Седра, Цитрон, Сладък лимон от Корсика
Седра (Citrus medica) представлява цитрусово дърво, което е представител на семейство Седефчеви (Rutaceae). Растението е наричано още - цитрон или сладък лимон от Корсика. Този вид е един от оригиналните цитрусови плодове, за разлика от повечето други, които се развиват чрез изкуствена хибридизация.
Устройство на седра
Изображение: Marrabbio2 at Italian Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons
Седрата представлява сравнително малко дърво, което достига височина от 2 до 5 метра. Клоните са твърди и дълги. Листата са вечнозелени и ароматни. Формата им е копиевидна или яйцевидна. Цветните пъпки на седрата са сравнително големи (около 4 сантиметра). На цвят могат да бъдат бели или пурпурни. Баграта на плодните цветчета е бяла. Те са силно ароматни, след като разцъфнат. Плодовете на цитрона са овални. Формата може да варира в широки граници, в зависимост от сорта, както и от други фактори като например климата.
Диаметърът им може да достигне до 30 сантиметра. Кората е дебела и жълта, когато плодът е напълно узрял. Вътрешността на цитрона се състои от пулпа, която е разделена на няколко сегмента. Тя е бледожълта или зеленикава. За разлика от повечето цитрусови плодове - лимони и портокали, съдържанието на сок в пулпата е много ниско тъй като по-голямата част от вътрешната маса е суха.
Разпространение на седра
Изображение: Sailko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Предполага се, че седра произхожда от Индия или от долини в подножието на източните Хималаи. Счита се, че по времето на Теофраст, цитрусовото растение се култивира най-вече в Персийския залив по пътя му към Средиземноморския басейн. Много исторически източници описват ролята на Александър Велики като отговорни за разпространението на цитрона на запад – в страни като Гърция и Италия. В наши дни растението е културно и се отглежда при топли и слънчеви климатични условия.
Химичен състав на седра
Този плод предлага високи нива на диетични фибри, калций, желязо, бета-каротин, ниацин, манган, цинк, селен, витамин С, витамин В6 и калий.
Използваема част на седра
Употребява се пулпата на зрелите плодове.
Лечебни свойства и приложение на седра
Лечебни свойства на седра
- имуностимулиращо;
- противотуморно;
- болкоуспокояващо;
- антибактериално;
- подобрява здравословното състояние на венците и зъбите;
- регулира кръвното налягане.
Заболявания и състояния, при които се прилага седра
- грипни състояния;
- кървящи венци;
- халитоза (лош дъх);
- артериална хипертония;
- кашлица;
- болки в ставите и кръста;
- хемороиди;
- метеоризъм (газове).
Внимание!
Няма достатъчно научни показания за вредни влияния на седрата върху организма. Не се препоръчва консумацията на плода от хора, страдащи от гастрит или стомашна язва.
Заглавно изображение: AfroBrazilian, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Sapindales
- Сем. Rutaceae (Седефчеви)
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Пърхот - причини и домашни рецепти за лечение
- Как сами да подстригваме косата си на степени (+снимки)
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Естествени средства срещу побеляването на косата
- Конски шампоан за растеж на косата
- Как да използваме дифузер върху права коса
- Защо е полезна маската за коса с бира
- Гравиола
- Натурални средства срещу мазна коса
Коментари към Седра, Цитрон, Сладък лимон от Корсика