки че това ще увеличи вероятността пациентът да изпита странични ефекти.

Честите нежелани реакции при прием на скополамин могат да включват сухота в устата / носа / гърлото, сънливост, загуба на зрителна акомодация и чувствителност към ярка светлина. По-редките нежелани реакции включват сърцебиене, задържане на урина, подуване на корема, запек, главоболие и объркване.

Много антихистамини също често се приемат при кинетоза. Те трябва да се използват по-скоро за предотвратяване на прилошаване при пътуване, а не за лечение на симптомите. Ефективността им вероятно се дължи на централните им антихистаминни и централните антихолинергични свойства. Тази група лекарства трябва да се приемат 1 час преди пътуване. Неседиращите антихистамини, като цетиризин, които не преминават кръвно-мозъчната бариера, не са ефективни нито за предотвратяване, нито за лечение на болест по време на движение.

Честите нежелани реакции при употреба на антихистамини могат да включват сухота в устата / носа / гърлото, сънливост и чувствителност към ярка светлина. По-рядко се появяват сърцебиене, задържане на урина, подуване на корема, запек, главоболие и объркване.

Дименхидринат може да се приема на всеки 4-8 часа. Първата доза се прилага 30-60 минути преди началото на пътуването. Счита се за полезен, особено при световъртеж. Намалява вестимуларната стимулация и потиска функцията на лабиринта чрез централни антихолинергични ефекти. Страничните ефекти са подобни на тези при скополамин.

Прометазин трябва да се приеме 2 часа преди пътуването. Ефектът продължава 6-8 часа. Нежеланите реакции могат да включват сънливост и сухота в устата.

Циклизин е най-ефективен, когато се приема най-малко 30 минути преди пътуването. Не се препоръчва за деца под 6 години, а нежеланите реакции са подобни на тези при скополамин.

Меклизин (Меклозин) има оптимален ефект, когато се приема 1 час преди пътуването. Намалява възбудимостта на лабиринта на вътрешното ухо и блокира проводимостта във вестибулоцеребеларните пътища. Тези ефекти са свързани с облекчаване на гаденето и повръщането. Не се препоръчва за деца под 12 години, а нежеланите реакции могат да включват сънливост и сухота в устата.

Симпатикомиметиците, въпреки че са показали известна ефективност при предотвратяването и лечението на болест по време на движение, се използват най-често за противодействие на седативния страничен ефект на други използвани медикаменти при кинетоза. Поради притеснения относно потенциала им за пристрастяване те не са толкова често предписани.

Антиеметиците се приемат за облекчаване на гаденето, но не се доказва, че предотвратяват прилошаването при пътуване.

При тежки и резистетни на другите лекарствени терапии случаи могат да бъдат предписани бензодиазепини, като диазепам.

В повечето случаи прилошаването при пътуване може да бъде предотвратено, като се приеме някое от лекарствата, изброени по-горе, тъй като те често се прилагат, преди да има вероятност човек да развие кинетоза. Повечето от тези лекарства са предназначени за предотвратяване на болест по време на движение, вместо да я излекуват.

Обсъждането на симптомите на болест по време на пътуване често утежнява състоянието и често повишава тежестта на симптомите при лица с леки симптоми. Страдащите от кинетоза трябва да се опитат да намалят колкото се може повече други вредни стимули. Препоръчва се да се избягва дехидратация, прекалено студено, прекалено топло или други източници на дискомфорт.

Подходи и мерки, които могат да помогнат за облекчаване на неприятните симптоми или предотвратяване на болест на пътуването без употреба или в комбинация с медикаменти, включват:

 • Заемете по-добро за Вас място. Много хора не изпитват симптоми на кинетоза, ако те управляват превозното средство. Ако не шофирате, седнете на предната седалка, а не отзад. Ако сте в самолет, седнете на място над крилото, а не отпред или отзад. Ако пътувате с автобус или влак, опитайте се да получите седалка, която е позиционирана в посока на движението, а не обратно.
 • По време на пътуването с автомобил седнете на предната седалка на автомобила, задръжте очите си към хоризонта и облегнете главата на облегалката на седалката и се опитайте да я поддържате относително неподвижна.
 • На самолетите, влаковете и автомобилите обърнете вентилационните отвори към лицето си. При пътуване с автомобил, ако е възможно, проветрявайте. Свеж и хладен въздух също може да облекчи болестта на пътуването леко, въпреки че вероятно това е свързано с избягване на неприятните миризми, които могат да влошат гаденето.
 • Гледайте хоризонта, не четете или не се взирайте в седалката пред Вас. Погледът да е насочен през прозореца на движещия се автомобил и се взирайте към хоризонта в посока на движението. Това помага да се преориентира вътрешното чувство на баланс, като осигурява визуално потвърждаването на движението.
 • Избягвайте консумацията на алкохол. Ограничете кофеина, тютюнопушенето и обилното хранене преди пътуването. Вместо това пийте много вода.
 • Краткото, повърхностно и бързо дишане често може да допринесе за симптомите на болест на движение, поради което се концентрирайте върху поддържането на бавно и дълбоко дишане.
 • Разсейвате се - слушайте музика или яжте нещо. Крекери, сухари или солети могат да успокоят бунтуващия се стомах. Смучете подсладен бонбон - ако има в състава му джинджифил, това може да бъде особено полезно. Леки, газирани напитки също могат да помогнат.
 • Прост метод за облекчаване на леко прилошаване при движение с кола е дъвченето. Дъвката има рядката ефективност за намаляване на прилошаването.
 • През нощта или в кораб без прозорци е полезно очите да бъдат затворени или ако е възможно, пътникът да подремне. Това разрешава конфликта между очите и вътрешното ухо. Дрямка също помага за предотвратяване на психогенните въздействия (т.е. ефектът на болестта се увеличава от мисълта за него).
 • При пътуване с кораб или лодка поискайте кабина в горната част на палубата към предната част, дръжте очите си фиксирани възможно най-много към хоризонта или земя.

Според проучвания специфични гривни и ленти могат да предотвратят прилошаването при пътуване, Гривни при кинетозакато използват технология на акупресура върху определени точки на натиск, така че предаването на сигнала за предизвикване на гадене да бъде блокирано, преди да бъде регистриран от мозъка. Въпреки че тези продукти могат да действат при някои хора, повечето доказателства са недостатъчни и не са проведени големи проучвания, за да се докаже ефикасността.

4.5, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Прилошаване при пътуване МКБ T75.3

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/first-aid/how-to-beat-motion-sickness#1
https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_sickness
https://www.medicinenet.com/motion_sickness_sea_sickness_car_sickness/article.htm#what_is_motion_sickness
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/tc/motion-sickness-topic-overview#1
https://www.medicalnewstoday.com/articles/176198.php
https://emedicine.medscape.com/article/2060606-overview

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО