Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле

Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле

от 28 апр 2015г., обновено на 27 март 2024г.
Автор: д-р Биляна Петрова
Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле (Kale, Curly kale, Brassica oleracea Acephala Group) представлява култивиран вид зеле, едногодишно или двугодишно растение, което образува само листна маса без глави, както останалите подобни видове. Смята се, че е по-близо до дивото зеле, отколокото до повечето домашни форми на тoзи зеленчуk. Популярни сортове листно зеле са Lacinato, Red Russian, Dwarf blue scotch curled, Georgia southern collard и Red Winter.

През Втората световна война в Обединеното кралство започва усилената му употреба като хранителен продукт, поради липсата на достатъчно хранителни запаси и наложената купонна система тогава.

До края на Средновековието, листното зеле е един от най-разпространените зелени зеленчуци в цяла Европа. Къдрави, характерни сортове зеле вече са съществували заедно с гладколистни сортове в Гърция през четвърти век преди новата ера. Тези форми, които са били посочени от римляните като Sabellian kale, се считат за предци на съвременния кейл. Някои от сортовете кейл са по-високи и не толкова подходящи за консумация, а други по-компактни и симетрични и с добро качество като хранителен продукт. Много от тях, обаче, са груби, притежават нежелано оцветяване и са непривлекателни като хранителен продукт, както са и несмилаеми.

Устройство на кейл

кейл

Изображение: Rasbak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Обикновено височината на кейл е около 45 см. Някои сортове могат да достигнат височина до 2 метра. Днес човек може да направи разлика между различните сортове съгласно ниска, средна или висока дължината на стъблото им и разликите в листата им. Цветовете на листата варират от светло зелено до тревисто зелено, сиво-зелено, тъмно зелено, виолетово-зелено или виолетово-кафяво. Листното зеле цъфти в жълти, пастелени цветове. Зрелите цветове имат формата на фуния. Цъфтежът е в началото на лятото. Размножаването им става посредством семена, които по размери, форма и цвят много приличат на тези на обикновеното зеле.

Видове кейл

Кейлът обикновено се класифицира по формата на листата му. Има четири основни форми, но това са само приблизително установени вида листно зеле, тъй като съществуват и много междинни видове от него.

  • рапичен кейл - произвеждат филизи и листа, като и двете са годни за консумация. Леторастите изглеждат малко като аспержи, с образувания подобни на цветни пъпки. Листата обикновено са гладки и не са къдрави.
  • кейл с къдрави листа - листата са с разрошени ръбове, цялото листо изглежда като смачкано и накъдрено. Това е най-разпространеният вид листно зеле.
  • кейл с прави листа - те са плоски, с гладки ръбове. По-нежни са през пролетта, отколото през есента.
  • кейл с листа подобни на копие - то е кръстоска между къдраво и листно зеле с прави листа. Той има къдрава листна маса и произвежда странични издънки.
  • Cavolo nero представлява черно листно зеле. Нарича се още black cabbage, Tuscan Cabbage, Tuscan Kale, Lacinato, dinosaur kale.

Разпространение на кейл

Листното зеле се отглежда най-вече в Европа и Северна Америка. Първоначално руският кейл е разпространен в Канада, а от там и в САЩ, от руски търговци през 19-ти век. Кейл е изключително издържлив, но не обича топло време. Има както кулинарни така и декоративни сортове зеле, но това разграничение е изкуствено, защото кулинарните видове могат да бъдат доста красиви, а декоративните доста вкусни.

Използваема част на кейл

Употребява се съответно листната маса на растението.

Химичен състав на кейл

кейл

Изображение: U.S. Department of Agriculture, Public domain, via Wikimedia Commons

Кейл е с високо съдържание на бета-каротин, витамин К, витамин С, калций, калий, желязо, антиоксиданти. Той е източник на два каротиноида - лутеин и зеаксантин. Съдържа сулфорафан - химическо вещество с мощни противоракови свойства.

При кипене нивото на сулфорафан в зеленчука намалява. Обработването му на пара, в микровълнова фурна или чрез пържене, няма да доведат до значителна загуба на веществото. Както другите видове зеле, къдравото зеле също е източник на индол-3-карбинол, химично вещество, което стимулира възстановяването на ДНК в клетките и блокира растежа на раковите клетки. Установено е, че кейлът съдържа група от смоли, известни като секвестранти на жлъчната киселина, които са показани за понижаване на холестерола и намаляване на абсорбцията на мазнини. Когато се обработва на пара, значително се повишават свързващите жлъчната киселина свойства на зелето.

Лечебни свойства и приложение на кейл

Листното зеле осигурява прясна зелена маса и до началото на големите студове през зимата. Все още растящо по време на студовете, то подобрява вкуса си. Дори консервирано като замръзнало в хладилната система, то става по-ароматно и по-вкусно. В салати може успешно да се комбинира с ароматни продукти като печени фъстъци, соев сос, печени бадеми, червени лютиви чушки или сусам. Когато се комбинира с масла или лимонов сок, ароматът на кейл забележимо намалява. При печене, зеленчукът придобива консистенция, подобна на тази на чипс, като така приготвено може да бъде подправено по желание със съответните подправки.

Кейлът в различни национални кухни

  • В Холандия се използва като традиционно зимно ястие, наречено "stamppot", което представлява смесица от всякакви разнообразни зеленчуци и картофено пюре, понякога с добавени към тях парченца пържен бекон. Това ястие обикновено се сервира с пушени колбаси.
  • В Ирландия, къдравото зеле се смесва с картофено пюре, за да се направи традиционното ястие "colcannon". То е популярно на Хелоуин, като понякога се сервира с колбаси. Малки монети понякога са скрити вътре в ястието като награди.
  • В Италия, зелето е съставка на супа наречена риболита.
  • Листното зеле е популярен зеленчук в Китай, Тайван и Виетнам, където обикновено се комбинира с говеждо ястие.
  • В традиционната португалска супа "caldo verde", листното зеле, нарязано на кубчета, се съчетава с пюре от картофи, зехтин, бульон и нарязани варени пикантни наденички. В Бразилия, където той е въведен от португалците, е неизменна гарнитура към националното ястие яхния "feijoada".
  • В източния African Great Lakes region, тя е основна съставка отново в яхния. Кейл се консумира в цяла югоизточна Африка, където обикновено се вари с кокосово мляко и земни фъстъци и се сервира с ориз или варено царевично брашно.
  • В Италия, зелето е част от много ястия, като например "casseoula" (свинско задушено), полента (царевична овесена каша) с къдраво зеле, пармезан и зехтин и "pizzoccheri", елда талиатели, топено сирене Фонтина и картофи.
  • Къдравото зеле се използва в Дания и Югозападна Швеция задължително в традиционното ястие за региона "julbord" и обикновено се сервира заедно с коледна шунка. В Швеция, то често се яде като супа, с основа от шунков бульон и добавяне на лук и свински наденички към нея. В този район е популярна и обработката на зелевите листа със сметана, черен пипер и сладък сироп, за добиване на интересен и различен вкус на ястието, в което се влагат.
  • В Шотландия, къдравото зеле е част от традиционна диета.
  • В Черна гора кейлът е любим зеленчук. Той е особено популярен през зимата, приготвен с пушено овнешко (kastradina) и картофи.
  • В южната част на САЩ, често се сервира задушено, самостоятелно или в смес с други зеленчуци. Ароматизиран зелев чипс се произвежда като заместител на картофения чипс.
  • В Япония, зелевият сок известен като "aojiru", е популярна хранителна добавка.
  • В Турция, специално в Черноморския регион, супа от кейл (Karalahana çorbas) е много често срещано и популярно ястие.

Декоративна стойност на листното зеле

кейл

Изображение: woodleywonderworks, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Кейл е изключително много застъпен във флоралната декорацията. Това се дължи на красивите му листа, развиващи се под формата на розетка и оцветени в брилянтно бяло, червено, розово, лавандулово, синьо или виолетово. Декоративните видове кейл също са годни за консумация, както всеки друг сорт листно зеле. Кулинарните представители на кейла също могат да бъдат много красиви, освен вкусни и с богата хранителна стойност.

Хранителна стойност на 100 грама пресен продукт от листно зеле, без добавяне на сол към него:

  • енергия - 28 ккал;
  • въглехидрати - 5,63 гр, от които захар - 1,25 гр;
  • диетични фибри - 2 гр;
  • мазнини - 0,4 гр;
  • протеини - 1,9 гр;
  • витамини: А - 681 мкг, бета-каротен - 8173 мкг, лутеин зеаксантин - 18246 мкг, B1 - 0.053 мг, B2 - 0,07 мг, B3 - 0,5 мг, B6 - 0,138 мг, B9 - 13 мкг, холин - 0,4 мкг, C - 41 мкг, Е - 0,85 мкг, К - 817 мкг
  • минерали: калций - 72 мкг, желязо - 0,9 мг, магнезий - 18 мг, манган - 0,416 мг, фосфор - 28 мг, калий - 228 мг, натрий - 23 мг, цинк - 0,24 мг;
  • вода - 91,2 гр.

Заглавно изображение: Terren, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Киноа Киноа
  • Явор, Обикновен явор Явор, Обикновен явор
  • Турта, Тагерис, Тагетес Турта, Тагерис, Тагетес
  • Самардала Самардала
5.0/5 5 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

ЕКВИЛИБРА ДЕТОКС 4 ДЕЙСТВИЯ 500 мл
37.40лв.

ЕКВИЛИБРА ДЕТОКС 4 ДЕЙСТВИЯ 500 мл

БИОТОНА БИО СУПЕРГРИЙНС 150 г
55.20лв.

БИОТОНА БИО СУПЕРГРИЙНС 150 г

БИОХЕРБА КЕЙЛ КЪДРАВО ЗЕЛЕ ЕКСТРАКТ + ЖЕЛЯЗО капсули * 100
11.90лв.

БИОХЕРБА КЕЙЛ КЪДРАВО ЗЕЛЕ ЕКСТРАКТ + ЖЕЛЯЗО капсули * 100

Нов

Коментари към Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 10 February 2016 в 14:19

    Елена В

    От къде мога да си купя семена зя кейл

    Потърсете в специализирани агромагазини.

  2. Елена В 
    на 09 February 2016 в 14:04

    От къде мога да си купя семена зя кейл

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Розиди (Rosids)
  • Разред Brassicales
  • Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)
  • Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
  • Молекулата Fento-1 причинява смърт на ракови клетки, резистентни на лечение
  • Прегъната жлъчка
  • 13 внезапни здравни проблема след като навършим 50 години
  • Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Имунотерапия с достарлимаб може да помогне на пациенти с колоректален рак
  • Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Пауловния
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 808 дни, 10 часа и 33 мин.

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 1978 дни, 14 часа и 41 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 9 часа и 27 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 9 часа и 39 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 9 часа и 46 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 9 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕОСТРАТА RESURFACE ИЗГЛАЖДАЩ И ОБНОВЯВАЩ КРЕМ 40 г

НЕОСТРАТА RESURFACE ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА разтвор 60 мл + тампони * 36

ОСТРОВИТ БЯЛА ЧЕРНИЦА ВЕГЕ капсули * 60

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

АЛМИРАЛ гел 1.16 % 250 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival