Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales сем. Lithraceae Индийски люляк, Лагерстремия

Индийски люляк, Лагерстремия

сем. Lithraceae

Индийски люляк, Лагерстремия - изображение

Индийски люляк, Лагерстремия (Lagerstroemia indica, Crape myrtle) представлява красиво цъфтящ храст или дърво, което се класифицира към семейството Lythraceae. В Обединеното кралство, Lagerstroemia indica печели наградата за градинарски заслуги на Кралското градинарско дружество.

Устройство на индийски люляк

листа на индийски люлякLagerstroemia indica е многостъблено, широколистно дърво или голям храст. Израства на височина до 8 метра. Короната му е широка, плоска или овална, изправена като ваза или с друга подобна форма. Кората му е гладка, розово-сива на петна, като всяка година се бели и израства нова. Листата също окапват всяка зима, като оформят грандиозен цветен килим под дървото. Те са малки, гладки, кръгли или овални, отначало тъмнозелени, сменящи се на жълти, оранжеви и червени през есента. Разположени са срещуположно по клончетата.

цветове на лагерстремияЦветовете могат да бъдат бели, розови, лилави, карминено лилави, лавандулови, червени, събрани в метличести съцветия. Образува твърди, овални по форма и тъмно кафеви плодчета.

Изключително декоративно растение е и широко култивирано. Има много сортове, с размери от 1 до 8 метра височина. Младите растения растат сравнително бързо и често цъфтят още през първата година след засаждането им. Най-добрият момент да се извършва резитбата е през пролетта, за да се насърчи нов растеж.

Разпространение на индийски люляк

Растението живее в Югоизточна Азия, Китай, Корея и Япония. Засадени на слънце или под навес, видът е популярен гнездещ храст за пойни птички. Открива се по тревисти места, до скали, в покрайнини на гори, по плодородни полета, както и на полу-сенчести места. Lagerstroemia indica е растение от топлия умерен пояс, но е широко отглеждано от умерената зона до тропиците. Издържа ха до -10 градуса температури. Растението изисква много горещо и влажно лято, за да расте добре.

плодове на индийски люлякLagerstroemia indica е широко разпространен декоративни храсти или малко дърво, което е избягало от отглеждането и се натурализира на отпадъци, нарушени терени, открити тревни съобщества и покрай крайпътни райони в голямо разнообразие от климатични райони в тропическите и субтропичните региони на света. Тя има много агресивна и гъста коренова система, която може да изпревари местните видове. Той е регистриран като инвазивен вид в Южна Африка, Белиз, Куба, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

В Съединените щати Lagerstroemia indica е много популярен цъфтящ храст или малко дърво. Ниските нужди от поддръжка го превръщат в удобен за засаждане в паркове, покрай тротоари, магистрални медиани и паркинги. Подобно на южната магнолия, индийският люляк е символ на американския юг заради обширното му засаждане и способността му да процъфтява в горещи и влажни летни климати с редовни валежи. Това е един от малкото дървета / храсти, които предлагат брилянтен цвят в края на лятото и през есента, в момент, когато много цъфтящи растения са изчерпали своя цъфтеж. В сухия климат, той изисква допълнително поливане и сянка в най-горещите зони. Растението трябва да има горещо лято, за да цъфне успешно, в противен случай ще покаже слабо цъфтене и е по-уязвимо към гъбични заболявания.

лавандулова лагерстремияИндийският люляк е издържлив на студ, поради което градинарите от северните страни го третират като многогодишно растение. Твърде много поливане и прекомерно наторяване може да намали издръжливостта на студа, защото стимулира нов растеж късно през сезона, който няма време да се вдървеси.

Този вид люляк не е придирчив към типа на почвата, но изисква добър дренаж за да вирее добре. През летните месеци трябва да се полива редовно.

Lagerstroemia е често срещано насаждение в южноатлантическите държави и се превръща във все по-често срещан храст в средноатлантическите държави по целия път през крайбрежните райони на Масачузетс. Тя също така процъфтява в средиземноморския и пустинния климат в Южна Калифорния, Аризона и Невада, а също и в Австралия.

Лечебни свойства и приложение на индийски люляк

Дървото се прибира от дивата природа за местна употреба като лекарство и източник на дървесина. То се използва в проекти за стабилизиране на почвата и е много ценно декоративно растение.

кора на индийски люлякКората на стъблото на лагерстремията притежава следните свойства:

  • температуропонижаващо;
  • стимулиращо;
  • кръвоспиращо.

Кората, цветята и листата на индийския люляк се считат за драстично лаксативно средство. Паста от цветята се нанася външно върху порязвания и рани.

Коренът е стипчив, детоксикант и диуретик. Използва се под формата на гаргара. Семената на билката имат наркотични свойства.

Други употреби на индийски люляк

Бялата до светло кафява дървесина е твърда. Предоставя полезен дървен материал с отлично качество.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Lagerstroemia_indica
https://plants.ces.ncsu.edu/plants/all/lagerstroemia-indica/
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Lagerstroemia+indica
http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Common%20Crape%20Myrtle.html
http://hort.ufl.edu/trees/LAGINDA.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниАлт. медицинаСнимкиИзследванияСпорт