Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Миши уши, Рунянка

Миши уши, Рунянка

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Миши уши, Рунянка - изображение

Миши уши (Hieracium pilosella) е многогодишно тревисто растение, което е представител на семейство Сложноцветни (Asteraceae). В различни краища на България се среща под имената миши уши или рунянка.

Устройство на миши уши

миши ушиЦялото растение, с изключение на цветовете е покрито с жлезисти косми. Обикновено тези косми са белезникави на цвят, а на стъблото се срещат и в червеникаво. Листата на розетката около цвета са къси и със заострен край. Тези в основата на растението са малки разположени близо до земята със заоблена форма.

Стъблото е високо и тънко и може да бъде с дължина 5-50 сантиметра. Цветчето е пересто и е оцветено в лимонено жълто, като в основата си биха могло да бъде с червеникав цвят. Миши уши цъфти в периода от май до август. Предпочита сухи, слънчеви места.

Разпространение на миши уши

разпространение

 

Рунянка е разпространена в Европа и Северна Азия, Северна Америка. В САЩ се смята за плевел. Расте на планински терен и се среща между 800-2000 метра надморска височина.

 

Използваема част на миши уши

В народната медицина от рунянка се използват цели стръкове от това растение. Стръковете включват цялата надземна част като не трябва да се мачкат. Растението се бере още в началото на цъфтежа си през месеците май-юни.

Химичен състав на миши уши

В рунянка се съдържат танини, кафена и хлорогенова киселина, къмарии: умбелиферон, флавоноиди-лутеолин-7-глюкозид, захари, смоли, горчиви и слузни вещества.

Лечебни свойства и приложение на миши уши

Рунянка се използва при камъни в бъбреците, стомашно-чревни разтройства, белодробни възпаления, бронхит, слабо кървене от различно естество (чревно, маточно и други), циреи, кокоша слепота.

Лечебни свойства на миши уши:

 • противовъзпалително;
 • бактерицидно;
 • стягащо;
 • втечняващо бронхиалния секрет;
 • спазмолитично.

Заболявания и състояния, при които се прилага миши уши:

 • бронхит;
 • астма;
 • кашлица;
 • задържане на течности от организма;
 • стомашно-чревни колики;
 • повишено потоотделяне;
 • кръвоизливи.

Начин на приложение:

Билката миши уши се прилага след изсушаване и раздробяване на по едри парченца. След тази процедура се вземат две чаени лъжици от билката и се запарват в 400 милилитра вряща вода за 25-30 минути. Прилага се вътрешно по 4-5 пъти дневно по 50 милилитра от отварата преди хранене.

Внимание!

Да не се предозира! Билката съдържа отровни вещества и не бива да се прилага в големи количества! Да се приема само под лекарско наблюдение!

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаСнимкиПатологияИсторияХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноАлт. медицинаСпециалистиИзследванияЛеченияФизиологияКлинични пътекиЗаведенияСпортНовини