Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Berberidaceae (Киселтрънови) Японска махония

Японска махония

Сем. Berberidaceae (Киселтрънови)

Японска махония - изображение

Японска махония (Mahonia japonica) представлява храстовидно растение, което предимно се цени заради своята декоративна стойност, а в по-малка степен се обръща внимание на лечебните му свойства. Принадлежи към семейство Киселтрънови (Berberidaceae).

Устройство на японска махония

листа на японска махония

Растението израства на височина до 4 метра и ширина до 3 метра. Има много красиви, тъмнозелени листа с бодливи връхчета по листния им ръб. Те са с продълговата форма и лъскава повърхност. Подредени са срещуположно по клончетата. Японската махония оформя симетрична и красива храстовидна туфа в контрастни цветове - тъмнозелена листна маса и ярко жълти (лимонено жълти) цветове.

 

цветове на японска махония

 

Цветовете й са събрани в гроздовидни съцветия, с дължина до 25 см. Цветята са хермафродитни (имат мъжки и женски плодни органи) и се опрашват от насекоми. Цъфтят в периода от края на зимата до началото на пролетта.

 

плодове на японска махония

 

На тяхно място се развиват продълговати сини плодчета, които са годни за консумация. Имат яйцевидна форма и дължина около 9 мм. Узряват на пролет, като реколтата от тях може да бъде доста добра, ако растението вирее в по-защитено и по-трудно достъпно място.

Плодовете, както и цветовете на махонията се произвежда в големи клъстери, което улеснява тяхното бране.

 

Разпространение на японска махония

Този вид махония е с роден ареал на разпространение в Тайван. Вирее във влажни гори в планински райони и гъсталаци на надморска височина от 800 - 3400 метра. Отглежда се и в България с декоративна цел, а естетсвените й местообитания са на юг и по Черноморието.

Използваема част на японска махония

Приложение в медицината намират всички части на билката, включително корените й. Те и кората им е най-добре да се събират през есента. С декоративна цел се употребява цялото растение, а само плодовете му в кулинарията.

Химичен състав на японска махония

японска махония

 

Плодовете на японската махония съдържат голямо количество витамин C. Това ги прави изключително подходящи за консумация по предпочетен от Вас начин.

Всички части на растението съдържат алкалоида берберин - в най-големи концентрации в корените, стъблата и вътрешната кора, а в най-малки в плодовете.

 

 

Лечебни свойства и приложение на японска махония

Установеният в растението берберин е вещество с добре изразени лечебни свойства и популярно използвано като такова по лекарско предписание. Проявява ефектите си на медикамент, когато се употребява в малки дози, а в големи може да навреди на организма. Приетият в излишък берберин довежда до повръщане, понижаване на кръвното налягане, намален сърдечен ритъм, летаргия и други нежелани ефекти.

Свойства на растението:

  • антибактериално (предимно на корена на билката);
  • антиревматично;
  • тонизиращо;
  • антитуморно;
  • прочистващо чревния тракт;
  • противокашлично;
  • отхрачващо;
  • антипиретично.

махония във вазаЛистата на растителния вид притежават температуропонижаващо действие и се използват като алтернатива и част от лечението на раковото заболяване. Семената му също имат свойството да понижават висока температура, а в същото време и да тонизират тялото. На корените и стъблата на японската махония се дължат нейните антиревматични, антитусивни (противокашлични), депуративни, отхрачващи и понижаващи температурата ефекти.

Берберинът, който универсално присъства в корените на всички видове Mahonia, има антибактериални ефекти и се използва като горчив тоник. Не се абсорбира значително в чревния тракт при перорален прием, поради което е подходящ за лечение на различни чревни инфекции, особено на дизентерия. Той не трябва да се използва в комбинация с женско биле, защото тази билка понижава или неутрализира ефекта му. Берберинът показва и антитуморна активност.

Начин на употреба

  • отвара от билката - прилага се при лечението на счупвания на кости, замайване, болки в гърба, слабост на коленните стави, дизентерия и ентерит. Приготвя се и се приема по лекарско предписание.

Други употреби на японската махония

медоносна махонияПо изявена е употребата на растителния вид с декоративна флорална цел, отколкото по друг начин. Като рязан цвят, особено листната му маса, се включва в оформянето на букети.

От плодовете на махонията могат да се приготвят сиропи, сокове, сладка. Могат да се консумират и сурови. Добавят се към мюсли и зърнени каши. Имат приятен, може би само за някои, кисел аромат и вкус. А може би малко по-неприятното е, че имат малко пулпа и много семена.

Японската махония е медоносно растение. Привлича пчелите с големите си съцветия и ярко жълти цветчета в тях.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org

http://www.missouribotanicalgarden.org

http://practicalplants.org

http://pfaf.org

http://www.naturalmedicinalherbs.net

http://temperate.theferns.info

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияХрани и ястияАлт. медицинаИсторияИзследванияЗдравни съветиБотаникаПатологияНовиниЛюбопитноСнимкиХранене при...ЛайфстайлЛеченияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти