Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Auriculariales Сем. Auriculariaceae Аурикулария

Аурикулария

Сем. Auriculariaceae

Аурикулария - изображение

                                                                         ЯДЛИВА ГЪБА

Аурикулария (Auricularia polytricha, Hirneola polytricha, Cloud ear fungus) е ядлива, желеподобна гъба. Тя е сиво-кафява на цвят и често се използва в азиатската кухня. Принадлежи към семейство Auriculariaceae.

Устройство на аурикулария

Гъбата има форма на ухо, бъбрек или плитка керамична купичка, с много къса дръжка, развиваща се на дървесен субстрат. Тя е много фина, еластична, желеобразна, покрита с фини власинки. Оцветена е в от тъмно жълтеникаво-кафяво до тъмно кафяво, със сиво-кафяви ленти.

Разпространение на аурикулария

Auricularia polytricha е широко разпространена във влажните, широколистни, вечнозелени гори на Западна Индия и Керала. Този вид се развива върху гниещи клони и клонки, пънове и трупи.

Използваема част на аурикулария

Употребява се цялата гъба.

Химичен състав на аурикулария

Съдържа антикоагулантно вещество.

Лечебни свойства и приложение на аурикулария

Гъбата обикновено се продава суха и трябва да се накисне преди употреба. Тя почти няма вкус. Ценена е заради нейната гладкост и леко хрупкава текстура. Леката хрупкавост се запазва при термичната й обработка.

Притежава антикоагулантни свойства, като повлиява съсирването на кръвта в малките кръвоносни съдове и капилярите.

Поради противосъсирващото й действие не трябва да се употребява преди операции или от пациенти с нарушения в кръвосъсирването.

Проучване в животински модели установява, че аурикуларията може да понижи нивото на LDL холестерола и оттам да възпрепятства образуването на аортни атеросклеротични плаки.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияФизиологияЛеченияРецептиСнимкиХрани и ястияДиетиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСъставкиПсихологияПроизводителиЛайфстайлКлинични пътекиАлт. медицина