Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Диета и натурални средства при таласемия

Диета и натурални средства при таласемия

Диета и натурални средства при таласемия - изображение

Таласемията е наследствено нарушение на кръвта, характеризиращо се с понижено количество хемоглобин и намален брой червени кръвни клетки в тялото. Хемоглобинът представлява веществото в червените кръвни клетки, което е отговорно за способността им да пренасят кислород. Ниският хемоглобин и намален брой червени кръвни клетки водят до анемия, която става причина за чувство за умора и отпадналост.

В леките случаи на таласемия, може да не се изисква сериозно лечение, но при по - тежка форма, може да има нужда от редовни кръвопреливания.

Какви са симптомите на таласемия?

Симптомите и симптомите на таласемия могат да включват:

  • умора
  • слабост
  • бледа или жълтеникава кожа
  • деформации на костите на лицето
  • бавен растеж
  • отоци в областта на корема
  • тъмна урина

Съществуват няколко различни вида таласемия, включително алфа-таласемия, таласемия интермедия и таласемия майор (болест на Кулей). Признаците и симптомите, които се проявяват обаче зависят от вида и тежестта на състоянието. Някои бебета показват признаци и симптоми на таласемия при раждането, докато други могат да ги развият през първите две години от живота си. Някои хора, които имат само един засегнат ген на хемоглобина, нямат симптоми на таласемия.

Какви са причините за таласемия?

Червени кръвни клетки и ДНК спиралаТаласемията се дължи на генетична мутация, засягаща ДНК на клетките, отговорни за синтеза на хемоглобина - веществото в червените кръвни клетки, което пренася кислорода в тялото. Мутациите, свързани с таласемията, се предават от родители на деца. Те нарушават нормалното производство на хемоглобин и здрави червени кръвни клетки (анемия), при което кръвта няма достатъчно червени кръвни клетки, за да пренася кислород към тъканите и предизвиква умора и отпадналост.

Видове таласемия

Видът таласемия зависи от броя на генните мутации, които са унаследени от родителите и коя част от молекулата на хемоглобина е повлияна от мутациите. Колкото по-мутирали гени, толкова по-тежка е вашата таласемия. Молекулите на хемоглобина са направени от алфа и бета части, които могат да бъдат засегнати от мутации.

Факторите, които увеличават риска от таласемия включват:

Семейната история на таласемия. Таласемията е заболяване, което се унаследява и наличието му в родителите, значително повишава риска от развитието й и в децата. Повече за механизма на унаследяване може да прочетете в НОСИТЕЛСТВО НА ПРИЗНАКА НА ТАЛАСЕМИЯ МКБ D56.3

Произход. Таласемията се проявява най-често при афро-американци и при хора със средиземноморски и югоизточноазиатски произход.

Рискове и усложнения при таласемия

Възможните рискове и усложнения, които може да настъпят при таласемията включват:

Претоварване с желязо. Хората с таласемия могат да натрупат прекалено много желязо в организма си, както от заболяването, така и в резултат на честото кръвопреливане. Излишъкът на желязо може да доведе до увреждане на сърцето, черния дроб и ендокринната система, включваща жлезите, произвеждащи хормони, които регулират процесите в тялото.

Инфекция. Хората с таласемия са с повишен риск от развитие на инфекция. Рискът е още по-голям при хората с отстранен далак.

В случаи на тежка таласемия могат да възникнат:

Деформации на костите. Таласемията може да увеличи костния мозък, което води до разширение и на костите и нарушаване на структурата им, особено тези в областта на лицето и черепа. Разширяването на костния мозък води и до изтъняване и слабост на костите, което увеличава рисковете от фрактури (счупване) на костите.

Уголемяване на далака (спленомегалия). Далакът (слезката) е орган, чиято основна функция е да произвежда клетки, които да се борят с инфекцията, да прочиства кръвта от нежелани материали, като стари или повредени кръвни клетки, както и да произвежда нови червени кръвни клетки. Таласемията често се съпровожда от унищожаването на голям брой червени кръвни клетки. Това кара слезката да работи усилено и да се разширява, а това впоследствие затруднява функционирането му. Спленомегалията може да влоши анемията и да намали живота на трансфузираните червени кръвни клетки. Ако далакът достигне твърде големи размери, вероятно ще се наложи оперативното му отстраняване - спленектомия.

Забавяне на темповете на растеж. Анемията може да е причина за забавян на растежа на детето и до забавяне на пубертета.

Сърдечни проблеми. При тежка форма на таласемия може да настъпят и сърдечните проблеми като застойна сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм (аритмии).

Превенция на таласемия

В повечето случаи, при наличие на ген за таласемия, тя не може да бъде предотвратена. Това, което може да се направи е да се намали риска от усложнения.

Диета и натурални средства при таласемия

Това, което може да направите, за да подпомогнете борбата с таласемията, е да консумирате здравословна и балансирана диета и да подобрите имунните сили на организма. Това спомага за предотвратяване и лечение на слабост и умора, които са сред главните симптоми на таласемия.

Две чаши мляко всеки ден подпомагат лечение на таласемия. Освен млякото, други млечни продукти, които могат да се консумират редовно са сирене, кисело мляко и масло.

Друго ефективно лекарство е да се консумира една чаена лъжичка мед, два пъти на ден. Можете да смесвате мед с мляко и да го консумирате редовно.

Друго ефективно лекарство за облекчаване на симптомите на таласемия е джинджифилът. Той допринася за подобряване на имунитета на тялото, както и подобряване на апетита.

Има и храни, които хората с таласемия трябва да избягват, тъй като те пречат на нормалното функциониране на организма, правейки го слаб и неустойчив. Такива са газирани напитки и консервирани храни, поради наличието в тях на високи нива на консерванти и оцветители.

Наред със специфичната диета, има някои естествени средства и билки, които могат да намалят симптомите на таласемия:

Билки и храни, богати на фолат

Храни, богати на фолиева киселинаФолиевата киселина е компонент на витамин В-комплекс и спомага за облекчаване на симптомите на таласемия. Фолиевите добавки се препоръчват особено в случаите на таласемия майор. Фолатът помага за изграждането на червени кръвни клетки и участва в производството на ДНК. Зелените листни билки са богат източник на фолат, включително коприва, листа от червена детелина и овес.

Консумацията на храни, богати на фолиева киселина също спомага за облекчаване на признаците на таласемия. Някои от тези храни са леща, яйчен жълтък, сладки картофи, пълнозърнест хляб, соеви продукти, грах, ядки, брюкселско зеле, банани и праскови.

Билки с високо съдържание на цинк

Корен от глухарчеЦинкът е минерал, който е необходим за клетъчния метаболизъм, имунната дейност и насърчаване на здравословния растеж при децата. Често при пациентите с тежка таласемия се установява недостиг на цинк и остеопороза. Билки с високо съдържание на цинк, които могат да бъдат от полза включват люцерна, роза, магданоз, глухарче и корен от репей.

Желязо

Хората с таласемия не трябва да получават богати на желязо храни, тъй като те могат да доведат до други проблеми. В тази категория попадат стриди, свинско месо, боб, чесън, фъстъчено масло, говеждо месо, тофу, тортили, брашно от пшеница, детски зърна, диня, сини сливи, грах, спанак, стафиди, броколи и зелени листни зеленчуци.

Калций

Храни, богати на калцийХранително вещество, което е изключително важно за пациентите с таласемия, е калций. В резултат на заболяването, костите може да станат слаби и крехки и като такива, те се нуждаят от допълнителни количества калций. За целта, се препоръчва консумацията на богати на калций храни. Заедно с калция, хората страдащи от таласемия трябва да включат и повече храни, богати на витамин Д, тъй като той спомага за усвояването и асимилацията на калция в организма. Такива храни са масло от черен дроб на треска и соево мляко.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thalassemia/symptoms-causes/syc-20354995
https://www.home-remedies-for-you.com/thalassemia/diet.html
https://www.livestrong.com/article/316855-iron-supplements-for-thalassemia-minor/
https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/symptom/Thalassemia-Minor/1207

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЛюбопитноОрганизацииИзследванияХранене при...Здравни съветиИсторияЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиЗдравни проблемиФизиологияКлинични пътекиСпециалистиБотаника