Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене Мелена у новородено

Мелена у новородено МКБ P54.1

Мелена у новородено МКБ P54.1 - изображение

Мелената представлява отделянето на черни, лъскави, неоформени и със специфична миризма изпражнения. Само кръв, която произхожда от горните етажи на гастро-интестиналния тракт  (като например тънките черва), или кървене от по-ниските отдели, което възниква достатъчно бавно, за да премине през ензимна обработка, се свързва с мелена.
Причините за мелена у новороденото могат да бъдат:

  • вродени аномалии на стомашно-чревния тракт;
  • дефицит на кръвосъсирващи фактори, който протича с кървене от стомашно-чревния тракт;
  • ерозии на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника;

Мелената в неонаталния период често се свързва с кръв в стомаха или дванадесетопръстника, получена най-често от гастрит и пептична язва. Неонаталната язва на стомаха се свързва предимно с използването на някои медикаменти: нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), хепарин, индометацин и други.

Някои лекарства (аспирин, фенобарбитал и други), които приема майката, могат да преминават през плацентата и да предизвикат проблеми при новороденото - да доведат до нарушения в кръвосъсирването.

Стрес гастритът и стрес язвите при новородените се наблюдават по-често при недоносеност, неонатален дистрес и механичната вентилация. В голям процент от случаите се свързват с употребата на кортикостероиди, използвани за стимулиране на съзряването на белия дроб при недоносени бебета.

Клиничната картина при мелена у новороденото зависи от това, коя част от стомашно-чревния тракт е засегната. Наблюдава се:

  • болка;
  • повръщане;
  • бебето е неспокойно;
  • отказва да се храни;
  • изпражненията са черни на цвят;
  • прояви на анемия могат да се наблюдават - тахикардия (ускорена сърдечна дейност, бледа кожа и лигавици);

Диагнозата се поставя чрез преглед на бебето, лабораторни изследвания и инструментални. Лабораторните резултати могат да покажат белези на анемия, евентуално дефицит на кръвосъсирващи фактори. Инструменталните изследвания включват: ехография, ендоскопски изследвания, с които се доказва източникът на кървенето.

Лечението включва кръвопреливане, прилагане на водно-солеви разтвори, кръвоспиращи препарати. Усилията трябва да бъдат насочени към терапия на основното заболяване.

4.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО