Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене Стомашночревно кървене у новородено

Стомашночревно кървене у новородено МКБ P54.3

Стомашночревно кървене у новородено МКБ P54.3 - изображение

Стомашно-чревните кръвоизливи представляват патологични състояния, при които се наблюдава загуба на различно количество кръв от храносмилателния тракт. Наблюдават се при около 10% от новородените. Стомашно-чревното кървене у новородено може да бъде животозастрашаващо, особено при загуба на голямо количество кръв.

Кръвоизливите се разделят на две групи в зависимост от мястото на кървене: от горната или долната част на стомашно-чревния тракт. Кървенето от горната част може да се дължи на кървене от  хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника, а това от долната част - на кървене от тънките черва, дебелото черво, ректума и ануса. Кръвоизливите от горния отдел са по-тежки.

Стрес гастритът и стрес язвите са най-често срещаните причини за кървене от горния отдел на стомашно-чревния тракт. Те се срещат главно при новородени, които са в неонатологично интензивно отделение и честотата на тези състояния силно корелира с недоносеност, неонатален дистрес и механична вентилация. В повечето случаи се свързват с прилагането на кортикостероидни препарати, които се използват за стимулиране съзряването на белия дроб при недоносените новородени.

Диагнозата се поставя с горна ендоскопия. Чрез нея се установяват признаци на еритем, дифузни кръвоизливи, ерозии или язви на стомашната лигавица.

Друга причина за стомашно-чревно кървене у новороденото е недостигът на витамин К. Това е сравнително често срещана патология, при която се установява дефицит на витамин К свързаните фактори на кръвосъсирване (II, VII, IX и X). При около 0,25-0,5% от новородените, може да доведе до тежки кръвоизливи. При наличие на хеморагична болест приложението на 1 мг витамин K интравенозно води до спиране на кръвоизлива в рамките на 2 часа. Ако състоянието се влошава, се прилага прясно замразена плазма и еритроцитна маса като допълнение към терапията с витамин К.

Кървенето от долните отдели на стомашно-чревния тракт може да се дължи на различни причини. Най-често това са: некротизиращ ентероколит, стомашно-чревна инфекция, волвулус, аноректални фисури и други.

Некротизиращият ентероколит се проявява в рамките на 10-16 дни след раждането. Среща се при недоносени бебета най-често, въпреки че се наблюдава и при около 13% от доносените. Симптомите на заболяването включват: подуване на корема, лошо хранене, повръщане, диария, кървави изпражнения, прояви на анемия, бледа кожа и лигавици, тахикардия (ускорена сърдечна дейност) и други.

При извършването на коремна рентгенография се наблюдават специфични промени - виждат се мехурчета от газ в стената на червата.

Аноректалните фисури са сред най-честите причини за кървене от долните етажи на стомашно-чревния тракт при новородените. Те предизвикват болка и неспокойствие у новороденото. Наблюдават се ярки червени кървави жилки в изпражненията или се откриват петна от кръв по памперса на бебето.

Волвулусът представлява завиване на червото около оста му, което води до нарушаване на проходимостта, спиране чревния пасаж и нарушение на кръвообращението. Колкото е по-голям градусът на завъртане, толкова са по-тежки клиничните прояви. При това състояние е необходимо хирургично лечение в спешен порядък.

Диагнозата стомашно-чревно кървене у новородено се поставя на базата на физикални, лабораторни и инструментални методи на изследвания.

Лечението е в зависимост от причината, довела до кървенето. Необходима е корекция на кръвозагубата, която включва вливане на водно-солеви разтвори или при тежка кръвозагуба преливане на еритроцитнa маса и плазма. Използват се различни кръвоспиращи медикаменти. При липса на ефект от приложеното консервативно лечение се преминава към оперативно.

3.1, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО