Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Fagaceae (Букови) Шикакай

Шикакай

Сем. Fagaceae (Букови)

Шикакай - изображение

Шикакай (Acacia concinna, Shikakai) представлява пълзящ храст или дърво. Принадлежи към семейство Букови (Fabaceae). Дървото е храна за ларвите на пеперудата Pantoporia hordonia.

С името "shikakai" се нарича и самият билков прах, който се прави от плодовете шушулки на дървото Acacia Concinna и е много популярен в Индия. Shikakai е прекрасна билка, която е била използвана в продължение на години като грижа за косата.

Устройство на шикакай

Шикакай достига на височина до 4-5 метра. Клоните са сиви и въоръжени с къси, остри бодли. Поради тези бодли, при пълното развитие на растението, то образува такава трънлива мрежа, че никакви животни, дори слоновете не могат да преминат през него.

 

 

Листата са перести, дълги 15-25 см, състоящи се от 8-10 двойки листенца, с форма подобна на ушна мида. Всяка листна мида се състои от още по-малки листенца с големина от 8 до 10 милиметра, със заострен връх и прилистна основа, наброяващи от 20 до 32 двойки. Средната листна вена, за която са захванати, е вдлъбната.

 

 

Цветовете са събрани в крайни, главоподобни съцветия, развиващи се в пазвите на горните листа. Цветните главички са оцветени в бяло и са с големина около един сантиметър в диаметър.

 

Плодовете представляват месести, прави, плоски шушулки, дълги 7-10 см и широки около 2 сантиметра. В началото на зреенето са оцветени в тъмно зелено, а в края на процеса са тъмно кафеви.

 

 

Разпространение на шикакай

Родното място на шикакай е Азия. Често срещана е в топлите равнини на Централна и Южна Индия.

Използваема част на шикакай

Части от растението, които се употребяват с различни цели са плодовете шушулки, кора, листа и смола.

Химичен състав на шикакай

В плодовете на дървото са открити алкалоиди и сапонини. Кората съдържа голямо количество сапонини, които са пенообразуващи агенти.

Растението съдържа още: витамин C, лупеол, спинастерол, акацична киселина, лактон, естествени захари глюкоза, арабиноза и рамноза; хексакозанол, спинастерон, оксалова киселина, винена киселина, лимонена киселина, янтарна киселина, аскорбинова киселина и алкалоидите каликтомин и никотин, флаваноиди, сапонини, терпеноиди, танини, летливи вещества, палмитинова и линолова киселина, фурфур, 5-метил-2-фурфурол, метил салицилат, метил палмитат, изопропил палмитат, линалол оксид, три кинмоонозида, монотерпеноиди.

Лечебни свойства и приложение на шикакай

Шикакай е традиционна част от медицината на Аюрведа и макар, че по време на дълголетното й приложение, не са провеждани научни изследвания върху билката, са били вече установени лечебните ползи от нея. Интересното е, че последните изследвания и научни анализи са показали, че растението има антидерматофитни свойства, които определят успешната й борба с гъбички, отговорни за кожни заболявания. Притежава още следните действия:

 • антимикробни;
 • антибактериални;
 • антиоксидантни;
 • имуностимулиращи;
 • хепатопротективни;
 • контрацептивни;
 • цитотоксични;
 • ароматизиращи;
 • инсектицидни.

Цели шушулки шикакай, при правилно съхранение у дома, могат да се запазят в продължение на една година, в противен случай се развалят бързо. Домашно приготвеният прах от тях е с много по-добри качества, отколкото купеният. За да се получи прах от шушулки шикакай, те трябва да бъдат добре изсушени, може и на слънце, и след това да бъдат смлени.

Acacia concinna е била използвана традиционно за грижа за косата в Индийския субконтинент от древни времена. Плодът в Индия е известен като shikakai. "Shikakai" буквално се превежда като "плод за косата", при което "Shika" означава косата, а "Kai" означава плод. Използва се много често в шампоани и маски за коса. За да се подготви за подобна употреба плодовете, листата и кората на растението се изсушават, после се смилат на прах, след което от тях се прави паста. Полученото миещо средство не прави такава пяна, както другите шампоани, но се счита за добро почистващо такова. Шампоанът е лек, с естествено ниско pH и не изсушава във висока степен косъма, придава лъскавина на косата. Стимулира растежа на косата, предпазва я от побеляване и намалява косопада. След неговата употреба не е необходимо използването на балсам, защото шикакай има свойството да помага и за лесното разресване на косата. Влиза в състава на различни средства за кондициониране на косите. Екстракти от него също са включени в козметични продукти като сапуни и кремове.

Шикакай на прах, предложен в различна комбинация и форма с други билки, участва в лечението на пърхот. Инфузия от листата на билката също се използва против пърхот или се влага в препарати с подобно действие.

