Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Царство Plantae Група Зелени водорасли сем. Laminariaceae Гигантски келп, Мехурчест гигантски келп

Гигантски келп, Мехурчест гигантски келп

сем. Laminariaceae

Гигантски келп, Мехурчест гигантски келп - изображение

Гигантски келп, Мехурчест гигантски келп (Macrocystis pyrifera, Giant kelp, Giant bladder kelp) представлява гигантски кафеви водорасли, които принадлежат към семейство Laminariaceae. Срещат се и с имената bladder kelp, huiro. Те са най-големи от всички водораслови представители и са един от най-бързо растящите организми на земята.

За своето развитие предпочитат дълбочина по-малко от 40 метра, температури по-ниски от 20 ° C, твърд субстрат като скалисти дъна и интензитет на светлината над 1% от тази на повърхността. Гигантският келп със своя растеж образува небезизвестните водораслови гори, които са дом на много морски животни.

 

Устройство на гигантски келп

 

Гигантският келп започва живота си от микроскопични спори по дъното на океана. Дължината на водорасловото стъбло, в индивидуални случаи, може да достигне от 45-50 до 60 метра. На ден водораслите могат да нарастнат с до 61 см на дължина. В основата на талуса се развиват 3-4 на брой допълнителни разклонения.

 

По протежението на ствола си дават множество на брой разклонения приличащи на ланцетовидни листа (подобни на папратови). Мехурчестите образувания (които дават едно от имената на келпа) се развиват на различни интервали по протежението на водорасловия ствол, като в основата на всеки водораслов "лист" прораства само по една пневматоциста. Благодарение на тези мехурчета гигантският келп има растеж нагоре към повърхността на водата.

 

 

Когато водораслите достигнат повърхността на водата те започват да растът хоризонтално и образуват огромни плочи от растителна маса.

На възраст водораслите достигат от 4 до 10 години, а отделните им листенца от 6 до 12 месеца.

 

Разпространение на гигантски келп

Водораслите се развиват по крайбрежието на източната част на Тихия океан, на север до Аляска, в южните океани близо до Южна Америка, Южна Африка и Австралия.

Използваема част на гигантски келп

Използва се целият талус на мехурчестия гигантски келп.

Химичен състав на гигантски келп

Гигантският келп е богат на минерали като йод, калий; алгин (основно вещество на водораслите), витамини, въглехидрати.

Лечебни свойства и приложение на гигантски келп

Гигантският келп е бил използван преди много години като източник на храна. В началото на 20-ти век в Калифорния водорасловите леглата са били използвани като източник на калцинирана сода. Биомасата на водораслите се използва за производството на храна за животни.

Търсенето на мехурчестият гигантски келп се увеличава поради новооткритата полза от него за храна, тор и козметични цели. Наскоро видът бе разгледан като възможна изходна суровина за производството на етанол за биогорива.

Някои от приложенията, на които се дължи увеличеното търсене на Macrocystis pyrifera:

  • кремове за антистареещи и антицелулитни процедури
  • кремове за очи, устни, лице, дневни кремове, нощни кремове
  • тоалетни млека, гелове, препарат за почистване на кожата
  • пилинг - маски за лице
  • шампоани и балсами
  • хранителни и диетични добавки
  • подправки
  • храна за видове аквакултури като охлюви и морски таралежи, евентуално скариди
  • храна за животни
  • торове за обработка на почвата

Използване на алгинът, получен от гигантсия келп:

Извлеченият алгин от водораслите се използва като емулгатор и свързващо вещество в кулинарията, фармацевтичната и козметична индустрия. Влага се в широка гама от храни, включително десерти, гелове, миксове от млечни шейкове, млечни продукти, консервирани храни, сосове за салати, миксове за кейк, целувки. Освен това се използва за стабилизиране на бира.

Хидрофилно-колоидните му свойства са полезни освен при производството на храни и при производството на лекарства, козметика и строителни материали, фуражни, фармацевтични продукти и торове. Първоначално алгин се използва за контрол на вискозитета на уплътняващи съединения за запечатване на консервени кутии, но впоследствие фирми са развили много други приложения за него, например като високоефективен удебеляващ, стабилизиращ, суспендиращ и желиращ агент. Алгинът влиза в състава още на покрития на хартия, печати върху текстил и заварявани покрития.

В Macrocystis pyrifera липсват танини, което ги прави вкусни, в сравнение с други видове кафяви водорасли, и понякога се консумират сурови.

Разлагащият се гигантски келп в дълбините на водата, служи за храна на много морски създания. Много от тях се прикрепят към водорасловия ствол по време на дневния си сън.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаХрани и ястияХранене при...СъставкиНовиниЗаболявания (МКБ)ЛеченияФизиологияДиетиИсторияСпортПроизводителиИнтервютаНормативни актовеОткрития