Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asphodelaceae (Асфоделови) Бърдун, Бял бърдун

Бърдун, Бял бърдун

Сем. Asphodelaceae (Асфоделови)

Бърдун, Бял бърдун - изображение

Бърдун, Бял бърдун (Asphodelus albus) представлява тревисто, многогодишно растение, красиво цъфтящо и принадлежащо към семейство Асфоделови (Asphodelaceae).         

Устройство на бърдун

бърдун

Билката израства до 120 сантиметра височина. Има грудковидни корени. Развива тесни, до 2 см широчина, и дълги 50-70 см листа, прорастващи от основата на стъблото. Те са със сивкаво-зелено оцветяване, което е резултат от восъчното им покритие.

Съцветието, което има дължина от около 40 см и гроздовидна форма, се състои от множество малки, подобни на фуния, бели цветчета. Те са образувани от дълги тичинки, ланцетовидни венчелистчета наброяващи 6, кафеникави прицветници и къси цветни дръжки. Общата им големина е 4 см в диаметър. Месеците, през които се наблюдава цъфтежът са април, май и юни. Плодовете представляват яйцевидни, жълто-зелени капсули. Съдържат семена, обикновено с дължина 8–10 мм.

Разпространение на бърдун

Бърдунът расте по Средиземноморието. Обикновено се среща в ливадите и пустоща на Централна Испания, Югозападна Франция и по южните Алпи до Западните Балкани до надморска височина от 2000 метра. Намира се и в Африка, главно на либийска територия. Местата, които предпочита за своето развитие са планински пасища, храсталаци и ливади, както и  почви с високо съдържание на вар. Бърдунът е широко разпространен в България.

Използваема част на бърдун

С медицински цели се използват корените на бял бърдун, като се събират през пролетта и се сушат за по-късна употреба. Те се консумират като храна, но тъй като съдържат алкалоида асфоделин, това не е особено препоръчително.

Химичен състав на бърдун

В грудките на билката е открито високо количество скорбяла; атрахинони, въглехидрати, инулин.

Лечебни свойства и приложение на бърдун

цветове на бърдунБелият бърдун притежава свойствата на кръвоочистващо, противодерматитно, омекотяващо, детергентно и успокояващо средство. Отвара от корените му се прилага при кожни проблеми, включително възпалителни такива (циреи, акне и др.) и за промиване на рани. Използва се главно външно при споменатите заболявания, както и за просветляване на лунички. Приеманa e вътрешно като лекарство за кашлица.

Други употреби на бял бърдун

Поради богатото съдържание на скорбяла в корените на белия бърдун, те могат да се използват като храна за преживните животни. От ферментиралите корени може да се получи алкохол.

Растението е ценено и заради своята висока декоративна стойност.

В Древна Гърция белият бърдун се свързва с траур и смърт. Неговото присъствие по време на погребение се счита за улеснение прехода на мъртвите към Елисиум. В един по-съвременен профил, професор Снейп информира Хари Потър във филма "Хари Потър и философския камък", че коренът на асфодела (бял бърдун) е съставка в еликсира за приспиване, известен като "проектът на живата смърт".

Внимание!

Коренът на растението е отровен. Всеки прием на бърдун трябва да бъде консултиран с лекар или специалист в областта на билколечението. При пациенти, страдащи от заболявания на стомаха и бъбреците (гастрит, нефрит), билката трябва да се изпозлва с повишено внимание.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Asphodelus_albus
https://bgflora.net/families/liliaceae/asphodelus/asphodelus_albus/asphodelus_albus.html
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=281861&isprofile=0&
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Asphodelus+albus
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/asphodelus-albus=asphodel.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...НовиниЛюбопитноИсторияЛеченияСпециалистиСнимкиСпортИзследванияЗаведения