Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales Сем. Malvaceae (Слезови) Баобаб, Адансония

Баобаб, Адансония

Сем. Malvaceae (Слезови)

Баобаб, Адансония - изображение

Баобаб (Adansonia digitata) представлява дървесен вид, който е представител на семейство Слезови (Malvaceae). Към рода се причисляватоще девет вида. Наименованието баобаб произлиза от арабски език, което буквално в превод означава "баща на семената". Научното название на дървото - адансония, произлиза през 1749 година на остров Сор в Сенегал.

Устройство на баобаб

баобабБаобаб е известен със своите необичайни размери. То е едно от най-дебелите дървета в света - със средна обиколка на ствола 10.9 метра, височина 18-25 метра. В горната част е разделен на почти хоризонтални клони достигащи до 38 метра в диаметър. По време на сухия сезон, дървото придобива много интересен вид, сякаш расте с корените нагоре. В дъждовния сезон баобаб може да абсорбира вода подобно на гъба, което обяснява необичайната дебелина на тези дървета.

Всъщност, адансонията представлява огромен воден резервоар, който е способен да акумулира до 120 хиляди литра вода.

Цветовете са с големина до 20 сантиметра, бели и имат пет на брой венчелистчета. Притежават много характерна гнилостна миризма.

Плодовете са продълговати, приличат на краставици или пъпеши, покрити с гъста окосмена кожа. Във вътрешността им е разположена плодова пулпа, която презрява и изсъхва.

Разпространение на баобаб

разпространение на баобабТози дървесен растителен вид е характерен за австралийската пустиня и сухите савани на тропическа Африка. Среща се главно пустинни райони, тъй като са пригодени да издържат при условия на екстремна суша. Баобабите са важни като места за гнездене на птици, по-специално на петниста въртележка и някой видове тъкач.

Използваема част на баобаб

С разнообразни цели се употребяват кората, листата, плодовете и семената на дървото.

Химичен състав на баобаб

баобабВ химичния състав на адансонията се съдържат органични киселини като лимонена, винена, ябълчна и янтарна киселина. От семената на плодовете се добива масло, което притежава богато съдържание на олеинова, линолова и линоленова киселина. Друга важна съставка на етеричното масло са циклопропеновите мастни киселини и терпеноидите - а- и р-амирин палмитат, бета-ситостерол и урсолична киселина.
През 80-те години на двадесети век индийски изследователи са идентифицирали два нови флавонови гликозида в корените на баобаб. Те са 3,7-дихидрокси флаван-4-он-5-0-?-D-галактопиранозил (1- глюкопиранозид от бензеновия екстракт на неразтворимата във вода фракция на етанолов коренов екстракт и кверцетин-7-0-?-D-ксилопиранозид.
Плодовата пулпа на адансонията притежава високо съдържание на захари, аминокиселини (пролин, хистидин, левцин, аргинин, метионин, валин и тирозин), витамин C (107 mg/100 g), калций, магнезий и пектин (23.4-33.8 mg/100 g, в зависимост от сортовете и географското разположение на което виреят дърветата).

Лечебни свойства и приложение на баобаб

баобабОще в далечното минало в Южна Африка листата, корта и плодовете на баобаба са използвани като хранителен източник и с медицински цели. Доказано е, че кората притежава стягащи свойства и традиционно е употребявана при настинки, треска и грип. Африканците приготвяли отвара от прясна баобабова кора, която се приемала по няколко пъти дневно до отшумяване на грипните симптоми. Дървесината и семената притежават противовъзпалителни и антипиретични свойства, които и до днес се прилагат в африканската народна медицина. Друго приложение с медицински цели адансонията намира при диария, дизентерия, едра шарка, морбили, хемоптиза (кашляне на кръв) и като обезболяващо средство. За дизентерия листата на баобаб се прилагат перорално или се натрошават в напитка. Листата могат да се прилагат под формата на компреси за лечение на паразитни кожни инфекции.

По време на дъждовния сезон в Африка, когато водата се задържа в кората на дърветата, баобабът представлява източник на вода за животни – слонове, импали и други. В края на сезона те ядат падналите листа от дърветата. Младите корени от адансония се използват от местните африканци като хранителен източник. Плодовете се използват за приготвяне на освежаващи напитки. Семената и пулпата имат висока хранителна и енергийна стойност и могат да се употребяват като заместител на кафето.

Лечебни свойства на баобаб:

 • противораково - обикновено противораковата активност не е характерна за растенията от семейство Слезови, но научни изследвания доказват антитуморното действие на баобаб. В Сенегал и Гвинея адансонията ефективно се прилага под формата на отвари и лапи при туморни образувания. Въпреки това, не са изучени биоактивните съставки, отговорни за това действие;
 • хепатопротективно - изследвания, извършени in vitro в Саудитска Арабия показват, че водните екстракти от пулпа от А. digitata показват хепатопротективна активност срещу тетрахлорметан, приложен при плъхове. Консумацията на баобабов плод играе важна роля срещу вредните фактори, увреждащи черния дроб. Механизмът на хепатопротекция се дължи главно на тритерпеноидните съединения, бета-ситостерола, бета-амирин палмитата, алфа-амирина и урсоличната киселина;
 • противовирусно - извършен е експеримент, при който плодовата пулпа и семената са поставени в три различни разтворителя – вода, метанол и диметилсулфоксид (DMSO). Учените сравняват получените три екстракта, с цел да определят минималната концентрация, необходима за инхибиране на три различни вируса – херпес симплекс, грипен вирус и респираторен синцитиален вирус. В края на експеримента е направена оценка на въздействието на екстрактите върху секрецията на цитокини интерлевкин IL6 и IL8 в човешките клетъчни култури. Цитокините са клетъчно-сигнализиращи протеини, които играят важна роля в имунната система. Листните екстракти от баобаб проявяват най-мощните антивирусни свойства, особено DMSO извлекът. Екстрактите от пулпата и семената са по-слабо активни срещу вируси, но все пак показват значителни резултати;
 • антипиретично - при състояния на треска, приема на отвара от листата на баобаб значително по-бързо подпомага преодоляването й;
 • антиоксидантно - антиоксидантните свойства на баобаб са свързани главно със съдържанието на витамин C и антиоксидантните микроелементи. Те притежават способността за улавяне на реактивни кислородни видове, които са свързани с развитието на дегенеративни заболявания.

Заболявания и състояния, при които се прилага баобаб:

 • треска;
 • грипни състояния;
 • интоксикации;
 • херпес симплекс;
 • алергични кожни състояния;
 • диария;
 • бъбречни заболявания;
 • болки в ставите.

Начин на приложение:

баобаб

 • плодовата пулпа се разтваря във вода или мляко и да се използва като напитка, сос или ферментационен агент при варене и печене;
 • прахът се използва в бодибилдинга и като фитнес добавка, поради високото съдържание на витамини и микроелементи;
 • дървесината от гниещите и загиналите от мълния дървета се разпростира из полетата и изпълнява функцията на естествена тор;
 • във флоралната декорация баобаб се оформя под формата на бонсай за украсяване на градини и помещения;
 • пепелните останки от баобаба, както кората и семената му се употребяват за приготвяне на сапуни;
 • от корените на адансония дигитата се извличат червени багрила, подходящи за боядисване на тъкани;

баобаб

 • чрез дестилация на семена от баобаб се извлича масло, което притежава мощни регенериращи и подхранващи кожата лечебни свойства. Освен с козметични цели, при нагряване маслото от адансония излъчва специфичен аромат, който отблъсква насекомите;
 • в африканските държави баобабът представлява суровина за получаване на ценни влакна, които се добиват след специална преработка на коренищата. Те се използват за направа на здрави въжета, рогозки, примки, въдици, струни за музикални инструменти, легла и пружини. От влакната могат да бъдат изтъкани водоустойчиви шапки и дрехи.

Интересно за баобаб:

Дървото присъства като литературен образ в книгата "Малкият принц" на Антоан де Сен-Екзюпери. В историята баобабите са представени като „зли“ растения, които трябва да бъдат изкоренени, за да не завладеят цялата планета.
В Замбия местните жители вярват, че баобабите са обитавани от призрачни питони, които обитават кухините на дървото.
По поречието на река Лимпопо се смята, че когато малките момчета се къпят във вода, използвана за накисване на кора от баобаб, ще пораснат здрави и силни.

Внимание!

За момента няма достъчно научни данни за вредни въздействия на баобаб върху организма. Възможни са алергични реакции при употребата на маслото от семената при чувствителна кожа.

Още по темата:

4.3, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.researchgate.net/publication/307815399_Medicinal_uses_of_Adansonia_digitata_L_An_endangered_tree_species
https://en.wikipedia.org/wiki/Adansonia_digitata#Naming_and_description
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1260/baobab
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S222116911530174X
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Adansonia+digitata
https://www.medicalnewstoday.com/articles/306445.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаМикробиологияНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияИсторияИзследванияФизиологияЗдравни съветиХранене при...РецептиКлинични пътекиСъставкиЕ-тата в хранитеЛайфстайлСпортХрани и ястия