Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales Сем. Блатиеви (Lythraceae) Банаба

Банаба

Сем. Блатиеви (Lythraceae)

Банаба - изображение

Банаба (Lagerstroemia speciosa) представлява голям храст или дърво, притежаващо лечебни качества, класифициращо се към семейство Блатиеви (Lythraceae).

храст банабаУпотребата на растението като естествен регулатор на кръвната захар се е случила още в древността. Популярна билка е в аюрведическата медицина. Известна е още с имената Цветето на Кралицата и Гордостта на Индия. Банаба е една от 69-те билки, които са определени от Министерството на Филипините за насърчаващи здравето на хората. В съвремието ни, извлек от банаба може да се развие като средство за алтернативно лечение на диабет.


Устройство на банаба

кора на банаба

 

 

Растението достига височина до 20 метра. Развива широка корона. Има гладка, светлокафява кора, която се открива под лющещият се повърхностен слой на по-старата.

 

 

листа на банаба

 

Листата му са широки, с овална до елипсовидна форма, с дължина от 8 до 15 см и широчина от 3 до 7 см. Листният ръб е гладък, а върхът на листото остър. Листата са разположени по клончетата срещуположно на къси дръжки. Листните вени са много и ясно изразени.

 

 

цветове на банабаЦветовете са събрани в изправени съцветия с дължина от 20 до 40 см. Всяко цветче се състои от 6 бели, розови до виолетово оцветени венчелистчета, дълги от 2 до 3,5 см. Диаметърът на цвета достига до 7,5 см. По средата му се установява жълт център, съдържащ от 130 до 200 тичинки. Цъфтежът е само веднъж в годината през най-горещата част от летния сезон.

 

плод на банаба

 

Плодът на банаба представлява кръгла капсула. Има гладка повърхност и зелен цвят преди да узрее. При узряване става тъмно кафява и се разпуква сама, като освобождава крилати семенца.

 

 

Разпространение на банаба

Дървото расте във Филипините, Индия и Югоизточна Азия. Широко се отглежда като декоративно растение в субтропическите и тропическите пояси.

Използваема част на банаба

Употребяват се основно листата на растението. От цветовете и плодовете му се получава заместител на инсулина. С медицинска цел се използват и корените на билката.

Химичен състав на банаба

В листата на дървото е открита корсолиева киселина (corosolic acid), която има способността да понижава нивата на глюкоза в кръвта. Според проведени изследвания в САЩ, посочената киселина помага на тялото да се справи с излишните калории и захари, като ги преобразува в енергия.

банабаБанаба съдържа още лагерстроемин, флосин B, регинин A, алагитамини, цинк, магнезий, фибри – вещества, на които също се дължи хипогликемичното действие на билката. Лагерстроемина и корсолиевата киселина са най-силните антидиабетни вещества в екстракта от банаба. Таниновата киселина и PGG, вещества отново изолирани от растението, са антидиабетни и антиадипогенни полифенолни съединения. Пента-О-галоил-глюкопираноза (PGG) се определя като най-силен галотанин.

Корените, стъблата и листата съдържат циановодородна киселина. В кората, плодовете и листата на банаба е установен танин.

От семената на банаба се получава масло, в чийто състав влизат следните вещества линолова киселина, олеинова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина.

Приложение на банаба

сухи листа на банабаБанаба притежава хипогликемично, антиоксидантно, понижаващо нивата на холестерола действие. Накои изследвания показват и нейните противовъзпалителни свойства. Билката се използва основно за понижаване нивата на кръвната захар. При научни изследвания е установено, че екстракти от листата на растението поглъщат глюкозата в организма по дозо-зависим начин. За разлика от инсулина, те повлияват и липидният синтез, при което могат да бъдат подходящи за лечение на затлъстяване, което е резултат от страдание от диабет тип II. Хора, страдащи от диабет могат да приемат отвара от сухи листа и плодове на банаба. Отварата може да се пие и при заболявания на бъбреците, инфекции на пикочния тракт, с цел редуциране на наднормено тегло. В народната медицина на Филипините банаба се използва главно за лечение на диабет и бъбречни заболявания.

Листата на банаба, както и други части на растението се изпозлват от населението на Япония, Тайван и Филипините за варене на чай. Във Виетнам младите листа се консумират като зеленчуци, а старите и зрелите плодове се използват в традиционната медицина за намаляване на глюкозата в кръвта. Използват се външно за облекчение на кожата при малария и при напукани ходила. Пресни листа от банаба се използват локално и при нараняване и с цел дезинфекция на кожата.

Коренът на банаба помага при стомашно-чревни неразположения като диария и болки. Плодовете на банаба в Индия се употребяват за лечение на афти, а корените се прилагат като стягащо и наркотично вещество. От своя страна семената притежават наркотично действие.

банаба с бял цвятЯпонски фармацевтични компании правят чай за отслабване от листата на банаба. Той влияе не само на теглото на пациента, а понижава и холестерола, повлиява хипертония и разбира се диабет. Освен това този чай се оказва мощен антиоксидант, стимулиращо имунитета средство и такова, което прави кожата мека, бяла и нежна. Пиенето на този чай всеки ден ще стимулира общото здраве на индивида и определи дълголетието му. Ефект от неговата употреба се наблюдава в рамките на 30 дни. В САЩ в много формули за отслабване банаба се използва като безопасен, естествен компонент за намаляване на теглото.

Билката се предлага в аптечната мрежа под формата на капсули. Приемът й се осъществява под лекарски контрол, като зависи от здравословното състояние и възрастта на пациента.

Дървесина от банаба:

сърцевина на дървесината на банабаЦветът на сърцевината на дървесината се променя от бледо кафяв, жълто-кафяв, сив или червен до червено-кафяв. Структурата й е умерено груба и неравномерно пореста. Дървеният материал е твърд, с умерена тежина, устойчив на термити и гъбички, податлив на обработка дори с обикновени инструменти.

Дървесината е подходящ за изработване на покривни елементи, ламперия, фурнир, вътрешна настилка, дърворезба. Използва се и като твърдо гориво.

В Индия от дървеният материал на банаба се правят траверси, които съответно се изпозлват в строенето на железопътни линии. Той се употребява и за направата на вагони, мебели, сгради. Дървесината е устойчива на напукване, което я прави и ценен материал за строежа на лодки. В Мианмар и Асам се смята, че от нея се правят най-хубавите дървени изделия.

Интересно за банаба:

Открити са археологически останки от Lagerstroemia speciosa, датиращи от преди 7500 години, илюстриращи съпротивата на този вид растение към влиянието на времето. В тази находка непокътнати са останали целулозни влакна и вдървесени клетъчни стени.

бонзай от банабаРастението е изключително красиво по време на цъфтеж. Контрастът на цветове между съцветия и листна маса е уникален, нежен и привличащ внимание. Това прави банаба много често използвана във флоралната декорация на паркове и градини в ареала й на разпространение. Тя расте и в саксия като стайно растение и бонзай.

Банаба расте и на неплодородни почви и при неблагоприятен климат. Затова се използва за озеленяване и декорация на места, където други растителни видове трудно оцеляват. Често се открива по крайбрежни ивици, по песъчливи зони, на места където въздухът е замърсен, а почвата е с лош дренаж.

Кореновата система на растението е много голяма и широка. Поради това то е засаждано на места с голяма ерозия на почвата, за да послужи като противоерозионен фактор.

От кората на растението се получава жълто багрило, което се използва в бита на местното население с различни цели.

Внимание!

Банаба не трябва да се използва съвместно с други средства, които понижават кръвната захар. Нейният прием трябва да бъде контролиран от лекар, поради възможността от развитие на състояние на патологична хипогликемия - прекалено ниско ниво на кръвната захар, което може да доведе до кома и смърт.

Поради оскъдни изследвания и съответно синтезирана информация, противопоказания за узползване на билката се посочват по време на бременност и преди оперативни интервенции.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиДиетиНовиниЛюбопитноИнтервютаИзследванияАлт. медицинаЛеченияСпортХранене при...ИсторияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлСнимкиПсихологияНормативни актовеАнкетиОрганизацииПатологияХрани и ястияВидеоТестовеЗаведенияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители