Аки, Ямайски плод
Аки (Blighia sapida) представлява широколистно вечнозелено дърво, което е представител на семейство Сапиндови (Sapindaceae). То е символ на Ямайската кухня. Плодове от аки овкусени със сол е едно от традиционните ястия в Ямайка. Растението се среща и под наименованието ямайски плод.
Устройство на аки
Височината на дървото достига около 10 метра. Короната му е гъста. Листата са елипсовидни и са с дължина от 15 до 30 сантиметра. Цветовете на аки формират масивно съцветие през летните месеци. Всеки цвят притежава от 5 до 10 венчелистчета.
Плодът има крушовидна форма. Цветът му варира от жълто-зелен до яркочервен и е много разпознаваем. В сърцевината се намират три големи и блестящи черни семена, които са частично заобиколени от кремообразна бледо-жълта подобна на восък обвивка, наречена арил. Теглото на плодът е около 100-200 грама. Берат се само червените узрели плодове на дървото, неузрелите зелени плодове са силно токсични.
Изображение: Ralf Steinberger from Northern Italy and Berlin, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons; Rik Schuiling / TropCrop - Tropical Crops Services, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на аки
За родина на растението се считат Западна Африка, Кариби, Южна Флорида и Централна Америка. Въпреки това, аки е национален символ на Ямайка. Среща се още в Куба, Барбадос, Хаити, Флорида и Съединените щати.
Химичен състав на аки
В химичният състав на ямайския плод влизат хипоглицин A и B (силно хипогликемични съединения), циклопропил, метиленциклопропилоцетна киселина (в обвивката на неузрелите плодове). Съдържанието на тази киселина в зелените плодове е 100 пъти по-висока от това в плодовете достигнали до пълно узряване. В семената на растението се намират и други съединения, предизвикващи хипогликемия. Плодът притежава висока хранителна стойност, тъй като е богат на есенциални мастни киселини, витамин А, цинк и протеини.
Изолзваема част на аки
Употребяват се само узрелите плодове на растението.
Лечебни свойства и приложение на аки
Изображение: Daderot, CC0, via Wikimedia Commons
Плодовете на растението се употребяват от десетилетия наред в Ямайка за овкусяване на различни ястия. Това превръща аки в една от основните подправки на екзотичната кухня. Освен заради своята ароматност, аки е известен и с лечебните свойства, които притежава. Богатото съдържание на влакнини в узрелите плодове помага при стомашно-чревни неразположения, стимулирайки перисталтиката. Това улеснява придвижването на храната в гастроинтестиналния тракт и предотвратява подуването на корема и констипацията (запек).
Наличието на фибри в плодовете спомага за понижаване на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Едно от най-важните качества на растението е способността му да контролира нивата на кръвната захар. Узрелите плодове на аки са богати на сложни по химичен състав захари, които могат да предотвратят резкия спад или скок в нивата на кръвната глюкоза, които се получават при приема на обикновени захари.
Лечебни свойства на аки
- регулира нивата на кръвната захар;
- регулира нивата на холестерола в кръвта;
- аналгетично;
- антипиретично;
- имуностимулиращо;
- повишава здравината на костите;
- регулира кръвното налягане;
- подпомага храносмилането;
- лаксативно;
- диуретично.
Заболявания и състояния, при които се прилага аки
- диабет;
- атеросклероза;
- синдром на раздразненото дебело черво;
- треска;
- ревматични болки;
- конюнктивит;
- астма;
- дизентерия;
- главоболие;
- епилепсия;
- задържане на течности в организма;
- лош дъх;
- възпалителни процеси;
- кожни раздразнения.
Изображение: Jerome Walker, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons; Jesper Rautell Balle, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Начин на приложение
За вътрешна употреба се използват само преварените узрели плодове на растението. В кулинарията се добавят като подправка към различни местни и постни ястия.
- чай от листа на аки - изсушените листа от растението се заливат с 500 милилитра вряла вода. Охлажда се и се консумира два пъти дневно. Чая от листата на аки се използва при настинки, стомашни раздразнения и астма;
- шушулките на аки са използвани за направата на естествени сапуни, поради антибактериалните свойства на растението.
Внимание!
Противопоказна е употребата на неузрелите (зелени) плодове, тъй като те предизвикат отравяния. Консумацията от бременни и кърмещи жени не е препоръчителна. Прекомерният прием на ямайски плод може да предизвика странични ефекти като гадене, повръщане и замайване. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на растението с лечебна цел!
Заглавно изображение: Saliousoft, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
СТЕВИЯ СУИТЛИ табл. * 500 с дозатор
СТЕВИЯ СУИТЛИ табл. * 500
СТЕВИЯ СУИТЛИ таблетки * 200
ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60
СМИНДУХ капсули 610 мг * 100 GNC
БИОХЕРБА СМИНДУХ капсули 610 мг * 100
Библиография
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/ackee.html
https://www.drugs.com/npp/ackee.html
https://emedicine.medscape.com/article/1008792-overview
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-817-ackee.aspx?activeingredientid=817&activeingredientname=ackee
https://www.meghantelpner.com/blog/new-food-discovery-ackee-fruit/
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Ackee-Cid3940
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Sapindales
- Сем. Sapindaceae
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- FDA одобри Ozempic за лечение на хронично бъбречно заболяване при хора с диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Диабет
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- 5-дневен хранителен режим за хора с диабет
- Регулация на слюноотделянето
Коментари към Аки, Ямайски плод