Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други перинатални хематологични нарушения Перинатално хематологично нарушение, неуточнено

Перинатално хематологично нарушение, неуточнено МКБ P61.9

Перинатално хематологично нарушение, неуточнено МКБ P61.9 - изображение

Хематологичните нарушения в перинаталния период могат да засегнат всеки от трите основни компоненти на кръвта:

  • червените кръвни клетки (еритроцитите);
  • белите кръвни клетки (левкоцитите);
  • тромбоцитите.

Кръвните заболявания могат да засегнат също така и течната съставка на кръвта – плазмата.

Перинаталното хематологично нарушение, неуточнено, може да се дължи на редица вродени дефекти или придобити нарушения, които могат да доведат до различни патологични състояния:

  • анемия;
  • тромбоцитопения;
  • неутропения;
  • липса или намаление на количеството на някои хемостазни фактори и други.

Кръвните нарушения могат да бъдат преходни или постоянни. При някои не се налага лечение, тъй като преминават от само себе си, докато при други терапията е жизнено важна.

Клиничната картина зависи от вида на нарушението. При анемията се наблюдава намаление на броя на червените кръвни клетки и/или хемоглобина. Най-честите симптоми са бледост на кожата и лигавиците, изпотяване, тахикардия. В перинаталния период засягането на тромбоцитите е свързано най-вече с намаляване на техния брой. Това повишава склонността към кървене. При неутропенията се наблюдава по-голяма склонност към инфекции. Недостигът на някои фактори на кръвосъсирването води до типична клинична картина. Наблюдава се спонтанно (при тежките дефицити) или провокирано кървене от кожата, лигавиците, стомашно-чревния тракт на бебето.

Диагнозата се поставя основно чрез лабораторни изследвания, чрез които се установяват кръвните нарушения. Клиничната картина също може да помогне за диагнозата на съответното нарушение.

Лечението на перинатално хематологично нарушение, неуточнено, зависи от това кои кръвни елементи за засегнати. При анемия, при дефицит на хемостазни фактори се прави кръвопреливане и се дават съответните липсващи фактори. При тромбоцитопения се прилага тромбоцитна маса. В някои случаи за стимулиране на хемопоезата могат да се използват кортикостероиди. При неутропения се правят гранулоцитни трансфузии, влива се интравенозен имуноглобулин, гама интерферон.

3.4, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО