Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Berberidaceae (Киселтрънови) Син Кохош

Син Кохош

Сем. Berberidaceae (Киселтрънови)

Син Кохош - изображение

Син Кохош (Caulophyllum thalictroides, Blue Cohosh) представлява цъфтящо, лечебно растение, което принадлежи към семейство Киселтрънови (Berberidaceae). В миналото индиански племена са използвали билката с цел предизвикване на раждане. Много време след това започват да я използват европейците със същата или контрацептивна цел, самостоятелно или в съчетание с други билки.

Нарича се още squaw root или papoose root.

Устройство на син кохош

Вида на растеж на синия кохош изглежда по следния начин: от земята израства само едно стъбло с прилежащи три триделни листа и едно плодно стъбло. Височината на растението е от 0,5 до 1 метър. Листата са с формата на лале, оцветени в синьо-зелено, съответно с назъбен листен ръб. Младите растения са покрити с белезникав восъчен налеп.

Цветовете се състоят от по шест лъчеподобни чашелистчета. Разцъфтяват през пролетта и са оцветени от кафеникаво-зелен до жълто-зелен цвят. Събрани са в терминални, слабо разклонени съцветия. Листенцата на цветчетата носят месести нектарни жлези, които още в началото на цъфтежа се посещават от пчели. По средата цветовете се разкъсва и се образуват плодове. При този начин на развитие, плодчетата стоят така необичайно разположени в състоянието на цъфтящите растения.

 

Плодовете както листната маса са със синьо-зелено оцветяване в началото на образуването им, а впоследствие променят цвета си в тъмно синьо-сив. Те се развиват през лятото, много са атрактивни и не рядко заради тях цялото растение се използва като декоративно. Плодчетата са така събрани на плодната дръжка, че образуват малки гроздове.

 

Разпространение на син кохош

Синият кохош е разпростанен в широколистните гори на източната част на САЩ, от Манитоба и Оклахома на изток до Атлантическия океан. Предпочита влажни заливи и хълмове за своето развитие, сенчести места и богата почва.

Използваема част на син кохош

Използваемите части на растението са коренът и коренището му.

Химичен състав на син кохош

Синият кохош съдържа алкалоиди, сапонини, фитохимикали, зелено-жълти багрила, лепкави вещества, фосфорна киселина, соли, разтворима смола, нишесте, витамини, минерали, рибофлавин, тиамин, ниацин.

Лечебни свойства и приложение на син кохош

Билката притежава естрогено-подобни свойства. Поради това нейното приложение като маточен стимулант при раждане, с цел регулиране на менструалния цикъл и облекчение на менструални болки и тежки кръвоизливи, се прави само по лекарско предписание и наблюдение.

Свойства на син кохош:

 • спазмолитично;
 • потогонно;
 • противоглистно;
 • диуретично;
 • стимулиращо менструалния цикъл;
 • окситоциноподобно;
 • успокояващо;
 • слабително;
 • контрацептивно.

В началото на 20-ти век в медицината на американците и англичаните, синият кохош е бил прилаган при дехидратация, менструални неразположения, паразитози, стимулиране на маточните контракции. Често билката се прилага при колики, крампи, воднянка, артрит, ревматизъм, тазова възпалителна болест, подагра, мускулни спазми, запек, стомашни спазми, болки в гърлото, хълцане, епилепсия, истерия, възпаление на матката.

Растенито се използва и за направата на хомеопатично лекарство. Печени семена от син кохош се използват като заместител на кафето.

Взаимодействия на син кохош с медикаментозни средства:

 • билката може да повиши нивото на кръвната захар, поради което трябва внимателно да се използва в съчетание с антидиабетни медикаменти
 • поради свойството на синият кохош да повишава кръвното налягане, той може да намали ефективността на антихипертоничните лекарства, затова отново трабва да се ползва с повишено внимание от пациенти, които приемат подобни медикаменти
 • растението съдържа вещества с никотино-подобно действие. Симптоми на никотиново отравяне могат да се появят при прекаленият прием на билката.

Внимание!

Поради естрогенният си ефект, синият кохош не трябва да се приема по време на бременност. Не трябва да се приема и по време на кърмене, защото чрез кърмата преминава в бебето, а е токсичен за него. Да не се употребява и от пациенти със сърдечни заболявания поради това, че може да повиши кръвното налягане, както и да предизвика симптоми подобни на никотиново отравяне.

При допир с растението може да се развие контактен дерматит и да раздразни лигавиците.

Предозираният прием на билката може да предизвика гадене, повръщане, нарушена координация, стесняване на кръвоносните съдове на сърдечния мускул.

Синият кохош е опасен за възрастни, когато се приема през устата. Може да причини диария, стомашни спазми, болка в гърдите, повишаване на кръвното налягане, повишаване на кръвната захар и други тежки странични ефекти.

При хора страдащи от диабет може да повиши нивата на кръвната захар, а приет при състояние на диария влошава симптомите на неразположението.

Когато страдате от хормон-зависими заболявания като рак на гърдата, рак на матката, рак на яйчниците, ендометриоза, маточни фиброиди и други, употребата на син кохош може да влоши симптомите на болестта, поради естроген-подобното му действие.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиСпортБотаникаСнимкиХранене при...ЛеченияАлт. медицина