Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Трилистен коптис

Трилистен коптис

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Трилистен коптис - изображение

Трилистен коптис (Coptis trifolia, Coptis groenlandica) представлява многогодишно растение, принадлежащо към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Известно е още с имената threeleaf goldthread, goldenthread и savoyane.
Дългото златисто-жълто подземно стъбло дава името на растението. Тази негова част се дъвче от индианците за облекчаване на язви в устата.

Устройство на трилистен коптис

 

Трилистният коптис израства на височина от 0,2 до 0,5 метра. Листата са вечно зелени, състоящи се от 3 дяла, с дръжки започващи растежа направо от земята.

 

 

 

 

 

Цветовете на растението са хермафродитни. Състоят се от бели чашелистчета. Венчелистчетата са от 4 до 7 на брой, оцветени в жълто. По-малки са от тичинките, а самите те са многобройни и подобни на нишки с деликатни прашници. Цъфтят през месец май.

 

 

Разпространение на трилистен коптис

Вирее на морско равнище до 1500 метра. Ареалът му на разпространение обхваща Северна, Източна и Северо-Западна Америка и от Северна Азия до Япония. Предпочита влажна почва и шарена сянка за своето развитие.

Използваема част на трилистен коптис

Годни за консумация части: листа.

Химичен състав на трилистен коптис

Основното вещество, съдържащо се в билката е берберинът. На него се дължат лечебните й свойства.

Лечебни свойства и приложение на трилистен коптис

Въпреки, че никой не споменава конкретно токсичността на растението, трябва да имаме впредвид, че този вид принадлежи към група, която съдържа много видове, които са леко токсични и затова е разумно да се отнесем към това растение с известна предпазливост. Коренът на трилистният коптис се събира през есента и се изсушава, за по-нататъшна употреба.

Свойства на трилистен коптис:

  • антибактериални;
  • противовъзпалителни;
  • астрингентни;
  • успокоителни;
  • тонични.

Goldenthread е много горчива билка, която преди е билa изключително цененa и широко използвана в Северна Америка от местните индианци и от заселниците. В съвременното билколечение е малко използвана. Основно се прилага за лечение на всякакви възпаления в устната кухина. Изсушените корени, стъбла и листа са с противовъзпалително действие, стягащо, седативно, стимулиращо стомаха и общо тонично.

Ценно лекарство е за локално приложение при кандидоза при деца. Използва се също и за гаргара при болки в гърлото. Съобщава се, че е полезен при лечение на диспепсия. Поради съдържанието на алкалоида "берберин", трилистният коптис действа леко успокоително, противовъзпалително и антибактериално.

От трилистният коптис се приготвя билкова безалкохолна бира, като се вари заедно с още две билки - кора от лавров корен и ирландски мъх. Получената напитка е с горчив вкус и жълт цвят. Самостоятелно трилистният коптис се използва като подправка. От стъблата и листата на растението се получава жълта боя. Може да се отглежда като основна растителна покривка в градините, от която се получава торф.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияЛеченияХрани и ястияНовиниАлт. медицинаХранене при...ДиетиПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияИзследванияСпортКлинични пътекиФизиология