Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене Кървене от влагалището на новородено

Кървене от влагалището на новородено МКБ P54.6

Кървене от влагалището на новородено МКБ P54.6 - изображение

По време на бременността се наблюдава преминаване на естрогенни и хипофизарни хормони от кръвта на майката в плода, но действието им се неутрализира от плацентарните хормони. След отлепването на плацентата отпада ефектът на последните и преминалите у новороденото естрогени и пролактин причиняват различни нарушения. Наблюдава се няколко дена след раждането увеличение на млечните жлези, при палпация са твърди, болезнени, кожата над тях е непроменена. При натиск може да се отдели секрет от зърната. Това е физиологичен процес, който преминава след елиминирането на хормоните и изчерпването на тяхното действие. Освен увеличаване на млечните жлези може да се наблюдават промени и в областта на гениталиите. При момченцата може да има увеличаване на тестисите, а при момиченцата - кървене от влагалището на новороденото, наречено още псевдоменструация.

Псевдоменструацията представлява отделяне на секрет, примесен с кръв от влагалището на новороденото. Значение за получаването на този секрет имат олющените клетки от влагалището, разкъсването на повърхностните кръвоносни съдове на влагалищната стена и въздействието на майчините хормони, преминали в организма на бебето. Това състояние преминава за около месец и не изисква лечение.

Клиничната картина включва изтичане на кръвенист секрет от влагалището, откриват се петна по пеленката на бебето. Обикновено не се наблюдават други оплаквания.

Диагнозата се поставя лесно, още с прегледа на бебето. Установяването на кървене от влагалището на новороденото налага изключване на хеморагична диатеза (хеморагична болест на новороденото).

Лечение не е необходимо. Хормоналните нарушения преминават, след като майчините хормони, попаднали в детския организъм, се изчерпят. Промените в млечните жлези и вагиналното кървене преминават след различен период от време. Обикновено до края на първия месец симптомите изчезват.

3.4, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО