Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период

Някои състояния, възникващи в перинаталния период МКБ P00-P96

Някои състояния, възникващи в перинаталния период МКБ P00-P96 - изображение

В категорията някои състояния, възникващи в перинаталния период се включват патологични състояния засягащи новороденото възникнали по време на раждането дори и ако последващата смърт или инвалидизация са настъпили по-късно.

В тази рубрика са включени следните подкатегории:

Етиологията на тези заболявания е разнообразна - от състояния засягащи майката, през фактори влияещи около самия процес на раждане до преходни или персистиращи инфекциозни, хематологични, състояния засягащи функцията на дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната система и кожата.

Клиниката е разнообразна, в зависимост от основния патогенетичен причинител и основната засегната система, както и от състоянието на новороденото. Като цяло може да се отбележи, че организма на новороденото реагира дифузно с въвличане на почти всички системи в процеса.

Диагнозата се поставя след преглед от специалист - педиатър или неонатолог. Необходими са ред допълнителни уточняващи инструментални и клинико-лабораторни изследвания както на новороденото, така и на майката.

Лечението на някои състояния, възникващи в перинаталния период е съобразено с основното заболяване. Извършва се задължително в болнично заведение и под интензивно наблюдение. Прилага се както патогенетична терапия - където е възможно, така и симптоматично и общоукрепващо лечение. Необходим е стриктен контрол на състоянието и при нужда смяна на лечебния план.

Прогнозата на тези състояния е различна - дългосрочната прогноза зависи както от самата причина за възникналото състояние, така и от общото състояние на новороденото по време и в хода на заболяването и от проведените лечебни мероприятия.

    4.5, 4 гласа

    ВИДОВЕ Някои състояния, възникващи в перинаталния период МКБ P00-P96

    СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Някои състояния, възникващи в перинаталния период МКБ P00-P96

    КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО