Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Възпалителни болести на централната нервна система Менингит при други инфекциозни и паразитни болести, класифицирани другаде Менингит при микози

Менингит при микози МКБ G02.1

Менингит при микози МКБ G02.1 - изображение

Менингитът е възпалително, най-често инфекциозно заболяване, засягащо мозъчните обвивки - менингите.

В рубриката менингит при микози са разгледани:

 • кандидозен менингит
 • криптококов менингит
 • кокцидиоидомикозен менингит

Етиологията на менингит при микози включва инфекция с гъби от родовете:

 • Криптококус - най-често се касае за Криптококус неоформанс (Cryptococcus neoformans)
 • Кандида - Кандида албиканс (C.albicans)
 • Кокцидиоидомикози (Coccidioides)

Част от причинителите са нормални обитатели на човешкото тяло, друга част са разпространени в почвата. Микотичната инфекция настъпва или при ендогенно активиране на причинителя при понижени имунни сили, или екзогенно - при вдишването му. Системното засягане и в частност, засягането на нервната система от микози е характерно за имунокомпрометирани пациенти - болни от СПИН, левкемии, захарен диабет, туморно заболяване, новородени с ниско тегло и гъбична инфекция при майката.

Предразполагащи фактори за развитието на инфекцията са имуносупресивна терапия, терапия с кортикостероиди, хирургически процедури, които могат да отслабят имунната система.

Клинична картина на менингита при микози се характеризира с протрахирано начало. Рядко заболяването започва с остро начало или като първично септично състояние. Често симптомите са дискретни и е трудно ранното диагностициране на състоянието. Протичането е подобно на това при бактериалния менингит. Основните симптоми, насочващи към засягане на нервната система от микози включват:

 • повишена на температура с втрисане (температурата може да е и субфебрилна, особено при пациенти със СПИН)
 • силно главоболие
 • гадене и повръщане
 • грипоподобни симптоми, обща отпадналост
 • летаргия, промени в съзнанието
 • фотофобия (светлобоязън)
 • припадъци
 • обривни единици по кожата и засягане на други органи от микозата
 • огнищна симптоматика, вследствие лезия на черепно-мозъчни нерви, разположени по мозъчната основа
 • засягането на зрението (характерно е за криптококовата инфекция)

Развиват се симптоми на менинго-радикулерно дразнене - вратна ригидност (скованост), положителни симптоми на Керниг, Брудзински, признаци на мозъчен оток и повишено вътречерепно налягане.

Подробна информация за кандидозен менингит можете да прочетете тук:

Подробна информация за кокцидиоидомикозен менингит можете да прочетете тук:

Подробна информация за церебрална криптококоза можете да прочетете тук:

Диференциална диагноза на менингит при микози се прави с бактериален и вирусен менингит, тумор на мозъка, менингизъм, мозъчен абсцес и други състояния, протичащи с подобна клинична картина.

Диагнозата на микотичен менингит трябва да се подозира при лица с намален имунитет и поява на клинични признаци за менингеално дразнене. Необходим е преглед от невролог, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, електроенцефалография, лабораторни изследвания на кръв и урина. Микробиологичното изследване включва директна микроскопия, посявка от цереброспинална течност, кръв, секрет от урогениталната система или кожна проба върху хранителна среда на Сабуро. Ликворната диагностика е от решаващо значение за вярната диагноза - характерните промени в ликворното налягане, лабораторните показатели и изолирането на причинителя са сигурно доказателство за микотичен менингит.

Лечението на възпалението на менингите при микози е трудно, с продължителни курсове на високи дози противогъбични лекарства, давани през устата или интравенозно, общоукрепващи средства като витамини и други имуностимуланти. Продължителността на лечението зависи от състоянието на имунната система и вида гъбички, който е предизвикал инфекцията.

Усложненията на състоянието са чести, поради трудното диагностициране, трудното лечение и първично увреденото състояние на пациентите. Гъбичният менингит е рядко, но често животозастрашаващо състояние. Усложненията включват парези, парализи, хидроцефалия при деца, мозъчен абсцес, траен когнитивен дефицит и др.

Профилактиката се състои в приложение на антимикотици при имунокомпрометирани лица, навременно лечение на микотичните инфекции при бременни.

3.0, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Менингит при микози МКБ G02.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Менингит при микози МКБ G02.1

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Менингит при микози МКБ G02.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия