Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Естествени средства и методи за превенция и лечение на херпес по тялото

Естествени средства и методи за превенция и лечение на херпес по тялото

Естествени средства и методи за превенция и лечение на херпес по тялото - изображение

Най-честата локализация на херпесите е областта на устата или гениталиите, като в по-голямата част от случаите конкретният причинител е Herpes simplex. Възможно е обаче, херпеси да се появят и в останалата част на тялото. Засягане на кожата в областта на раменете, долната част на краката или други части на тялото са рядко срещани, но възможни, особено, ако кожата в тези области е с нарушена цялост и е влязла в контакт с вируса-причинител.

Два допълнителни видове херпес - Herpes gladiatorum и Herpes zoster по-често са отговорни за появата на херпес в частите на тялото, различни от устата и гениталиите.

Herpes gladiatorum (гладиаторски херпес) е инфекция, която се среща особено често сред гимназисти гладиаторски херпеси трениращи борба. Лезиите обикновено се появява по лицето, шията, раменете и ръцете под формата на мехурчест обрив с гроздовиден вид, които могат да бъдат болезнени или безболезнени. Тези мехурчета може да се развият и в долната част на краката. Борците са изложени на по-висок риск поради близкия контакт с тялото на противника по време на мачовете. Хора, които не практикуват този спорт са не по-малко уязвими на инфекцията, ако влязат в контакт с човек, който носи вируса. Изявата на гладиаторския херпес обикновено продължава 7 до 10 дни, след което заразността рязко се понижава.

Както херпеса на устата или гениталния херпес, Herpes gladiatorum също може да бъде рецидивиращ, особено под влияние на фактори като стрес или излагане на слънце.

Херпес зостер е вирусна инфекция, засягащи сетивните нервни клетки, причинена от Varicella zoster Херпес зостерvirus (варицела зостер вирус) - същият вирус, който причинява и варицелата. След като човек е преболедувал от варицела, вирусът остава в латентно състояние в дорзалните ганглии на гръбначния мозък. По-късно в живота, стрес или болест може да активират вируса отново и да се развие херпес зостер. Той може да се появи в различни области на тялото и е най-често срещаният херпес, засягащ крайниците и торса. Характеризира с болка по хода на нерва и неговите клонове и поява на мехури върху кожата, по протежение на нерва. По време на изостряне обикновено настъпва силна болка в засегнатите райони. Тогава се развиват изключително много болезнени и сърбящи мехури, с продължителност около 7-14 дни. В крайния етап се образуват кори и струпеи, които падат. Понякога обаче, болката може да продължи, дори когато мехурите са изчезнали, особено в по-напреднала възраст. Това може да продължи с месеци и дори да бъде по-болезнено от първоначалната инфекция.

Как се лекува херпес?

Конвенционалното лечение на херпес включва прием на антивирусни препарати, а когато е необходимо антидепресанти, анти-епилептични или опиати. Това обаче са медикаменти, които трябва да се отпускат единствено и само от квалифициран лекар и под наблюдение на такъв. Тези лекарства помагат за намаляване на продължителността на острата фаза на инфекцията и намаляване на симптомите, свързани с нея. Някои природни лечения също могат да бъдат ефективни в облекчаване на болката и дискомфорта от херпес-вирусите. Те могат да бъдат използвани съвместно с други медикаменти или може да ги използвате самостоятелно, докато инфекцията отшуми. Преди всичко, най-добрият начин за по-бързо отшумяване на лезиите на херпес е да пазите огнищата сухи и чисти. За по-бързо възстановяване може да са от полза:

Хладна вана

Хладна вана срещу херпесСтудената вода може да помогне за облекчаване на болезнените и неприятни херпеси по тялото. Накиснете се в леко хладка вода в продължение на няколко минути и след това, подсушете кожата добре. Не използвайте прекалено студена вода, тъй като това може да доведе до по-голяма болка.

Изперете всички кърпи и тъкани, които влизат в контакт с кожата, като използвате най-високата възможна температура. Отворени мехури или одраскана кожа могат да предават вируса на друг човек при пряк контакт. Рискът е нисък, но все пак е по-добре да се внимава.

Нишесте и овесена каша

Вана с овесена каша или нишесте също може да се използва за успокояване на раздразнени и болезнени лезии от херпес зостер. Добавете ги към хладка вана, тъй като горещата вода може да раздразни и влоши допълнително обрива.

Кафе

кафе срещу херпесИзползването на студено черно кафе върху засегнатите зони е добър домашен лек за намаляване на херпесите.

Пригответе чаша силно кафе и го оставете да се охлади. След това, с памучен тампон нанесете от него върху лезиите и оставете да изсъхне. Повтаряйте това в продължение на няколко дни.

Натурални болкоуспокояващи

Някои кремове, съдържащи капсаицин могат да бъдат от полза за намаляване на болката, причинена от херпес зостер. Капсаицинът представлява екстракт от лют червен пипер и в продължение на векове е използван като естествено болкоуспокояващо. Следвайте инструкциите на продукта и не прилагайте крема в по-големи количества или честота, отколкото описаните на продукта. Тези кремове не могат да ускорят оздравяването, но могат да направят херпеса значително по-безболезнен.

Билки

билки срещу херпесМоже да си приготвите билков лек срещу херпес с помощта на следните билки:

 • овес
 • жълт кантарион
 • ехинацея
 • шлемник (Scutellaria laterifolia)

Смесете по една супена лъжица от изсушените билки, пригответе тинктура от тях и приемайте 4 пъти на ден по време на обострянето на херпесите.

Масло от мента

Локално приложение на масло от мента може да бъде от полза за намаляване на болката. Нанасяйте 2-3 пъти на ден.

Мляко

млякоДобре известно е, че суровото мляко е много добър природен лек за рани по тялото.
Нанесете студено мляко върху зоната засегната от херпес и оставете в продължение на 15 минути. След това измийте мястото и това подсушете.
В Млякото се съдържа характерен вид мазнина (monocarpin), която помага за убиване на херпес вирусите.

Витамин С

Няколко изследвания са показали, че витамин С потиска размножаването на вируса, така че, допълнителният му прием може значително да намали изострянето на инфекцията. Витамин С има решаваща роля в производството на колаген – протеин, участващ в образуването на съединителната тъкан, а това е важно за растежа на нова тъкан и оздравителния процес. Също така, е антиоксидант, който помага за изчистване на организма от свободните радикали. Освен това е установено, че хората с херпес зостер имат понижени нива на витамин С в организма. Докладвано е значително понижение на болката и подобрено качество на живот на пациентите, получавали витамин С венозно (i.v).

Аскорбил палмитат

Аскорбил палмитат представлява мастноразтворима форма на витамин С, което означава, че може да се съхранява в клетките, за разлика от аскорбиновата киселина, която не може да се съхранява така, тъй като е водоразтворима.

От полза може да са и добавки на витамин В комплекс и лизин.

Масло от кайсия

Масло от кайсия

 В него се съдържат омега-3, омега 6 и омега-9 мастни киселини. Също така, е с високо съдържание на витамин А и Е. Помага за успокояване на дразненето от дерматит и екзема. Когато се комбинира с масло от жълт кантарион, може да се използва и като противовъзпалително с приятен охлаждащ ефект.

 

 

Терапия с микроток

терапия с микроток

Тази терапия включва използване на изключително ниски нива на електрическо напрежение (микроток) с цел лечение на нервни и мускулни болки, възпаление и други здравни условия. Пациенти с херпес зостер са докладвали значително подобрение на състоянието и намаляване на рецидивите.

Терапията с микроток (известна като Frequency Specific Microcurrent) представлява природен, алтернативен метод на лечение, приложим за лечение на нерви, увреждания на междупрешленните дискове, мускулни болки и много други условия, използвайки ток със специфични честоти и малка сила. За кратко време, този вид терапия предизвиква драматични промени в тъканите, което я прави незаменим помощник при лечение на болка и много други здравословни проблеми. Характерно за тази терапия е, че е:
•    бърза
•    безопасна
•    неинвазивен
•    естествена алтернатива
•    клинично доказана
•    разпространена в цял свят

Освен това, се съчетава изключително добре с натуропатия и хранителни добавки.

Предимствата на терапията с микроток включват:

 • Ускорява зарастването на тъканите
 • Подобрява оксигенацията и клетъчното възстановяване
 • Намалява възпалителните химикали в тъканите
 • Способства за повишени нива на ендорфин
 • Повишава клетъчната енергия
 • Увеличава синтеза на протеини с до 70 %
 • Възстановява функцията на надбъбречната жлеза
 • Усилва имунната функция
 • Облекчава болката
 • Намалява мускулните спазми
 • Подобрява кръвоснабдяването на увредените области
 • Ускорява и подобрява усвояването на други продукти

Терапията работи на принципа на биологичния резонанс. При правилна честота, микротокът е в състояние да резонира с биологичните тъкани. След като тъканта се промени и стабилизира, изглежда, че при осигуряване на оптимално ниво на хранителни вещества и кислород, тя е в състояние да остане в новата конфигурация.

Резултатите варират при отделните случаи, като в голяма степен зависят от тежестта на състоянието, храненето, начина на живот.

По време на самата терапия не се усеща болка или дискомфорт. Това прави терапията много лесна и удобна за приложение.

Не са докладвани сериозни рискове или нежелани ефекти от терапията с микроток.
Известни противопоказания за приложението могат да бъдат наличие на пейсмейкър или бременност.

Традиционна китайска медицина срещу херпес

Традиционна китайска медицина

Често пациенти питат дали традиционната китайска медицина (ТКМ) може да излекува това състояние - не, не може да премахне напълно всички следи от вируса в организма, но може да направи така, че избухвания да се наблюдават изключително рядко. Херпесът, във всичките му проявления подлежи на изключително добър контрол от ТКМ. Като, характерно за нея е, че колкото по-тежък е проблемът, толкова повече време ще е необходимо за лечението. Въпреки това, намаляване на честотата на пристъпите може да настъпи относително бързо.

Традиционната китайска медицина (ТКМ) лекува херпесните инфекции чрез две стратегии. Първо, билки, които имат доказан ефект върху вируса и на второ място, билки, които повлияват конституцията и защитните сили на пациента. В зависимост от конкретния причинител на херпес-а, подходя към терапията може да варира в известни граници:

Лечение на лабиален херпес според ТКМ. Лабиалният или лицев херпес засяга най-често устните, но може да се пови в близост до носа или окото (очен херпес). Обикновено причинителят е Herpes simplex 1, докато Herpes simplex 2 по-често е отговорен за случаите на генитален херпес.

Според схващанията на традиционната китайска медицина характера на инфекцията и симптоматиката са знак за "Fire Toxin" и "Damp Heat". Това са характерни за този вид медицина термини, които имат чисто описателно значение. Всяка инфекция, вирусна или бактериална се смята за вид токсин.

Fire Toxin се използва за всички състояния, които са свързани в известна степен със загряване. Изявата на херпеса се приема също като горещо, огнено състояние, което е функция на изгаряне и фактори като слънчева светлина, топлина, повишена температура или пикантни храни са влошаващи фактори.

Damp Heat се използва за всяко състояние, включващо наличие на влага, инфекция и мехури пълни с течност.

Лечението и целите му може да бъдат разделени на такива в краткосрочен и в дългосрочен план. В краткосрочен план, целта е да се спре или ограничи предстоящо обостряне, а това до голяма степен зависи от началото на лечението. Ако билките се примат още при първите признаци на изтръпване и повишена чувствителност, появата на кожна лезия може да бъде напълно предотвратена. В дългосрочен план, лечението цели да се разредят или напълно да се премахнат изострянията. За да се постигне това, е необходимо първо да се изясни коя е причината за честите изостряния на инфекцията. Според ТКМ възможностите са две - Liver Fire и недостатъчност на Чи.

Liver Fire. При това състояние, лицето страда от предварително натрупване на топлина и огън и това води до отключване на патогена. Обикновено, този тип пациенти са силни, със здрава физика, а езикът им е силно зачервен. Този модел може да се развие след продължителна неудовлетвореност, несполуки и чувство за безизходица или продължителна консумация на силно затоплени храни, като меса на скара. И тъй като пожарът има естествена тенденция да расте нагоре, тези състояния лесно може да активират кожен обрив по повърхността на тялото.

За да се лекува този модел на инфекция, Liver Fire и херпесният токсин трябва да се третират с билкови лекарства, активни и срещу двете. Освен това, могат да се използват продукти, действащи преимуществено върху устните, очите или други.

Недостатъчност на чи. При това състояние енергийните запаси на организма са ниски, а от там и имунитетът също е силно понижен, Причините за това могат да бъдат конституционна слабост, лошо хранене за дълъг период от време или порочен кръг, дължащ се на честото изостряне на херпес инфекцията, което пък води до изчерпване на Чи. Обикновено този модел се представя с бледност, умора, стомашно-чревни оплаквания, жълтеникаво обложение по езика. Лечението се фокусира върху тонизиране на Чи и атака срещу херпес токсина.

Лечение на генитален херпес според ТКМ. Този вид херпес-вирусна инфекция обхваща предимно гениталиите – половите органи, перинеума или седалището. Предава се по полов път. Диагнозата според ТКМ е много сходна с тази при лабиалния херпес с едно допълнение – влагата е друг фактор, който има значение и трябва да се лекува. Това е така, тъй като половите и пикочни органи са среда богата на влага и топлина, дори, когато са напълно здрави. Влагата лесно се сгъстява и уплътнява под влияние на херпес токсините, хормоналните цикли или емоционалния стрес. Това пречи, води до застой и индуцира допълнителна топлина, която играе роля за по-нататъшните обостряния на херпеса.

Лечението включва билкови комбинации, съобразени с това какво е съотношението на Liver Fire и недостатъчността на Чи в хода на инфекцията. Поради това, за да бъде то наистина ефективно, трябва да бъде изготвено и контролирано от специалист по Традиционна китайска медицина, който добре познава тези състояния и билките, които биха били най-ефективни.

Лечение на херпес зостер според ТКМ. Херпес зостер се среща по-често при хора над 50, като мехурите обикновено следват протежението на междуребрените нерви. Според философията на ТКМ, острата фаза се приема като Liver Fire, последвано от остра недостатъчност на Чи.

Още средства за естествено лечение на херпес може да откриете в:

Източници:
http://vitalitymagazine.com
http://www.healthline.com
https://www.homemademedicine.com
http://www.drwhitaker.com
http://www.getridofthings.com/health
http://vitalitymagazine.com
http://wellbeingclinicgoldcoast.com.au
http://www.myhealthtips.in/2013/09

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИсторияНовиниЗдравни съветиМикробиологияБотаникаИзследванияАлт. медицинаСнимкиСпециалисти