Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Sapindaceae Аки, Ямайски плод

Аки, Ямайски плод

Сем. Sapindaceae

Аки, Ямайски плод - изображение

Аки (Blighia sapida) представлява широколистно вечнозелено дърво, което е преставител на семейство Сапиндови (Sapindaceae). То е символ на Ямайската кухня. Плодове от аки овкусени със сол е едно от традиционните ястия в Ямайка. Растението се среща и под наименованието ямайски плод.

Устройство на аки

цветове на аки

 

Височината на дървото достика около 10 метра. Короната му е гъста. Листата са елипсовидни и са с дължина от 15 до 30 сантиметра. Цветовете на аки формират масивно съцветие през летните месеци. Всеки цвят притежава от 5 до 10 венчелистчета.

 

зрял плод акиПлодът има крушовидна форма. Цветът му варира от жълто-зелен до яркочервен и е много разпознаваем. Във сърцевината се намират три големи и блестящи черни семена, които са частично заобиколени от кремообразна бледо-жълта подобна на восък обвивка, наречена арил. Теглото на плодът е около 100-200 грама. Берат се само червените узрели плодове на дървото, неузрелите зелени плодове са силно токсични.

Разпространение на аки

карта ямайски плод

За родина на растението се считат Западна Африка, Кариби, Южна Флорида и Централна Америка. Въпреки това, аки е национален символ на Ямайка. Среща се още в Куба, Барбадос, Хаити, Флорида и Съединените щати.

 

Химичен състав на аки

В химичният състав на ямайския плод влизат хипоглицин A и B (силно хипогликемични съединения), циклопропил, метиленциклопропилоцетна киселина (в обвивката на неузрелите плодове). Съдържанието на тази киселина в зелените плодове е 100 пъти по-висока от това в плодовете достигнали до пълно узряване. В семената на растението се намират и други съединения, предизвикващи хипогликемия. Плодът притежава висока хранителна стойност, тъй като е богат на есенциални мастни киселини, витамин А, цинк и протеини.

Иползваема част на аки

Употребяват се само узрелите плодове на растението.

Лечебни свойства и приложение на аки

ямайски плодПлодовете на растението се употребяват от десетилетия наред в Ямайка за овкусяване на различни ястия. Това превръща аки в една от основните подправки на екзотичната кухня. Освен заради своята ароматност аки е известен и с лечебните свойства, които притежава. Богатото съдържание на влакнини в узрелите плодове помага при стомашно-чревни неразположения, стимулирайки перисталтиката. Това улеснява придвижването на храната в гастроинтестиналния тракт и предотвратява подуването на корема и констипацията (запек). зрял плод акиНаличието на фибри в плодовете спомага за понижаване на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Едно от най-важните качества на растението е способността му да контролира нивата на кръвната захар. Узрелите плодове на аки са богати на сложни по химичен състав захари, които могат да предотвратят резкия спад или скок в нивата на кръвната глюкоза, които се получават при приема на обикновени захари.

Лечебни свойства на аки:

кръвна захар

  • регулира нивата на кръвната захар;
  • регулира нивата на холестерола в кръвта;
  • аналгетично;
  • антипиретично;
  • имуностимулиращо;
  • повишава здравината на костите;
  • регулира кръвното налягане;
  • подпомага храносмилането;
  • лаксативно;
  • диуретично.

Заболявания и състояния, при които се прилага аки:

  • диабет;
  • атеросклероза;
  • синдром на раздразненото дебело черво;
  • треска;
  • ревматични болки;
  • конюктивит;
  • астма;
  • дизентерия;
  • главоболие;
  • епилепсия;
  • задържане на течности в организма;
  • лош дъх;
  • възпалителни процеси;
  • кожни раздразнения.

Начин на приложение:
сушен ямайски плодЗа вътрешна употреба се използват само преварените узрели плодове на на растението. В кулинарията се добавят като подправка към различни местни и постни ястия.

  • чай от листа на аки -  изсушените листа от растението се заливат с 500 милилитра вряла вода. Охлажда се и се консумира два пъти дневно. Чая от листата на аки се използва при настинки, стомашни раздразнения и астма;
  • шушулките на аки са използвани за направата на естествени сапуни, поради антибактериалните свойства на растението.

Внимание!

Противопоказна е употребата на неузрелите (зелени) плодове, тъй като те предизвикат отравяния. Консумацията от бременни и кърмещи жени не е препоръчителна. Прекомерният прием на ямайски плод може да предизвика странични ефекти като гадене, повръщане и замайване. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на растението с лечебна цел!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/ackee.html
https://www.drugs.com/npp/ackee.html
https://emedicine.medscape.com/article/1008792-overview
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-817-ackee.aspx?activeingredientid=817&activeingredientname=ackee
https://www.meghantelpner.com/blog/new-food-discovery-ackee-fruit/
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Ackee-Cid3940

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноЗдравни съветиДиетиЛеченияАлтернативна медицинаХранене при...СпортИнтервютаМедицински изследванияИсторияКлинични пътекиЛайфстайлСнимкиХрани и ястияАнкетиТестовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводителиРецепти