Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malpighiales Сем. Clusiaceae Лилава мангостана, Мангостин

Лилава мангостана, Мангостин

Сем. Clusiaceae

Лилава мангостана, Мангостин - изображение

Лилава мангостана, Мангостин (Garcinia mangostana, Purple mangosteen) представлява тропическо, с корона подобна на пирамида, вечнозелено дърво. Известна е още като пурпурна мангостана или само като мангостана. Принадлежи към семейство Clusiaceae.

Мангостаните придобиват плододайни свойства най-малко на 5-6-годишна възраст, а най-често на  8-10-годишна. Поради уникалния си външен вид и специфичен вкус, мангостинът е наричан „кралицата на тропически плодове“. Използва се в медицината от векове за подпомагане на нормалния растеж и развитие на организма, за поддържане на здравето и благосъстоянието му.

Устройство на лилава мангoстана

 

Дървото израства на височина от 6 до 25 метра. Стволът му е прав, короната гъста и закръглена. Младата кора е ярко зелена и гладка, като придобива тъмно кафяв цвят и груба повърхност с напредване възрастта на растителния вид. Всички негови части при нараняване отделят жълт секрет.

 

 

Листата са плътни, срещуположно разположени, елипсовидни, оцветени в ярко зелено, дълги от 8 до 15 см.

 

 

 

 

Цветовете са единични или по двойки, рядко по три в съцветие, разположени на върха на клончетата, с големина от 2,5 до 5 см. в диаметър. Състоят се от 4 розово-жълти венчелистчета и 4 постоянни чашелистчета. Обичайно мангостинът цъфти един път в годината, но ако има сухо лято, то цъфтежът може да се повтори.

Формата на плода е кръгла, покрит с твърда кора, тежащ от 80 гр. до 200 гр. Той е сочен, слабо влакнест, състоящ се от изпълнени с течност везикули (като месото на цитрусовите плодове), с негодна за консумация обвивка. Неузрелите плодове отначало имат бяло, бледо зеленикаво до жълто оцветяване. Кората на неузрелия мангостин е твърда и влакнеста, но с узряването, тя става все по-мека и тъмна.

При узряване, кората им се оцветяват в тъмен червеникаво-лилав цвят. Под нея се намира разделена на няколко части бяла или кремава, мека, прозрачна сърцевина. Тя е сладка, маслена, с вкус на бадем. Големината на плодовете е около 8,6 см. в диаметър. Ядливата им част е с размери 4-6 см. в диаметър. Броя на белите сегменти в него са от 4 до 8, по-рядко 9. Във всеки везикул се съдържа по едно семе. До пълното узряване на плода минават около 100 дни.

Семената са с бадемовидна форма и размер. Обикновено само единият от везикулите съдържа жизнеспособна семка. Тя е плоска и с дължина около 1,3 см. Понякога се срещат и безсеменни екземпляри.

 

Разпространение на мангoстин

Родното място на лилавата мангостана е на островите Сунда и Молукас в Индонезия, Шри Ланка, Малайзия, Филипини и Тайланд. Расте главно в Югоизточна Азия, а също и в тропическите южноамерикански страни като Колумбия, в щата Керала в Индия и в Пуерто Рико, където дървото е пренесено.

За своето развитие се нуждае от влажен климат, пропита с влага и добре дренирана, богата на органични вещества почва. За да роди плодове, дървото трябва да е поне десетгодишно. Най-често мангостинът се отглежда в домашни градини, тъй като не е подходящ за голямо производство, поради многото трудности свързани с това, като например бавен растеж на вида. Възможно е да се отглежда и като стайно или оранжерийно растение. Главното е да се осигурят необходимите условия за това - топлина и влага.

Използваема част на лилава мангостана

Бялата плодова маса е годната за консумация част от плода на дървото. Перикарпа също намира различни приложения. Кората на целия плод не е ядлива и не влиза в употреба.

Химичен състав на лилава мангостана

Мангостинът съдържа голямо количество ксантони (като най-известни алфа-, бета- и гама-мангостини, гарцинон Е, 8-деоксигартанин и гартанин - мощни антиоксиданти), витамин С, богат на хранителни фибри, източник на В - комплекс витамини (като тиамин, ниацин и фолати), минерали (като калий, манган и магнезий), никотинова киселина, полифеноли, танини, хексилацетат, хексенол и алфа-копеин, фитохимикали, пигменти и др.

Приложение на мангостин

Анализирайки основните хранителни вещества на ядливата част на мангостана се установява, че хранителната й стойност е ниска. Тя е ароматна и има сладко-кисел вкус.

Хранителен състав на 100 г мангостанов плод:
въглехидрати - 20,6 гр., мазнини - 0,1-1 гр., протеин – 0,6 гр., калций – 11,7 мг., фосфор – 4,17 мг., калий - 19 мг., желязо – 0,2-1 мг., витамин А - 14 IU, витамин В1 - 0,03 мг., витамин B2 - 0,03 мг., ниацин - 0,3 мг., витамин C – 4,2-66 мг.

Плодът мангостана се среща трудно по пазарите в други държави. Дори в Австралия е рядкост – държава, близка до родното място на дървото. Пресните плодове са сезонно налични по пазари в Китай. В западните страни се предлагат консервирани и замразени. Без фумигация или облъчване (с цел убиване на азиатската плодова муха), пресни мангостани са незаконни за внос в САЩ до 2007 г. Лиофилизирана и дехидратирана мангостанова маса може да бъде намерена по-лесно.

Има една легенда за кралица Виктория, която предлагала награда от 100 лири стерлинги за всеки, който би могъл да осигури за нея пресните плодове мангостана. Въпреки че тази легенда може да се проследи до 1930 година в публикации от изследователя на плодове - Дейвид Феърчайлд, не е обоснована от всички известни исторически документи, но е вероятно отговорна за необичайното определяне на мангостана като "кралицата на плодовете".

Лилава мангостана в народната медицина

Различни части на растението имат история на употреба в народната медицина, най-вече в Югоизточна Азия. Местните хора са използвали мангостана за лечение на:

  • кожни инфекции
  • рани
  • нагноявания
  • болки в корема
  • диария
  • хронична язва
  • дизентерия
  • инфекции на пикочните пътища

Сварени листа и кора на дървото, смесени с други билки се прилагат за лечение на рани. Корените могат да се варят и да се направи от тях питие за жените с менструални проблеми. Чаят от мангостана се приема като тоник при състояние на умора и ниски енергийни запаси. По това време сред хората е било известно разтриването на кожата с пресни мангостани, при различни кожни заболявания.

Мангостанови клонки са били използвани за дъвчене в Гана, а в Тайланд за направата на копия и в областта на дърводелството. Кората на плода мангостана също се използва за оформяне на кожен тен в Китай.

Лилава мангостана в медицината:

Експериментални изследвания показват, че екстракти от растението имат следната активност:

  • антиоксидантна
  • антитуморна
  • антиалергична
  • противовъзпалителна
  • антибактериална
  • антивирусна
  • противодиарична

Ето как действа!

  • предпазва от загуба на костна маса
  • намалява риска от развитие на различни видове рак
  • забавя процесите на стареене
  • подобрява състоянието на кожата
  • понижава холестерола
  • укрепва дихателната и сърдечно-съдовата системи
  • облекчава неприятните симптоми на менопаузата
  • помага за поддържане на имунитета
  • предпазва организма от развитие на различни инфекции
  • поддържа електролитния и киселинния баланс в организма
  • превенция на атеросклероза, катаракта, диабет, хепатит, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, остеопороза и др.
  • има затягащо действие
  • плодът е нискокалоричен - помага в намаляване на излишните килограми

Според Американското онкологично дружество: "...няма надеждни доказателства, че мангостанов сок, пюре или кора, е ефективен за лечение на рак при хората".

В миналото плодът се е използвал в традиционни рецепти за насърчаване на здравето (имунна система, психическо състояние). Днес се включва в състава на напитки, чайове, хранителни добавки (таблетъчна и капсулна форма). В предлаганите хранителни добавки, плодът обикновено се съчетава с други билки. Перикарпа, или вътрешната кора на мангустана, се обработва и се използва като основа на много здравословни продукти.

С включването му в диетата на пациенти, под различна форма, се използва за лечение на дисбаланси на храносмилателния тракт, подсилване организма на онкологичноболни, страдащи от остеартрит, хора с инфекции на пикочните пътища.

Редовната употреба на Garcinia мangostana може да намали процесите на възпаление в организма и да балансира нивата на кръвната захар. Има твърдения, че може да помогне при диария, инфекции, туберкулоза и други заболявания. Поради високото ниво на антиоксиданти в нея, предполага се, че може да се пребори с бактерии и вируси. Изследват се способностите й за участие в лечение на рак при хората, предотвратяване на атеросклероза и локално третиране на акне – до момента свойства на мангостана установени само в лабораторни условия.

Мангостана в кулинарията

В процеса на консервация голяма част от уникалния вкус на плода се губи. Плодът се предлага като пресен десертен деликатес в някои ресторанти. Включва се в състава на множество сокове, салати, коктейли, други напитки и желета. Семената му се използват за ароматизиране, а извлечените от кората му етерични масла в козметиката.

Внимание!

Лекари са описали при хора, ежедневно употребяващи мангостанов сок, развитие на лактатна ацидоза. Както при всички растения и при употребата на лилава мангостана могат да се появят алергични реакции.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиМедицински изследванияНовиниЛеченияИсторияСпортФизиологияАлтернативна медицинаЛайфстайлХранене при...СнимкиЗдравни проблемиДиетиСпециалистиХрани и ястияНормативни актовеОрганизацииТестовеНаправления в медицинатаПатологияПсихологияЗаведения