Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Общи симптоми и признаци Оток, некласифициран другаде Генерализиран оток

Генерализиран оток МКБ R60.1

Генерализиран оток МКБ R60.1 - изображение

Натрупването на вода в извънклетъчното пространство се определя като оток. Отокът не се асоциира с полова зависимост или расова принадлежност, а е симптом на редица заболявания. Като симптом може да бъде локализиран или генерализиран оток. Локализираният оток е предимно по долните крайници, а генерализираният е дифузно разпространен из цялото тяло.

Отокът е клиничен израз на нарушен водно-солеви баланс, при което се нарушава равновесието между хидростатичното и онкотичното налягане. Нормалното онкотично налягане е по-ниско в артериалната част на капилярите (30 mm Hg), но е по-високо във венозната част на капиляри (25 mm Hg). В същото време хидростатичното налягане в артериалната част на капилярите е по-голямо в сравнение с това във венозната част на капилярите. Механизми за нарушение на хидростатичното и онкотичното налягане са:

 1. Повишено хидростатично налягане.
 2. Ниско онкотичното налягане в кръвоносните съдове.
 3. Повишената пропускливост на стените на кръвоносните съдове (например възпаление).
 4. Нарушен лимфоток.
 5. Задържане на вода и натрий поради нарушена бъбречна функция.

Водещи заболявания свързани с наличие на генерализиран оток се наблюдава при:

 • Сърдечна недостатъчност

При сърдечна недостатъчност се повишава хидростатичното налягане в кръвоносните съдове. При състояния като нефротичен синдром и чернодробна недостатъчност онкотичното налягане често пада. Тези основни състояния могат да причинят генерализиран оток, който засяга периферните тъкани и няколко органа. Например сърдечната недостатъчност може да причини белодробен оток, асцит (събиране на течност около коремните органи), плеврални изливи (течност в белите дробове), както и периферен оток (подуване на долните крайници).

 • Прееклампсия

Представлява късно усложнение по време на бременността, което настъпва след 20 гестационна седмица. Не са обяснени точните причини за възникването на патологичното състояние, затова е приета теорията за мултифакторната генеза. Болестта протича с хипертензия, гърчове симптоматика, бъбречна недостатъчност с оточен синдром.

 • КвашиоркорГенерализиран оток

Квашиоркор е най-тежко протичащата клинична форма при хроничното недохранване на малки деца. При намаления белтъчен внос се нарушава нормалния протеинов синтез и в последствие онкотичното налягане.

 • Бъбречна недостатъчност

Отокът, дължащ се на нефротичния синдром при хронична бъбречна недостатъчност, често е причинен от промени в капилярната структура на гломерулите. Като резултат се нарушава водно–солевия баланс.

 • Медикаментозно индуциран

Някои лекарства могат също да причинят генерализиран оток. Подобен ефект имат предимно медикаментите блокиращите калциевите канали или вазодилататорите.

 • При възпалителни процеси

Спрямо степента на разпространение на генерализирания оток:

 • Клас 1 (лек) — отокът ангажира предимно глезените и ходилата, несиметричен.
 • Клас 2 (умерен) — отокът е симетричен, ангажира долните крайници.
 • Клас 3 (тежък) — генерализиран по цялото тяло (аназарка).

Отокът симптоматично се изявява като генерализирано подпухване на тялото, наличие на трапчинки, промяна на консистенцията на кожата и хормоналния и цвят. Но тези симптоми са част от симптоматинчта изява на основното заболяване, което предизвиква генерализираният оток.

Терапията на генерализираният оток е симптоматична до диагностициране на основното заболяване. Симптоматичните средства са насочени към редуциране на отока, предимно чрез прилагане на диуретични средства и спазване на хигиенно-диетичен режим.

3.1, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Основи на патофизиологията; Под редакцията на Д. Илучев и А. Стойнев. МИ "Райков"
https://en.wikipedia.org/wiki/Edema
https://simple.wikipedia.org/wiki/Oedema

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Заболявания (МКБ)ПатологияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниСпортБотаникаЛеченияИзследвания