Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Други и неуточнени ефекти от въздействие на външни причини Въздействие на други външни причини Прилошаване при пътуване

Прилошаване при пътуване МКБ T75.3

Прилошаване при пътуване МКБ T75.3 - изображение

Кинетозата, известна още като болест на пътуването, е състояние, при което съществува несъответствие между визуалното възприемане на движението и усещането на вестибуларната система за движението. В зависимост от причината прилошаването при пътуване може да бъде определено като

 • морска болест
 • въздушна болест
 • прилошаване при движение (с кола).

Виене на свят, умора и гадене са най-честите симптоми на кинетозата.

Най-често срещаната хипотеза за причината за прилошаването при пътуване е, че то действа като защитен механизъм срещу невротоксини.

Вътрешно ухоВъв вътрешното ухо има група от канали, пълни с течност, наречена лабиринт, който включва три полуокръжни канали. Когато главата се премества, движение на течността вътре в тези канали казва на мозъка точно колко далеч, колко бързо и в каква посока се движи главата. Информация от тези канали се подава на мозъка чрез вестибуларния нерв, който се намира в непосредствена близост до кохлеарния нерв. Ако мозъкът знае положението на главата, може да разбере позицията на останалата част от тялото. Мозъкът също се позовава на информация от очите и от мускулите (наречено мускулно усещане или кинестезия). Мозъкът използва вътрешното ухо, очите и мускулите за определяне на мястото на тялото по всяко време.

Area postrema в мозъка е отговорна за предизвикване на повръщане, когато бъдат открити отрови, както и за разрешаване на конфликтите между зрение и баланс. Когато човек усеща движение, но не го вижда (например в кораб без прозорци), вътрешното ухо изпраща към мозъка сигнал, че усеща движение, но очите изпращат сигнал на мозъка, че всичко е на едно място. В резултат на несъответствието мозъкът решава, че халюцинацията се дължи на поглъщане на отрова. Мозъкът реагира чрез предизвикване на повръщане, за да изчисти организма от отровата.

Прилошаване при пътуване може да бъде разделено в три категории:

 1. Прилошаване при пътуване, причинено от движение, което се усеща, но не се вижда
 2. Прилошаване при пътуване, причинено от движение, което се вижда, но не се усеща
 3. Прилошаване при пътуване, причинено от откриване на движение от двете системи, но не си кореспондират

Прилошаване при движение с колаПрилошаване при движение (с кола) е специфична форма на кинетозата, която е често срещано явление и често се доказва чрез невъзможност за четене на книга по време на пътуването. Това състояние е резултат от сетивен конфликт, възникнал в мозъка поради постъпили различни сетивни сигнали. Очите виждат най-вече вътрешността на колата, която е неподвижна, докато вестибуларният апарат на вътрешното ухо долавя движение, когато превозното средство се движи по завои, хълмове или леки издатини по пътя. Ефектът е по-лош, ако човек гледа надолу, но може да намали, ако човек погледне извън превозното средство.

Въздушна болестВъздушна болест е усещане, което се предизвиква при използване на въздушен транспорт. Това е специфична форма на прилошаването при пътуване и се счита за нормална реакция при здрави индивиди. Това състояние се случва, когато централната нервна система получава противоречиви съобщения от тялото (включително вътрешното ухо, очите и мускулите), засягащи баланса и равновесието. В основата си въздушната болест е същата като прилошаване при движение (с кола), но се появява в самолет.

Морска болестМорска болест е форма на прилошаването при пътуване, която се характеризира с чувство на гадене и при по-тежки случаи световъртеж след прекарано време на плавателен съд във вода. Обикновено се причинява от люлеещото се движение на плавателния съд или движението на плавателния съд във водата.

 

 

Деца на възраст 4-12 години са особено податливи на прилошаване при пътуване. Симптомите на болест на пътуването могат да варират от леки до тежки. Честото повръщане може да доведе до дехидратация и ниско кръвно налягане, така че е важно да се потърси незабавно медицинска помощ, ако пострадалият изпитва тежки ефекти от болестта.

Симптомите на прилошаване при пътуване могат да включват:

 • общо неразположение
 • прекомерното слюноотделяне
 • главоболие
 • виене на свят
 • хипервентилация
 • значително изпотяване (студена пот)
 • слабост
 • пребледняване или зачервяване на лицето
 • гадене
 • повръщане
 • повишена чувствителност към миризми и задушни помещения

Предложение за предотвратяване на прилошаването по време на пътуване е поглед, насочен през прозореца на движещ се автомобил, и взиране към хоризонта в посока на движението. Това помага да се преориентира вътрешното чувство на баланс, като осигурява визуално потвърждаването на движението.

През нощта или в кораб без прозорци е полезно очите да бъдат затворени или ако е възможно, пътникът да подремне. Това разрешава конфликта между очите и вътрешното ухо. Дрямка също помага за предотвратяване на психогенните въздействия (т.е. ефектът на болестта се увеличава от мисълта за него).

Прост метод за облекчаване на леко прилошаване при движение с кола е дъвченето. Дъвката има рядката ефективност за намаляване на прилошаването. Свеж и хладен въздух също може да облекчи болестта на пътуването леко, въпреки че вероятно това е свързано с избягване на неприятните миризми, които могат да влошат гаденето.

Много фармакологични лечения, които са ефективни за гадене и повръщане в някои медицински състояния, не могат да бъдат ефективни при прилошаване по време на пътуване. Ефективни лекарствени препарати при кинетоза са дименхидринат, скополамин, цинаризин.

4.4, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Прилошаване при пътуване МКБ T75.3

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО