Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене Кожен кръвоизлив у новородено

Кожен кръвоизлив у новородено МКБ P54.5

Кожен кръвоизлив у новородено МКБ P54.5 - изображение

Кожният кръвоизлив може да се наблюдава под формата на екхимози, петехии, хематом, охлузване. Причините за появата на това състояние са разнообразни: травми, дефицит на някои фактори на кръвосъсирване, прилагането на някои медикаменти, септични състояния и други. Загубата на по-голямо количество кръв може да бъде животозастрашаваща за новороденото, тъй като неговите компенсаторни механизми са ограничени и дори малка кръвозагуба може да бъде сериозно изпитание за бебето.

Кожният кръвоизлив у новороденото може да се дължи на различни причини като най-често се наблюдава при вродени хемолитични анемии и различни коагулопатии. Също така причина за настъпването на кожен кръвоизлив може да е травматичното нарушаване на целостта на кожата на бебето. Това се получава най-често по време на раждането, когато се използват различни методи за родоразрешаване (форцепс, вакуум-екстрактор и други).

Охлузването е най-честото травматично увреждане на кожата при новороденото. Обикновено нараняванията преминават бързо и не изискват лечение. Ако охлузванията заемат по-голяма площ или се инфектират се прилага антибиотично лечение.

Петехиите представляват малки червени точици по кожата. Екхимозите са с по-големи размери. И двата вида кожни кръвоизливи се получават при преминаването на кръвта от разкъсаните кръвоносни съдове в подкожната тъкан. Когато се дължат на родов травматизъм, те се разполагат предимно по лицето и главата. Получават се при седалищно раждане, при увиване на пъпната връв около, когато има повишаване на налягането в областта на главата и венозен застой. Петехии и екхимози могат да се наблюдават и при вродените коагулопатии. Това са заболявания, при които липсват различни фактори на кръвосъсирването. Налице са кожни кръвоизливи, продължително кървене от местата на вземане на кръв.

Хематомите се получават най-често при травматични наранявания по време на раждането. Могат да се открият по различни части на тялото, но най-често са в областта на главата.

Диагнозата кожен кръвоизлив у новороденото се поставя още при физикалния преглед на новороденото. Важно е да се изследва коагулационния статус, за да се установи, ако има вродена коагулопатия.

Лечението на кожния кръвоизлив зависи от етиологията. При повечето травматични увреждания не се налага лечение и те преминават сами. Ако причината за кожния кръвоизлив е вродена коагулопатия, се прилагат:

  • съответните кръвосъсирващи фактори, които липсват;
  • кръвопреливане;
  • водно-солеви разтвори.
3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО