Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Бразилска мента

Бразилска мента

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Бразилска мента - изображение

Бразилска мента (Hyptis crenata, Brazilian Mint) представлява храстовидно, красиво цъфтящо растение. Класифицира се към семейство Устноцветни (Lamiaceae). В проведени изследвания върху билката за нейните свойства, британски учени установяват, че обезболяващото й действие е подобно на това на известните до момента аналгетици. В Германия, билката е одобрена като обезболяващо средство, което се взема без рецепта.

Устройство на бразилска мента:

бразилска мента

Растението се развива под формата на храст. Цялото е покрито с фини, белезникави власинки.

Листната му маса е с подобна структура на тази на обикновената мента. Горната повърхност на листата е релефна, с изразени листни вени и оцветена в тъмно зелено, а долната е по-светла. Листенцата са срещуположно подредени по стъбълцата.

 

цвят на бразилска мента

 

 

Цветовете на бразилската мента са бели, събрани в гъсти съцветия, множество на брой в едно. Съцветията са терминални и разположени на дълги цветни дръжки.

 

 

 

Разпространение на бразилска мента

Родина на растението са Боливия и Бразилия.

Използваема част на бразилска мента

С лечебна цел се употребява листната маса на растението. От нея се извлича и етерично масло, което също притежава лечебни качества.

Химичен състав на бразилска мента

Проведени са множество изследвания на растението относно неговото действие върху организма. Предстоят задълбочени такива, засягащи химичният състав на бразилската мента. Целта е да бъдат изолирани веществата в нея, които действат предимно болкоуспокояващо.

Приложение на бразилска мента

Има предположения, че растенията от род Hyptis имат терапевтични свойства насочени към облекчаване на болката и борба с възпалението и рака.

Състояния и заболявания, при които се прилага бразилската мента:

  • главоболие;
  • стомашно неразположение;
  • грип;
  • настинка;
  • болки при менструация.

Научни данни, сочат че запарка от бразилска мента притежава лечебни качества подобни на аспирина. На този етап от изучаването на билката се цели да бъдат изолирани тези вещества от нея, които за в бъдеще биха се превърнали в цялостен заместител на синтетичните аналгетици. В тази посока, учени от Университета в Нюкасъл работят заедно с билколечители от Бразилия. Изследователите дават чай на лабораторни животински модели, който представлява еквивалентна доза на това, което билкарите използват за пациентите си. Те третират три групи животни - с чай, с противовъзпалителното средство индометацин и с вода (контролна група).

В доклада се съобщава, че ефектите на бразилската мента, облекчаващи болката, се увеличават в продължение на 24 часа след прилагането й в ниска доза (15 мг / кг) или висока доза (150 мг / кг). Установено е, че този ефект е подобен на този на противовъзпалителното лекарство индометацин, докато обикновената вода разбира се няма ефект. Сравнителни резултати се наблюдават при експеримент, при който мишките се инжектират в корема с оцетна киселина - силно дразнещ агент.

В същото това изследване е обърнато внимание и на следното: съдържа ли този вид мента салицилова киселина? Установено е, че съдържание на такова вещество в растението няма.

Изследователите заключават, че Hyptis crenata има болкоуспокояващи свойства, които са ефективни при ниски и високи дози. Бъдещите цели за тях са да се открият активните болкоуспокояващи съединения в растението и да се разберат механизмите, по които облекчават болката. Плануват се научни изследвания на действието на билката върху хора, за да се направят окончателни заключения относно нейните болкоуспокояващи ефекти. Като контраст на написаното до тук, бразилските местни жители не се нуждаят от такъв род проучвания. За тях бразилската мента е всичко от което се нуждаят когато искат да спрат болезнения процес на което и място в тялото да се намира той.

Гастропротективни ефекти на етеричното масло (EOHc) от Hyptis crenata при стомашна язва в животински модели

В Бразилия листата на растението са били използвани в традиционната медицина за лечение на стомашно-чревни заболявания, включително стомашни язви. За експерименталното потвърждение на антиулцерогенната активност и гастропротективните ефекти на етеричното масло, извлечено от листата на бразилска мента, са използвани модели на стомашни язви при мишки.

Резултатите показват значително инхибиране развитието на стомашните лезии, предизвикани от абсолютен етанол, при мишките, предварително лекувани с масло от бразилска мента (EOHc), при дози от 30 и 100 и 300 мг / кг маса в сравнение с контролната група животни. Предварителното третиране с EOHc води до намаляване на липидната пероксидация, индуцирана от етанола. Също така, EOHc (в доза 300 мг / кг) води до гастрозащитен ефект срещу стомашните язви, индуцирани от индометацин. В процеса на изследване е установено и ускорено изпразване на стомаха след прием на билката.

В заключение - EOHc упражнява гастропротективен ефект, който се изразява в значително инхибиране на стомашните лезии в моделите на язва, индуцирани от етанол и индометацин, които могат да бъдат свързани с ускоряващия ефект върху изпразването на стомаха и намаляването на окислителните увреждания в него. Получените данни предполагат потенциално терапевтично приложение на EOHc при лечението на стомашни язви.

Начин на употреба:

  • отвара – сварявате няколко сухи листа от бразилска мента за 30 минути. Течността се прецежда и пие.
  • запарка - накиснете за кратко няколко листа от билката в чаша гореща вода. Прецедете и изпийте.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org

http://www.nhs.uk

http://www.besthealthnutritionals.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.actahort.org/books/972/972_13.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияРецептиАлт. медицинаДиетиЛюбопитноИсторияСнимкиЛайфстайлХранене при...ПсихологияНовиниФизиологияВидеоСпортБотаникаКлинични пътекиПроизводителиСпециалисти