Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на главата Повърхностна травма на главата

Повърхностна травма на главата МКБ S00

Повърхностна травма на главата МКБ S00 - изображение

Повърхностно нараняване на главата е нараняване, което не е свързано с увреждане на черепа или мозъка.
Повърхностна травма на главата може да включва:

  • Охлузвания,
  • Разкъсвания,
  • Натъртвания ( контузии ),
  • Изгаряния,
  • Животински ухапвания.

Точно определение на незначителна травма на главата е загуба на съзнание за по-малко от 10 минути, при което няма амнезия, няма изпадане в кома, няма фрактура на черепа, няма нови неврологични увреждания, и не се откриват мозъчни наранявания.
Всички наранявания на главата се класифицират по Glasgow Coma Scale (GCS).
Лека травма на главата се дава оценка от 14 до 15, средно нараняване има оценка от 9 до 13, а тежка травма има резултат от 8 или по-малко.

Причини за повърхностна травма на главата

Повечето хора са имали леко нараняване на главата си поне веднъж в живота. Нараняванията могат да бъдат при:

  • леки пътнотранспортни произшествия,
  • спортни травми,
  • падания,
  • криминално насилие,
  • злополуки на работното място или у дома.

Рискови групи за повърхностни травми на главата са: деца на възраст от 5 години и възрастни на възраст над 85 години са изложени на най-голям риск за леки наранявания на главата. Автомобилните шофьори са изложени на повишен риск от тази травма, млади мъже и спортисти, особено тези, ангажирани в спорт с контакт (например, бокс, бойни изкуства, футбол, ръгби).

Клинично една повърхностна травма на главата се изявява с незначителни симптоми

Пациентът съобщава за удар, порязване или одраскване на главата, което води до незначително кървене, което спира в рамките на няколко минути. Много често потърпевшия може да има леко главоболие, което отминава след кратко време.

Диагностични процедури при повърхностна травма на главата

След физикално изследване, задължителен е и неврологичен преглед на пострадалия, първоначална консултация с невролог, както и периодични прегледи в продължение на 1 до 2 седмици. Скринингови неврологични изследвания може да се направят за много леки наранявания; пулсът трябва да е над 50 удара в минута при възрастни, папилите еднакви по размер и реагират еднакво на светлина, и човек трябва да бъде напълно ориентирана (за място, време и собствена личност), но може да има и леко главоболие, виене на свят или замаяност. Пълна неврологични прегледи трябва да се направи, ако има някакви предположения за неврологични проблеми.

Лечение на повърхностна травма на главата

Незначителни наранявания на главата се третират като леки охлузвания и наранявания, с ледени компреси, болкоуспокояващи (аналгетици), нестероидни противовъзпалителни лекарства се избягват, тъй като те могат да се влошат кървенето ако има такова. Повърхностно ухапване от животно допълнително се третира с един курс на антибиотици. Пациентът се наблюдава в продължение на 4 до 6 часа за евентуално развитие на симптоми, свързани с по-сериозна травма на главата. Пациент може да бъде приети в болница за нощно наблюдение, ако те започнат да се показват признаци на сътресение или нараняване на мозъка след първоначалната диагноза незначително нараняване на главата.

Прогноза при леките наранявания на главата е добра. Пълното възстановяване при повърхностна травма на главата се очаква в рамките на няколко дни.

Профилактично носене на каски по време на каране на велосипеди, мотоциклети или коне, и спортни занимания може да предпази от травми на главата. Въздушни възглавници предпазват от сериозно нараняване на главата при автомобилните катастрофи, но могат да причинят леки, повърхностни наранявания на главата, шията и горната част на тялото.

3.8, 5 гласа

ВИДОВЕ Повърхностна травма на главата МКБ S00

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки