Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Amaranthaceae (Щирови) Епазоте, Хеноподий, Мексикански чай

Епазоте, Хеноподий, Мексикански чай

Сем. Amaranthaceae (Щирови)

Епазоте, Хеноподий, Мексикански чай - изображение

Епазоте, Хеноподий, Мексикански чай (Dysphania ambrosioides, Chenopodium ambrosioides, Epazote, Mexican-tea) представлява едногодишно или многогодишно растение, принадлежащо към семейство Щирови (Amaranthaceae).

Имена на латиница на растението са: american wormseed, apazote, ipazote, paico, wurmsaamen gansefuss, Lanserine vermifuge, herba de Santa Maria, Jesuits tea.

В миналото често се е използвало като антихелминтно средство, но сега е заменено със синтетични подобни медикаменти.

Устройство на епазоте

 

Мексиканският чай израства на височина до 1,2 метра. Развива се в неправилна, разклонена, храстовидна форма. Стъблата на хеноподий са тънки, оцветени в червеникаво-зелено. По-младите им части са изцяло зелени. Повърхността им е ръбеста, покрита с твърди, белезникави власинки.

 

 

 

Листата са продълговати, копиевидни, с назъбени листни ръбове, дълги до 12 см. Имат изразена средна листна вена и са оцветени в различни нюанси на зеленото, разположени последователно на стъблата. Облистено е цялото растение.

 

 

Цветовете са малки, оцветени в зелено, събрани в съцветие метлица на върха на стъблата. Разполагат с големи бледо жълти тичинки. Хеноподиумът цъфти от юли до октомври месец.

 

Семената също са малки, оцветени в зелено, когато са незрели. Придобиват черен цвят и суха консистенция в узряло състояние. Зреят от август до октомври месец.

 

Разпространение на епазоте

Родното място на разпространение на билката се намира в Централна Америка, Южна Америка и южната част на Мексико. Отглежда се в топлите умерени до субтропични райони на Европа и Съединените щати. Понякога се развива като инвазивна плевел.

Използваема част на епазоте

Употребяват се листата, цветове, семената и стъблата на растрението.

Химичен състав на епазоте

Етеричното масло на мексиканския чай съдържа аскаридол, изоаскаридол, лимонен, р-цимен, х-терпинен, по-малки количества от много други монотерпени и монотерпенови производни (α-пинен, мирцен, терпинен, тимол, камфор и транс-изокарвеол). В растението се откриват още сапонини, оксалова киселина.

При готвене съдържанието на оксалова киселина в зеленчука се намаля. Хора със склонност към ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците или хиперацидитет трябва да го консумират с особена предпазливост, тъй като тя може да влоши състоянието им.

Лечебни свойства и приложение на епазоте

Епазоте притежава следните свойства:

 • газогонно;
 • цитотоксично за някои ракови клетъчни линии (доказано само в лабораторни условия);
 • противоглистно;
 • обезболяващо;
 • антиастматично;
 • противогъбично.

Заболявания и състояния, при които се използва:

 • аменорея;
 • дисменорея;
 • малария;
 • хорея;
 • истерия;
 • хрема;
 • астма;
 • вътрешни паразити (аскаридоза, анкилостомоза);
 • главова въшка;
 • колики;
 • стомашни болки;
 • кашлица;
 • като тонично средство;
 • главоболие (под формата на лапа);
 • локално при хемороиди;
 • екзема;
 • пруритус;
 • локално или под формата а отвара при ухапвания от отровни змии и паяци, ужилвания от отровни насекоми, при микози;
 • рани.

Масло от хеноподий

При паразитни инвази се използва масло от мексикански чай, което е безцветно или бледожълто, силно токсично, с неприятна миризма и вкус. В началото на 1900 година е било едно от най-големите антихелминтици използвани за лечение на аскариди и анкилостоми при хора, котки, кучета, коне и прасета. Епазоте се заменя с други, по-ефективни и по-малко токсични противопаразитни средства през 1940-те. Прекомерният прием на етерично масло може да предизвика виене на свят, повръщане, гърчове и дори смърт.

Паста от прясно растение също се използва за лечение на вътрешни паразити в човешкия организъм. Смес от сухи листа, стъбла и семена от епазоте, смесени със захар и ориз на прах и добавени към тях чесън и обикновена тученица, се използва също при паразитози, като се приема по 3 грама, два пъти на ден.

При манипулации със самото растение може да развиете дерматит или друга алергична реакция.

Епазоте в кулинарията

В кулинарията листната маса на хеноподий се използва като зеленчук и за направата на билков чай. Има пикантен аромат. Мирисът й е смолист, с лекарствена острота, подобен на анасон, копър и дори на естрагон. Трудно е да се опише, поради това се приема като аналог на терпентин или креозит. Понякога мирисът на епазоте се сравнява с цитрусов, на чубрица или мента. Въпреки, че това растение е с утвърдено място в кулинарни рецепти и във фолклора, като цяло, добре е да се използват само листата му за готвене и то много пестеливо. Използва се сушена или прсяна билка, като и двете са достатъчно ароматни.

Традиционно се употребява за ароматизиране на черен боб, мексикански ястия, супи, местни ястия, такива със сирене и чушки, яйца и картофи, бял пържен ориз, зелена салата и други.

Растението се използва за опушване против комари и се добавя към торове за инхибиране развитието на ларви на насекоми. От него може да бъде получена златисто-зелена боя.

Внимание!

Предозирането на етеричното масло от епазоте може да доведе до смъртни случаи. Признаците, които се наблюдават при прекален прием на масло са: тежък гастроентерит с болки, повръщане и диария, спазми, неврологични растройства, парализа и смърт.

Съдържанието на аскаридол в растението подтиска развитието на други растителни видове, растящи в съседство на билката. Поради това трябва да се съди на разстояние от други билки и растителност.

В друго отношие пък епазоте, притежавайки остра, специфична миризма, предпазва от насекоми растящите около него видове, привличайки ги към свойте цветчета.

Епазоте е растение с изявена токсичност, поради което употребата му е забранена при неврастения, пептична язва, бременност, сърдечни заболявания. Приемът му трябва да бъде строго контролиран от медицински специалист или такъв, занимаващ се с билколечение.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноПсихологияФизиологияХранене при...НовиниАлт. медицинаЗдравни проблемиИсторияИзследванияВидеоЛайфстайлОрганизацииСнимкиСпортСпециалистиКлинични пътеки