Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Alismatales Сем. Araceae (Змиярникови) Трилистна аризема

Трилистна аризема

Сем. Araceae (Змиярникови)

Трилистна аризема - изображение

Трилистна аризема (Arisaema triphyllum, Jack-in-the-pulpit) представлява тревисто, многогодишно растение, което принадлежи към семейство Змиярникови (Araceae).

Среща се и със следните други имена на латиница: bog onion, brown dragon, Indian turnip, American wake robin, wild turnip. Растението е уникално по своему и според някои носи тропическа аура.

Устройство на трилистна аризема

 

Растението се развива от грудка. Обикновено израства на височина от 30 до 65 см, като развива две разтворени листа и един цвят. Коренът е до 5 сантиметра дълъг и 2 см широк.

 

 

 

Рядко броят на листата е повече от две. Те се състоят от три по-малки листенца и се разполагат като чадърче над цвета. Всяко листо е с дължина от 8 до 15 см и широчина от 3 до 7 см.

 

 

 

 

 

Цветът се състои от кочан, който представлява съцветието, израстващо на дължина до 8 сантиметра и състоящо се от многобройни, малки, зелени до лилави на цвят цветчета.

 

 

 

 

Другата част на цвета представлява обвивка около кочана, която завършва над него под формата на качулка. Оцветена е в зеленикаво-жълто или изцяло в зелено по външната си повърхност, а по вътрешната е прошарена с лилави и кафеникави ивици. И мъжките и женските цветове са обхванати в едно общо легло. Цъфтежът им е от април до юни месец. Опрашват се от насекоми, които са привлечени от миризмата им.

 

 

 

Плодовете са гладки, лъскави, зелени на цвят преди зреене, големи около 1 см, събрани на кочана. Те узряват в края на лятото и есента, като се обагрят в ярко червен цвят. Всеки съдържа от 1 до 5 семенца. Те са бели до жълтеникаво-кафяви на цвят, кръгли, с остър връх в горната си част и със заоблена долна повърхност.

 

 

Разпространение на трилистна аризема

Родено е в източната част на Северна Америка. Среща се във влажни гори и храсталаци от Нова Скотия на запад до Минесота и на юг до Южна Флорида и Тексас.

Използваема част на трилистна аризема

Коренът на растението е неговата употребяема част.

Химичен състав на трилистна аризема

Растението съдържа кристали калциев оксалат, поради чието дразнещо действие, трилистната аризема не трябва да се консумира сурова и необработена.

Лечебни свойства и приложение на трилистна аризема

Билката е била използвана от индианците за лечение на болки в очите. Билкови отвари са били употребявани още за лечение на ревматизъм, бронхит и ухапвания. Корените никога не трябва да се консумират в сурово състояние, защото са много горчиви и могат да доведат до появата на мехури и болезнено възпаление по лигавицата на устата и гърлото - силна реакция на изгаряне, поради пиперливият вкус, дължащ се на игловидни кристали калциев оксалат в тях. Преди да се използват корените, първо трябва да се сушат най-малко 6 месеца. За да са годни за консумация, трябва да се пекат във фурна най-малко 1 час, последвано от смилане на прах или да се сварят.

Свойства на трилистната аризема:

  • парливо;
  • антиревматично;
  • антисептично;
  • противозачатъчно;
  • потогонно;
  • отхрачващо;
  • стимулиращо;
  • дразнещо.

Поради потенциално токсичния характер на това растение, то трябва да се използва под надзора на квалифициран лекар. Коренът се прилага като лапа при главоболие, скрофулни рани, ревматизъм, циреи, абсцеси и краста. Под формата на билков медикамент, трилистната аризема трябва да се приема по предписание.

Противозачатъчните свойства на трилистната аризема се състоят в това, че в миналото хората са смятали, че прием на една чаша напитка от нея предпазва от забременяване в продължение на една седмица. Инфузията се приготвя като към 1 чаша студена вода се добави 1 чаена лъжичка прах от сух корен.

Плодовете на растението се консумират от птиците.

Внимание!

Съдържащите се игловидни кристали калциев оксалат и може би други парливи вещества в плодовете, листата и корените на това растение, ще предизвика болезнено възпаление на устата и гърлото, ако бъдат погълнати сурови.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаХранене при...ЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни проблемиЛайфстайлОрганизации