Освен в лечението на пърхот, shikakai може да се използва и като естествено средство против въшки, както при хората, така и при животните, като миризмата на растението отблъсква паразитите.

Шикакай е с невероятен ефект, приложен локално, при лечение на кожни заболявания като краста и суха кожа. Мехлем, приготвен от шушулките на растението е добро лекарство за тях. Предпазва и от по-нататъшно развитие на кожни инфекции. Растението може да се прилага и при други кожни заболявания като псориазис и екзема. Acacia concinna също може да помогне в лечението на паразитни заболявания като малария и висцерална лайшманиоза. Инфузия от листата на шикакай се използва при маларията.

Други медицински употреби на Acacia concinna включват лечение на диабет, хиперхолестеролемия, запек и възпаление на устата. Отвара от шушулките облекчава симптоми на запек, лошо храносмилане, болки в стомаха, прекомерно отделяне на газове и действа като очистително. Пиенето на чай смес от плодове шушулки и кора на шикакай, също може да помогне за облекчаване на запек, нарушено храносмилане и други подобни храносмилателни проблеми. Той действа и като естествено детоксикиращо, слабително и диуретично средство. Редовният прием може да помогне за понижаване на холестерола и намаляване симптомите на диабета.

Шикакай се използва и като естествен контрацептив. В тази посока кората съдържа сапонин, който може да бъде много агресивен спрямо спермата.

Трите кинмоонозида (kinmoonosides) са показали значителна цитотоксичност срещу човешки HT-11080 фибросаркомни клетки.

Дъвченето на шушулките от шикакай намаляват възпаления като фарингит и стоматит, като в същия момент повлиява и лош дъх. Някои проучвания дори съобщават, че дъвченето на пръчки от растението понижава образуването на плаки и кариеси по зъбите.

В народната медицина шикакай се използва още при жълтеница, други жлъчни разстройства, кашлица.

Билколечители и лечители от Аюрведа смесват прахове от шушулки, кори, листа и смола от растението с малко течност, за да се образува паста и го използват по този начин. Сместа е потенциален замърсител на водните басейни, така че изхвърлянето на остатъка трябва да бъде в мивката.

Сапонини от шушулките на растението са били традиционно използвани като прах за пране, а в Бенгалия за отравяне на риба. Те са документирани като силни морски токсини.

Листата имат кисел вкус и се използват в лютеници.

Рецепти с шикакай:

 • домашен шампоан за коса: необходимите съставки са - шикакай, сапунени ядки и сушено цариградско грозде. Шикакай, семената на ядките и гроздето се накисват от предната вечер във вода. На следващия ден се варят докато се образува пяна над сместа. С охладената отвара измиите косата си два пъти, за да премахнете напълно омазняването й. Тя става мека и копринена. Този шампоан е използван в продължение на векове в Индия. Той не прави пяна, но почиства добре Вашата коса.
 • маска за коса: маската с шикакай има много добър ефект при лечение на пърхот и други заболявания на скалпа. Ако в домашни условия приготвяте подобна маска, може да включите кисело мляко и листа на прах от нийм. Нанесете маската и оставете да престои 15-20 минути. След това измийте косата по подходящ за Вас начин.
 • измийте косата си с прах от шикакай: смесете листа на прах от arappu и шушулки шикакай на прах. Направете маслена баня на косата и скалпа си, като ги масажирате с подходящо избрано масло. След това продължете масажа с вече приготвения прах, последвано от изплакване съответно с вода.
 • шикакай за измиване на кожата: Сварете ориз канджи с малко повече вода, отколкото е необходимо. Прецедете ориза и го смесете с шикакай на прах. Към сместа може да добавите няколко капки от любимото си етерично масло. Използвайте я за измиване (обтриване) на тялото си, изплакнете с вода. Ще забележите колко хубава става кожата Ви и какъв приятен аромат има.
 • шикакай за лечение на краста: приготвя се вода с антисептични свойства с участието на шикакай. Първо се накисва куркума в гореща вода и се стрива на паста. Вземете парче шикакай и го сложете направо в огъня да обгори, докато придобие тъмен цвят. След като изстине го смилате на фин прах. Пастата от куркума и прахът от шикакай се смесват и заливат с вряла вода. След добро размесване течността се прецежда и с нея се измиват засегнатите от краста области по тялото.
 • малки порязвания и рани на скалпа: малко парче шикакай обгорете в огъня. След изстиване го смелете на фин прах. Смелете малко куркума и пресни листа от нийм и добавете към тях прах от шикакай и преварена вода, докато се получи гладка паста. Нанесете върху главата и изчакайте 10 минути, преди да почистите.
5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеИсторияНовиниСнимкиХранене при...СпециалистиИзследванияЗдравни проблемиЛеченияКлинични пътекиТестовеВидеоПроизводителиПатологияАнкетиФизиология