Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Миши уши, Рунянка

Миши уши, Рунянка

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Миши уши, Рунянка - изображение

Миши уши е многогодишно тревисто растение, с базална розетка от листа. Цялото растение, с изключение на цветовете е покрито с жлезисти косми. Обикновено тези косми са белезникави на цвят, а на стеблото се срещат и в червеникав цвят. Листата на розетката около цвета са къси и със заострен край. Тези в основата на растението са малки разположени близо до земята със заоблена форма. Стеблото е високо и тънко и може да бъде с дължина 5-50 см. Цветчето е пересто и е оцветено в лимонено жълто, като в основата си биха могли да бъдат с червеникав цвят. Цъфти в периода от май до август. Предпочита сухи, слънчеви места. Растението Hieracium pilosella се среща в българия не само под името Миши уши, а и като Рунянка.

Разпространение на Миши уши

Рунянка е разпространена в Европа и Северна Азия, Северна Америка. В САЩ се смята за плевел. Расте на планински терен и се среща между 800-2000 метра надморска височина.

Използваема част на Миши уши

В народната медицина от Рунянка се използват цели стръкове от това растение. Стръковете включват цялата надземна част като не трябва да се мачкат. Растението се бере още в началото на цъфтежа си през месеците май-юни.

Химичен състав на Рунянка

В Рунянка се съдържат танини, кафена и хлорогенова киселина, къмарии: умбелиферон, флавоноиди-лутеолин-7-глюкозид, захари, смоли, горчиви и слузни вещества и други.

Приложение на Миши уши

Рунянка се използва при камъни в бъбреците, стомашно-чревни разтройства, белодробни възпаления, бронхит, слабо кървене от различно естество (чревно, маточно и други), циреи, кокоша слепота.

Начин на приложение на Миши уши

Билката миши уши се прилага след изсушаване и раздробяване на по едри парченца. След тази процедура се вземат две чаени лъжици от билката и се запарват в 400 милилитра вряща вода за 25-30 минути. Прилага се вътрешно по 4-5 пъти дневно по 50 мл от отварата преди хранене.

Внимание! Да не се предозира! Билката съдържа отровни вещества и не бива да се прилага в големи количества! Да се приема само под лекарско наблюдение!

Още по темата:

3.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноКлинични пътекиВидеоХранене при...ДиетиНовиниПатологияФизиологияИзследванияОрганизацииНаучни публикацииИсторияСнимкиСпециалистиЗаведенияЛеченияНормативни актовеЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпортЛайфстайлПроизводителиАптеки