Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене

Други видове неонатално кървене МКБ P54

Други видове  неонатално кървене МКБ P54 - изображение

Рубриката други видове неонатално кървене включва състояния, които не са описани в другите статии от категорията P50 - P61. Неонаталното кървене е патологично състояние, при което бебето губи различно количество кръв. Могат да се засегнат различни органи и системи, което определя и тежестта на състоянието. Едни от най-често срещаните кръвоизливи в този период са стомашно-чревните.

Стомашно-чревните кръвоизливи са състояние, при които се наблюдава кървене от различни отдели на храносмилателния тракт. Те засягат около 10% от новородените. Кръвоизливите се делят на две групи в зависимост от локализацията им: от горната или долната част на стомашно-чревния тракт. Кървенето от горния отдел може да се дължи на кръвоизлив на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника, а това от долния отдел се дължи най-вече на кървене от тънките черва, дебелото черво, ректума или ануса. Кръвоизливите от стомашно-чревния тракт могат да се окажат фатални за новороденото при загубата на по-голямо количество кръв.

Надбъбречният кръвоизлив у новороденото е сериозно състояние, което се среща при около 3% от децата, подложени на рутинна коремна ултрасонография. Клиничните прояви при масивен двустранен надбъбречен кръвоизлив са тежки. Развива се шоково състояние, анемия, прояви на надбъбречна недостатъчност и други.

При новороденото могат да се наблюдават и кожни кръвоизливи. Те се получават предимно при травматични увреждания, могат да са резултат от вродени хемолитични анемии или коагулопатии. Кожните кръвоизливи могат да бъдат под формата на екхимози, петехии, хематоми, охлузвания.

Може да се наблюдава кървене от влагалището, наречено още псевдоменструация. Тя представлява отделяне на секрет от влагалището, който може да е примесен с кръв при разкъсване на повърхностни съдове на влагалищната стена. Причините за това състояние са хормоналните нарушения, които настъпват в организма на бебето. Тези нарушения се дължат на навлизането на хормони от майката в бебето.

При раждането може да се получи травматично увреждане на очите, което е представено от субконюнктивален кръвоизлив. Симптомите включват зачервяване, оток на засегнатото око. Обикновено не е необходимо лечение и кръвоизливът изчезва сам.

Повече информация за другите видове неонатално кървене можете да прочетете при:

Диагнозата се поставя чрез преглед на новороденото, лабораторни изследвания и инструментални. Основно значение има определянето на коагулационния статус, за да се установи, ако има вродена коагулопатия.

Лечението зависи от етиологията на кръвоизлива и неговата локализация. Ако причината за кървенето е вродена коагулопатия, се прилагат липсващите фактори на кръвосъсирване. При по-големи кръвозагуби се прелива кръв, вливат се водно-солеви разтвори, кръвоспиращи препарати и други.

2.5, 4 гласа

ВИДОВЕ Други видове неонатално кървене МКБ P54

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки