Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Полски синап, Див синап

Полски синап, Див синап

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Полски синап, Див синап - изображение

Полски синап, Див синап (Sinapis arvensis) представлява един от видовете синап, които освен с лечебни и кулинарни цели се използва и за направата на цветен еликсир на д-р Бах. Расте под формата на малък, едногодишен храст и се класифицира към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). В лечението на Бах, билката издига човека от душевна болка до душевно величие и се нарича "Цветето на светлината".

Едуард Бах казва за полския синап следното: "За тези, които са предразположени към изживяване на мрачни моменти или отчаяние. Сякаш черен облак ги обгръща и скрива светлината и радостта от живота, като често няма възможно обяснение или причина за това. При тези обстоятелства е почти невъзможно да изглеждат щастливи или весели."

Устройство на полски синап

стъбло на див синапДивият синап израства на височина от 20 см до 1 метър. Стъблата са с изправен и разклонен растеж, груби, набраздени, покрити с твърди власинки. Листата са разположени последователно по стъблата. По-долните са по-големи, с дълги дръжки и създават по-гъста зелена маса. Стоящите по-високо са по-рехави, приседнали и по-малко на брой. Листната маса има продълговата или яйцевидна форма, която с отиване към основата на растението се променя в такава със силно нарязан или назъбен листен ръб. Имат дължина до 20 см.

цвят на див синап

 

 

Цъфтежът на билката започва рано на пролет, като може да се види и при падане на първия сняг. Развива малки жълти цветчета, събрани в терминални, гроздовидни съцветия, с дължина до 5 см. Дължината на цветните дръжки е до 8 мм. Чашелистчетата на цветчетата са ресничести, с дължина от 4 до 6 см. Венчелистчетата имат обрато яйцевидна форма и са двойно по-дълги от чашката. Цъфти от май до октомври.

 

 

плод на полски синап

 

 

Образува плодове шушулки, които са с тънки или удебелени дръжки. Формата им е цилиндрична, с коничен връх, а дължината им от 5 см. Съдържат черни и гладки семена, на брой от 8 до 17.

 

 

 

 

Разпространение на полски синап

Расте навсякъде в страната ни до 1200 метра надморска височина.

Химичен състав на полски синап

Семето на дивия синап съдържат около 30% тлъсто масло, което се състои от глицериди на ерукова киселина, слузни вещества и белтъчини и до 7% тиогликозида синигрин. При реакция с вода и под действието на мирозиназа, синигринът отделя етерично синапено масло, което се състои главно от алилизотиоцианат.

Лечебни свойства и приложение на полски синап

Състояния и заболявания, при които се прилага див синап:

 • депресия;
 • предменструален синдром;
 • главоболие;
 • отпадналост;
 • каталепсия;
 • страхове от смъртта;
 • наркомания;
 • студени с нарушено кръвоснабдяване крайници;
 • бърза умора;
 • предразположение към инфекции;
 • суицидни мисли.

В народната медицина билката се използва за локално затопляне и хиперемия на тъканите, с цел постигане на по-добро кръвоснабдяване и обезболяване на увредения участък. Рефлекторно синапът дразни дихателният център, като по този начин подобрява дишането. Външното му приложение се заключва под формата на лапи при простуда, бронхити, пневмонии, лумбаго, артрит, болки. Вътрешно най-често се приема с мед при заболявания на белия дроб и с цел стимулиране секрецията на жлъчка.

Полският синап като цветен еликсир на д-р Бах:

полски синапКои хора се нуждаят от прием на цветен еликсир от див синап? Това са тези, които изпадат в дълбока депресия, тъга и меланхолия без видима причина. Те се „отдават” на това състояние и чакат така както спонтанно се е появило по същият начин да изчезне. Изпитва страх от тези неконтролируеми, внезапно появяващи се и изчезващи негативни емоционални състояния. Човек в такова състояние няма желание за движение и има усещането, че времето тече прекалено бавно. Има и чувството, че цялата болка и меланхолия на света се е стоварила на плещите му. Често се пита сам: „Живота ми е наред и затова не мога да разбера откъде се появява тази тъга и тази меланхолия. Не разбирам откъде идва при мен това тежко, сиво и подтискащо ме усещане.” Няма начин и думи, с които индивидът да бъде изваден от такова душевно положение.

Цветното средство за защита повлиява положително и следните други състояния:

 • постоянната умора;
 • общата слабост;
 • студените крайници;
 • отнесеност на погледа;
 • колебания в настроението без причина;
 • следродилна депресия;
 • липса на настроение след сън.

Употребата на цветен еликсир възвръща хубавото настроение на индивида и прогонва лошите му мисли. С радост живее и се справя в лоши моменти.

Други употреби на полски синап:

Млади листа и обелени стъбла от този вид синап могат да се използват за направата на салати.

семена на полски синапМаслото извлечено от семената на растението се използва за осветление. Остатъкът от семенния материал после се използва за направата на така наречената черна горчица, която се използва като подправка.  

Полският синап е медоносно растение. От него пчелите произвеждат ароматен и с хубав жълт цвят мед.

Интересно приложение на растението е неговата употреба като репелент срещу мишевидни гризачи. Употребява се и в борабата с различни видове почвени гъби.

Начин на употреба:

 • компрес от синапено семе - счукано семе се смесва с брашно в равни количества. Към него се добавят оцет и вода, до получаването на каша. Тя се разстила на парче плат. Полага се върху болното място и се държи  докато кожата се зачерви, но не повече и не продължително. При деца престоява по указания начин за 5-10 минути, а при възрастни 10-15 минути. Не трябва да усещате болка при приложението на компреса и не трябва да се прави многократно, защото би наранил кожата;
 • синапена маска при косопад - две супени лъжици синап се смилат много добре. Заливат се с два литра вряла вода. Съдът се затваря и се оставя сместа да се запари за 15 минути. Следва прецеждане и заливане на мократа коса с получената течност. Със сместта скалпа и косата се масажират около 10 минути, след което се изплакват. Завиват се с кърпа за да се затоплят. Може да правите процедурата 3 седмици, на всеки 2 дни.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИсторияКлинични пътекиФизиологияАлт. медицинаСпортХрани и ястияРецептиДиетиЛайфстайлНаучни публикацииХранене при...НовиниПсихологияВидеоПатологияИнтервютаОрганизацииНормативни актовеИзследванияСпециалистиЗаведенияАнкетиМикробиологияЗаболявания (МКБ)Снимки