Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да си помогнем при загуба на обоняние

Как да си помогнем при загуба на обоняние

от 23 фев 2016г., обновено на 16 фев 2021г.
Автор: д-р Албена Ройдева
Как да си помогнем при загуба на обоняние - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Загуба на обоняние представлява състояние, при което човек не може да усеща миризмите от заобикалящата го среда. Медицинският термин за този вид нарушение е аносмия.

Понякога нарушението на обонянието е само частично - намалено (хипосмия) или засяга само определена миризма. В този случай се означава като специфична аносмия. Специфичната аносмия обикновено е генетично обусловена. Често, успоредно с нарушеното обоняние, се наблюдава и загуба на усещане за вкус (агеузия).

Аносмията е често срещан проблем, особено сред мъжете.

Какви може да са причините за загуба на обоняние?

обоняниеМиризмите се възприемат от специална тъкан в задната част на носа, наречена обонятелен епител. От там, посредством нервите, сигналите достигат до мозъка. Всички фактори, които пречат на преминаването на обонятелните сигнали по този път може да доведат до загуба на обонянието.

Аносмията може да настъпи като част от процеса на стареене или да бъде провокирано от влияние на различни външни и вътрешни условия. Респираторни инфекции, синузити и травма на главата са най-честите причини за загуба на обоняние, но не бива да се забравя може да е във връзка и с някои по-сериозни заболявания като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, тумор или травма на главата.

Загуба на вкус и обоняние при инфекция със SARS-CoV-2 (Ковид-19)

Загуба на вкус и обоняние се посочва и като признак за инфекция с коронавирус (Ковид-19). Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) го в ключват в списъците на симптоми на Ковид-19 в края на април, 2020 година като се посочва, че се проявява при до 80% от хората с положителен PCR тест. Често това е един от първите (а понякога и единствен) симптоми на коронавирусната инфекция.

Характерно за загубата на обоняние при Ковид-19 е, че е тежка, може да настъпи внезапно и да не се съпътства от хрема и запушен нос, което в известна степен го различава от това при настинка и други респираторни инфекции. Като друга разлика се посочва, че загубата на вкус и обоняние при Ковид-19 продължава по-дълго време (няколко седмици), отколкото това при други респираторни инфекции (3-7 дни).

Още за загубата на обоняние може да прочетете в Аносмия.

Как да проверите вкуса и обонянието си?

Ако се притеснявате, че имате проблем с вкуса или обонянието си, може да направите лесен тест у дома:

Тест за мирис и вкус

Обоняние (мирис):  Намерете нещо, което има силна, характерна миризма. Подходящи за целта са някои храни като пресен чесън, канела или кафе на зърна. Можете също така да опитате и с нехранителни продукти като като бебешка пудра или ароматна свещ.

Вкус: Вземете храни с различни вкусове. Удачни са шоколад (сладко), цитрусови плодове (кисело), кафе (горчиво) и сирене (солено).

Ако установите, че имате проблеми с долавянето на ароматите или вкусовете на избраните продукти, може да имате загуба на мирис или вкус.

Може ли да се възстанови изгубено обоняние?

Има ли храни или други естествени средства, които да Ви помогнат да си възвърнете или поне да подобрите усещането си за миризмите?

Първата стъпка към възвръщане на обонянието е установяване на конкретната причина и лекуването й.

Не пушете

ЦигариНаред с множеството вреди от пушенето се нарежда и негативното му въздействие върху обонянието. През 2007 година експерти от университети в Мюнстер (Westf?lische Wilhelms-Universit?t, M?nster) и Дрезден (Dresden Medical School) в Германия, са установили, че тютюнопушенето намалява обонянието. От 1323 участници в проучването, 3.6 % са били с аносмия и 18 % са показали друга обонятелна дисфункция. След проучване на навиците на участниците, екипът стига до извода, че пушенето, като цяло, увеличава риска от увреждане на обонятелната функция.

Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът може да увреди усещането за миризми. През 2006 година екип от специалисти от Департамента по психиатрия и  Институтът по комуникация и психотерапия към Медицинския университет на Инсбург (Department of Psychiatry at Innsbruck Medical University, Institute of Communication and Psychotherapy at the University of Innsbruck) в Австрия, водени от д-р Клаудия Руп (Dr. Claudia Rupp), след направено проучване, установяват, че хроничният алкохолизъм е придружен от обонятелен дефицит. Експериментът е включил 32 зависими от алкохол участници и 30 въздържатели. Предполага се, че обонятелният дефицит свързан с употребата на алкохол има връзка с увреждане на функцията на префронталния лоб на мозъка.

Алтернативната медицина предлага някои средства, с помощта на които, може да подобрите състоянието си:

Витамин Д

капсулиПрез 2011 година Ралф Крузе, специалист по хиропрактика в Илинойс и д-р Jerrilyn Cambron от Националния университет по здравни науки, също в Илинойс, наблюдавали пациенти с намалено обоняние, при които е настъпило подобрение след повишаване на нивата им на Витамин Д в организма. Прочуването заключва, че може да съществува връзка между липсата на витамин Д и намаленото обоняние. За да си набавите допълнително количество витамин Д, може да използвате добавки или да прекарвате всеки ден по 15-20 минути на ден на слънце, без да използвате слънцезащитни продукти (когато това е възможно).

