Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Новообразувания in situ Карцином in situ на шийката на матката Карцином in situ на други части на шийката на матката

Карцином in situ на други части на шийката на матката МКБ D06.7

Карцином in situ на други части на шийката на матката МКБ D06.7 - изображение

Цервиксът (маточната шийка) има формата на цилиндър и е свързващата част между матката и вагиналния канал. Цервиксът има централен канал, както и външен и вътрешен отвор, а дължината му е около 3-4 см.

Подробна информация за анатомичното устройство на матка ще намерите при:

Основните анатомични области на маточната шийка са:

 • екзоцервикс - това е частта от цервикса, която може да бъде видяна през влагалището по време на гинекологичен преглед. Екзоцервиксът е покрит с многослоен плосък невроговяващ епител, който е хормон чувствителен;

Повече информация за карцинома in situ на екзоцервикс може да намерите в МКБ D06.1 Карцином in situ на екзоцервикс.

 • ендоцервикс - нарича се още ендоцервикален канал и представлява свързващ канал между маточната кухина и влагалището. Вътрешната повърхност на ендоцервикса е покрита от цилиндрични клетки, секретиращи мукус. Клетките са разположени в гънки и образуват сложни жлези или крипти в подлежащата строма (опорната структура на даден орган);

Подробно описание на ендоцервикалния карцином in situ ще намерите в съответното МКБ D06.0 Карцином in situ на ендоцервикс.

В МКБ D06.7 Карцином in situ на други части на шийката на матката се разглеждат преканцерозните промени в другите две части на шийката:

 • сквамозно (плоскоклетъчна)-цилиндрична граница - това е точката, където цилиндричен и плоскоклетъчен епител се срещат. Разположението й варира през целия живот като резултат от метапластични (метаплазия - способност на някои тъкани да се превръщат в друг вид тъкани, сходни на изходните) промени в цилиндричния епител на маточната шийка. Преди пубертета границата обикновено се разполага на външния отвор на матката, при раждали жени може да бъде разположен на ендоцервикса, а при менопауза обикновено се намира в рамките на ендоцервикалния канал;
 • зона на трансформация - тази зона включва района на метапластични промени в шийката на матката. Това е важно с оглед на факта, че клетките от зоната на трансформация са изключително чувствителни към различни канцерогенни фактори и повечето ракови заболявания възникват в тази зона;

Сквамозно-цилиндричната граница на шийката на матката е област на активна плоскоклетъчна пролиферация (увеличаване на броя клетки в дадена тъкан чрез тяхното размножаване).

В пубертета, поради хормонални промени и вероятно поради промени в pH на влагалището, плоскоклетъчната граница започва да навлиза в единичен слой от слуз-секретиращи клетки, създавайки област на метаплазия (зоната на трансформация).

С течение на времето могат да настъпят атипични клетъчни промени, изразени в различна степен и свързани с плоскоклетъчна дисплазия или карцином.
Злокачественият потенциал на дадена лезия не може да бъде предсказан, така че всички видове дисплазия трябва да се наблюдават и лекуват, ако се запазят или се усложнят.

Карциномът in situ на други части на шийката на матката се означава още като стадий 0 на рака на маточната шийка. Той е неинвазивен, което означава, че раковите клетки се ограничават до повърхността на маточната шийка и не проникват по-дълбоко в тъканите.

Недиференцираният карцином in situ, който обикновено възниква на мястото на среща на плосък и цилиндричен епител и който се простира в ендоцервикалния канал, има хомогенен вид и винаги се характеризира с непрекъсната и ясно очертана базална мембрана, която е успоредна на базалния слой.

Хемидесмозомите (епително-съединителнотъканни свързващи елементи), прикрепени към lamina propria (подлсой, изграден от хлабава съединителна тъкан и разграничаващ епителната тъкан от подлежащата й съединителна тъкан), са напълно нормални и няма издатини от базалните клетки към ламина проприя.

Диференцираният карцином in situ, който произхожда от плоскоклетъчния епител, може да се разпространи или в посока на вагината, или към цервикалния канал. Той винаги е разположен върху базална мембрана, изградена от неправилно разположени фрагментирани ретикуларни влакна и често губи хомогенния си външен вид.
Базалните клетки изпращат надолу малки нишковидни разширения към lamina propria.

Тези хистологични модели носят със себе си много важна морфологична характеристика, а именно клетъчната диференциация (клетъчно обособяване) на карцинома.

Основният рисков фактор за развитие на карцином in situ на шийката на матката е човешкият папилома вирус (HPV). Той често се предава по полов път, но може да се разпространи и при контакт тип кожа-до-кожа. Високорисковите HPV щамове предизвикват анормалните клетъчни изменения в шийката на матката, които могат да доведат до рак.

Други рискови фактори, които също могат да изиграят роля в развитието на карцином in situ, са:

 • множество сексуални партньори;
 • тютюнопушене;
 • увредена имунна система;
 • първо полово сношение в ранна възраст;
 • диета с ниско съдържание на плодове и зеленчуци;
 • употреба на орални контрацептиви за продължителен период от време;
 • инфекция с хламидии;

Карциномът на маточната шийка обикновено не показва симптоми до по-късните етапи на заболяването, затова карциномът in situ на други части на шийката на матката може да бъде асимптоматичен.

Диагнозата се поставя чрез цитонамазка (ПАП-тест), след което събраните клетки се изследват в лаборатория.
В помощ на диагнозата се прави колпоскопия, а също и биопсия, с помощта на която се поставя окончателна диагноза.
Ако биопсията покаже карцином in situ, необходимо е премахване на полето с изменени клетки, заедно с околната зона от здрави тъкани.

Най-драстичното лечение при карцином in situ на други части на шийката на матката е хистеректомията. Тя може да се приложи при жени, които няма да запазват фертилитета си.
Криохирургията (замразяване на анормалните клетки) е друг вид лечение.

Лазерна хирургия или LEEP-процедура са хирургически опции, които също могат да се използват, а конизацията се използва малко по-често. LEEP-процедура (Loop Electrosurgical Excision Procedure) е специална метална бримка, по която протича електрически ток. Металната бримка служи като нож, с който се премахват анормалните цервикални клетки.

След излекуване са необходими редовни последващи посещения при лекар, както и цитонамазки на всеки три до шест месеца, за да се хване рано евентуален рецидив.

4.1, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО