Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене Неонатално кървене, неуточнено

Неонатално кървене, неуточнено МКБ P54.9

Неонатално кървене, неуточнено МКБ P54.9 - изображение

Неонаталният период започва с раждането на бебето и продължава до 28-ия ден. Това е най-опасният период за новороденото.

Рубриката неонатално кървене, неуточнено, включва патологични състояния, при които бебето губи кръв. Локализацията на кръвоизлива и неговата етиология може да бъде разнообразна. Често срещано в неонаталния период е кървенето от стомашно-чревния тракт, което се проявява клинично с хематемеза или мелена. Също може да се наблюдава кървене от влагалището на новороденото (псевдоменструация), кожен кръвоизлив и други.

Причините за появата на кървенето в неонаталния период могат да бъдат:

  • вродени коагулопатии (дефицит на някои кръвосъсирващи фактори);
  • прилагането на някои медикаменти;
  • травматични увреждания по време на раждането;

Неонаталното кървене се наблюдава по-често при недоносени, новородени с дистрес и такива, които са били подложени на изкуствена вентилация.

Клиничната картина на неонаталното кървене, неуточнено, зависи от локализацията на кръвоизлива и неговата тежест. При загуба на по-голямо количество кръв се наблюдават прояви на хиповолемичен шок. Бебето е неспокойно, бледо, може да има тахикардия (ускорена сърдечна дейност) и други.

Диагнозата се поставя чрез преглед на новороденото, чрез лабораторни и инструментални изследвания. Важно значение има изследването на коагулационния статус.

Лечението зависи от етиологията на кръвоизлива и неговата локализация. При по-тежките състояния се прилага кръвопреливане, прилагане на еритроцитна маса, кръвосъсирващи фактори (ако има дефицит), водно-солеви разтвори и други.

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО