Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други перинатални хематологични нарушения

Други перинатални хематологични нарушения МКБ P61

Други перинатални хематологични  нарушения МКБ P61 - изображение

В рубриката други перинатални хематологични нарушения са включени различни хематологични заболявания, които не са описани в останалите рубрики от категорията P50-P61. Те могат да бъдат преходни или постоянни, вродени или придобити. Засягането на кръвните елементи може да се прояви под формата на повишаване или намаляване на техния брой. Често срещано кръвно нарушение е анемията, причините, за която могат да бъдат: намалено производство на еритроцити, загуба кръвни клетки (кръвоизливи) или повишеното им разрушаване. Могат да се наблюдават и различни коагулационни нарушения, които се свързват с намалено съдържание или липса на някои кръвосъсирващи фактори.

Клиничните прояви на анемиите са предимно: бледа кожа и лигавици, сънливост, ускорена сърдечна дейност. При хемолитичните анемии, тъй като се повишава нивото на индиректния билирубин може да има жълтеница по склерите и кожата.

Коаулационните нарушения при новороденото се проявяват с кръвоизливи по кожата, лигавиците, храносмилателния тракт, отделителната система и други. Тежестта на симптоматиката зависи от вида на нарушението.

Повече информация за другите перинатални хематологични нарушения можете да прочетете при:

Диагнозата се поставя основно чрез лабораторни изследвания:

  • определяне броя на отделните кръвни елементи;
  • концентрацията на хемоглобина;
  • хематокрита;
  • MCV, MCH, MCHC;
  • определяне на коагулационния статус;
  • изследване на еритропоетина.

При необходимост се извършват инструментални изследвания: ехография, компютърна томография и други.

Лечението зависи от съответното хематологично нарушение. Терапията е заместителна: кръвопреливане, прилагане на различни кръвни продукти, кръвосъсирващи фактори.

2.3, 4 гласа

ВИДОВЕ Други перинатални хематологични нарушения МКБ P61

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки