Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Мурсалски чай

Мурсалски чай

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Мурсалски чай - изображение

Мурсалски чай (Sideritis scardica) представлява многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Известен е още и като Пиринският чай, Алиботушки, Шарпланински чай, Триградски чай. Втората половина от латинското си име - "scardica", носи от латинското название на Шар планина - Scardus. Уникалната билка е открита и описана от Аугуст Гризебах - гьотингенски ботаник.

Устройство на мурсалски чай

 

Билката достига на височина до 50 сантиметра. Цветовете й са жълтеникави, разположени прешленовидно в пазвите на лимоненожълти, ципести прицветници. Те са събрани в класовидни съцветия.

Стъблата и листата на мурсалския чай са оцветени в сиво и са покрити плътно с белезникав мъх. Формата на листната маса е продълговато-ланцетовидна, обикновено със заоблен връх.

 

 

Разпространение на мурсалски чай

Пиринският чай е балкански ендемит. В България е разпространен в Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите и планината Славянка (Алиботуш), виреейки на надморска височина от 1400 до 2200 метра. Среща се още и в някои планини в Гърция, Република Македония и Албания.

 

 

През последните години са развити и множество културни насаждения на билката. Расте на бедна на хранителни вещества и варовита почва.

Включен е в Червената книга на България.

 

 

Използваема част на мурсалски чай

Използва се надземната част на билката, която се бере по време на нейния цъфтеж през месеците юни и юли.

Химичен състав на мурсалски чай

Източник е на  биологичноактивни вещества и микроелементи (етерични масла, танини, терпеноиди, феноли, флавоноиди, иридоиди, минерали - желязо, мед, цинк, натрий, селен, кобалт, калций, магнезий, калий).

Лечебни свойства и приложение на мурсалски чай

Антибактериалното и изразеното антиоксидантното действие на мурсалския чай се дължи на голямото количество флавоноиди в него. Това е най-добрата билка в страната ни, която се използва при кашлица. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма и други подобни неразположения на дихателната система. Българската народна медицина препоръчва пиринския чай още при емфизем, гръдна жаба, гърлобол. Планинският чай е незаменим и при проблеми с простатата и трудно уриниране.

Свойства на мурсалския чай:

 • откашлящо;
 • противовъзпалително;
 • успокояващо възпалени лигавици;
 • подобрява храносмилането;
 • благотворно влияние на чернодробни и редица други заболявания;
 • забавя стареенето;
 • стимулира умствената и физическа работоспособност;
 • съдейства за намаляване на риска от развитието на високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт;
 • естествен стимулант на мъжката потентност;
 • като цяло оказва благоприятно действие върху функциите на дихателната и отделителната система;
 • подкрепя имунната система и естествената защита срещу вируси и бактерии.

Прилага се успешно и в традиционния, и в конвенционалния, и в хомеопатичния начин на лечение.

Начин на употреба:

 • чай от билката - 3 супени лъжици от растението се варят в 1 литър вода 3 минути. Пие се по 1 винена чаша преди хранене, 3 пъти дневно вместо вода. Билката е с приятен аромат, като обичайната й употреба като чай е през зимата. Чаят може да се подслажда с различни видове мед и със захар.

Внимание!

Мурсалският чай от деца до 6-годишна възраст се приема по лекарско предписание, а от 6 до 12 години в по-ниски дози, отново определени от лекар.

Не се препоръчва при бременност и кърмене!

Още по темата:

4.2, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...ЛеченияИзследванияЛайфстайлСпортФизиологияИсторияРецептиВидеоПрезентацииСнимкиИнтервютаНовиниПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияКлинични пътекиХрани и ястияТестовеДиетиАнкетиСъставкиЕ-тата в хранитеОрганизацииНормативни актовеСпециалистиСоциални грижи