Не използвайте продукти за нос съдържащи цинк

През 2010 година д-р Терънс Дейвидсън и Уенди Смит, заедно с отдела по оториноларингология в Университета на Калифория в Сан Диего и Училището по медицина и грижа за ветераните в Сан Диего, са открили връзка между свободно отпускани средства за назално приложение съдържащи цинк и загуба на обонянието. Изучавани са 25 участници, които са показали остра проява на аносмия след приложение на цинков глюконат гел в носа.

Ако усещате нарушение в обонянието обърнете внимание на назалните медикаменти, които използвате – ако съдържат цинк, може да имат връзка с проблема.

Според други научни съобщения, недостигът на цинк в организма може да доведе до загуба на обонянието. За да се опитат да разрешат въпроса, изследователи от Университета на Вирджиния провели проучване сред пациенти на химиотерапия. Често тези пациенти губят усещане за вкус и мирис в хода на терапията. След като са приели 220 мг цинк през устата, два пъти на ден, тези пациенти, обаче, не показват промяна в обонянието или вкуса си. Затова, са нужни допълнителни изследвания относно ефикасността на оралния прием на цинк при загуба на обоняние.

Въпреки това, може да опитате да добавите към менюто си храни с високо съдържание на цинк (стриди, телешки черен дроб и телешко месо, тиквени семки, пшеничен зародиш, черен шоколад, фъстъци, агнешко месо и други) към диетата си, ако имате загуба на обоняние.

Акупунктура

АкупунктураАкупунктурата може да помогне за възстановяване на обонянието. Проучване от 2010 година на изследователи от Медицинския университет в Кьолн, Германия е изследвало ефективността на акупунктурата за възстановяване на обонятелната функция след вирусна инфекция на горните дихателни пътища. 15 участници, борейки се с нарушена обонятелна функция след инфекция на горните дихателни пътища, са подложени на акупунктура в продължение на 10 седмици, в 30 минутни сесии. Пациентите лекувани с акупунктура имат значително подобрение на обонянието си, отколкото пациентите, получили лекарства.

Избягвайте експозиция на кадмий

Кадмият е метал, който се отделя от рафинирането на продукти, съдържащи цинк и се използва в промишлеността при обработката на пластмаси, сплави, части от батерии, ядрено и електронно инженерство. Минали проучвания разкриват, отравяне с кадмий при хора изложени на продължителна (няколко години) експозиция на кадмий, съпроводено с проблеми с носа и дихателните пътища, като ринит, емфизем и аносмия. Изследователи са установили, че кадмият се натрупва в обонятелните луковици в мозъка, при което постепенно уврежда обонятелната функция.

Чесън

чесънПротивовирусните и антибактериалните свойства правят чесъна подходящо средство срещу аносмия свързана с вирусна инфекция. Чесънът помага за отстраняване на слузта и секретите по носната лигавица, които пречат на обонянието. Освен това, облекчава отока на лигавицата, който също пречи на усещането за мирис.

Вземете 2-3 скилидки чесън, стрийте ги и добавете към тях чаша вряла вода. Добавете щипка сол и изпийте сместа докато е още топла. Повтаряйте 2-3 пъти за 24 часа. Въпреки неприятният си вкус, тази рецепта е особено ефективна за намаляване на възпалението и запушването на носа, с което неминуемо ще настъпи и подобрение на обонянието.

Канела

Канелата може да е от полза при аносмия свързана с увреждане на нервите, провеждащи обонятелните импулси.

Смесете равни части канела на прах и мед. Разбъркайте добре и след това задръжте сместа за няколко минути в устата си. Това ще стимулира както вкусовете така и обонятелните рецептори. Правете това два пъти на ден.

Рициново масло

Рицин растениеРициновото масло притежава няколко основни свойства, които го правят ефективно средство в терапията на аносмия. Това са противоалергично, антиоксидантното действие, облекчаване на болката и предотвратяване на възпаление. Тези свойства предотвратяват растежа на носни полипи, които могат да блокират носната кухина и да допринесат за загубата на обоняние. Накапвайте по една капка затоплено рициново масло във всяка ноздра. Правете това два пъти в рамките на 24 часа – веднъж сутрин и втори път вечер, преди лягане.

Снимки: CC0 Public Domain

4.1/5 21 оценки

Библиография

http://www.medindia.net/patients/patientinfo/anosmia.htm
http://www.collectivewizdom.com/WhyCantISmellAnything-Top10CausesandRemedies.html
http://natcures.info/anosmia/
http://olwomen.com/home-remedies-for-the-loss-of-smell-and-taste/
https://www.vumc.org/coronavirus/latest-news/five-things-know-about-smell-and-taste-loss-covid-19
https://www.healthline.com/health/coronavirus-loss-of-taste-loss-of-smell
https://www.bbc.com/news/health-53810610

Коментари към Как да си помогнем при загуба на обоняние

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да си помогнем при загуба на обоняние
    www.framar.bg 
    на 03 March 2021 в 05:04
    Коментирайте "Как да си помогнем при загуба на обоняние"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Следете обонянието си, за да ограничите разпространението на коронавируса
  • R43.0 Аносмия
  • Сетивни системи
  • Обонятелна сетивна система
  • R43 Нарушения на обонянието и вкусовата чувствителност
  • Намалено или липсващо обоняние
  • Физиологични особености на носа
  • Обонятелен епител
  • Чрез обонянието и зрението си човек може да разпознае болен още в начален етап
  • Обработка на обонятелната информация

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах